Mijn nieuwe favoriet in de keuken: halloumi! Halloumi is een ongerijpt kaasje dat perfect is om te grillen, bakken of frituren. Door de samenstelling van de kaas smelt hij namelijk niet. De kaas bestaat uit een combinatie van geiten-, koeien- en schapenmelk en ik vind hem heerlijk door salades (zoals deze met avocado, veldsla en rozijnen bijvoorbeeld) of gemarineerd als vleesvervanger bij het avondeten. Of maak er een lekkere vega burger van! De halloumi snijd je in dikke plakken en gebruik je als vleesvervanger. Extra lekker wanneer je de halloumi bakt met kruidige ras el hanout olie. Serveer op (glutenvrije) broodjes en met een flinke schep avocado-salsa erbij. JUM!
Serveer je de burger als avondeten? Maak er dan een portie van deze zoete aardappelfrieten bij of een goedgevulde groene salade.
Dit heb je nodig voor deze gegrilde halloumi burger met avocado-salsa / 2 personen
- 200 gr halloumi
- 1 hamburgerbroodjes – eventueel glutenvrij
- handje kiemen – ik neem altijd de pittige kiemenmix van de AH
- 2 tl mayo
- 1 el olijfolie
- 1 flinke 1l ras al hanout
Voor de avocado-salsa
- 1 avocado – liefst niet al te rijp zodat je er mooie blokjes van kunt snijden
- 2 takjes verse munt
- sap van 1 limoen
- 1 bosui
- 40 gr mangoblokjes – diepvries
Zo maak je het
Begin met de salsa. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hak de munt fijn, de bosui in ringetjes en snijd de blokjes mango klein. Meng in een schaal de avocado samen met het limoensap, mango, munt en bosui. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
Snijd de halloumi (voorzichtig) in vier dikke plakken. Meng de ras el hanout door de olijfolie. Verhit een grillpan zonder olie en grill hierin de halloumi een minuut aan de ene kant en smeer de andere kant in met de ras el hanout olie. Draai de halloumi na één minuut om en smeer ook de andere kant in met de kruidenolie. Laat de halloumi niet te lang in de pan anders word hij taai.
Snijd de hamburgerbroodjes open, verdeel de avocado-salsa erover, de halloumi, een klein kloddertje mayo en een pluk kiemen.
Eet smakelijk :D
Hallo Monique,
Deze burger ga ik maken, lijkt me heerlijk. De smaak van Hallouimi vind ik heerlijk alleen wordt het bij mij altijd een beetje piepschuimachting van structuur. Enig idee wat hier aan te doen is?
Ik k koop halloumi bij de plaatselijke Plussupermarkt (Eijsden)
Bo! Hier in Kopenhagen worden je recepten onwijs gewaardeerd. We koken altijd vegetarisch en de vega opties zijn echt minimaal in de supermarkten hier. Maarrr met jouw recepten komt het altijd goed. Deze burger is echt de all-time-favorite bij ons in huis. We zetten hem ook vaak in om trouwe Deense vleeseters te “bekeren”.
Bedankt!!
Liefs, Anna
Lieve Anna, wat suuuuper leuk om te horen :D Liefs! Bo
Hoi Beau, ik wil je eerst even zeggen dat ik helemaal fan ben van je recepten. Heel regelmatig attendeer ik mensen op jouw website omdat ik daar de meest lekkere en gezonde recepten kan vinden.
Nu over de haloumi. Ik kan in mijn supermarkten uit de omgeving nergens haloumi vinden en ben toen op zoek gegaan naar een recept om het zelf te maken. Ik heb verschillende gevonden, maar heb nog geen tijd gehad deze uit te proberen. Misschien iets voor jou om uit te vogelen? Ik ben benieuwd naar je reactie, en ook naar je volgende koolhydraatarme recepten!
Ga zo door!
Monique
Hoi Monique, bedankt voor je lieve compliment! Mijn foodie collega Simone heeft een uitgebreid recept voor het maken van homemade halloumi. Persoonlijk vind ik dit een redelijk tijdrovend klusje. Ik weet niet welke supermarkten er in jouw omgeving zitten, maar je kunt het eventueel ook online bestellen bij de Albert Heijn of Jumbo bijvoorbeeld. Liefs, Bo
https://simoneskitchen.nl/zelf-halloumi-maken-van-koemelk/