Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie 

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie 

door | apr 9, 2019 | Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 4 reacties

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie, Asperge recepten, Gezonde recepten, Witte asperges gratineren, Beaufood avondeten, Gezonde foodblogs, Asperge blogs

Een aantal jaar geleden had ik echt een beetje een hekel aan mensen die het hebben over ‘het witte goud’, oftewel asperges. Net zoals ik vroeger nooit begreep dat mensen SNAKTEN naar een kop koffie. Stel je niet zo aan. Ik denk dat het puur pubergedrag was want 1. vandaag de dag kan ik niet wáchten tot het aspergeseizoen begint en 2. god wat kan een mens behoefte hebben aan een kop koffie. Hahaha.. Anhow, het witte goud dus!;) Al heb ik nog steeds een beetje een hekel aan die benaming, vind ik asperges sinds een paar jaar wel fantastisch lekker. Mits je ze goed klaarmaakt, want niets is zo vies dan een bitter hoopje snot op je bord. Gewoon een minuut of acht koken zodat ze nog een beetje bite hebben (in dit recept zelfs nog korter) en serveren met vette vis en een romige saus. Of kaas! Want kaas en asperges gaan ook super goed samen. Daarom topte ik mijn witte asperges af met gegratineerde parmezaanse kaas met daarover heen een eenvoudige zelfgemaakte peterselie olie. Die maak je simpelweg door verse peterselie door olijfolie te pureren. That’s it! Serveer de gegratineerde asperges met vis naar keuze. Zalmfilet, gamba’s, zeebaars of kreeft als je in een culinaire bui bent.

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie, Asperge recepten, Gezonde recepten, Witte asperges gratineren, Beaufood avondeten, Gezonde foodblogs, Asperge blogs

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie, Asperge recepten, Gezonde recepten, Witte asperges gratineren, Beaufood avondeten, Gezonde foodblogs, Asperge blogs

Dit heb je nodig voor deze gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie / 2 personen

  • 400 witte asperges
  • 20 gr parmezaanse kaas – geraspt 
  • 150 gr gerookte zalm

Voor de peterselie olie

  • 35 ml walnootolie – extra vierge olijfolie kan ook 
  • 10 gr verse peterselie – plus wat extra ter garnering 
  • 1 el water
  • klein snufje zout

 

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie, Asperge recepten, Gezonde recepten, Witte asperges gratineren, Beaufood avondeten, Gezonde foodblogs, Asperge blogs

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op grilstand (of anders 220 graden en liefst alleen bovenwarmte) en zet een ovenschaal klaar. Of in mijn geval een quichevorm ;) In ieder geval een schaal waar de asperges in passen.

Schil de asperges en snijd 2 centimeter van de onderkant af. Breng een grote kan met een klein laagje water aan de kook (tot de asperges net onderstaan) en kook de asperges 4 minuten. Ze garen straks nog verder in de oven dus kook ze niet langer.

Maak ondertussen de peterselie olie. Schenk de olie in een maatbeker en pureer de verse peterselie erdoor. Breng op smaak met een snuf zout.

Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel de asperges in de ovenschaal en strooi de parmezaanse kaas erover samen met een snuf versgemalen zwarte peper. Zet de schaal een paar minuten de oven, tot de kaas goudbruin gekleurd is.

Serveer de gegratineerde asperges met gerookte zalm, verse peterselie en de peterselie olie. Ik at dit gerecht als avondmaaltijd samen met gebakken pompoenblokjes uit de pan, maar je kunt er ook een lekkere salade bij maken!

Gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie, Asperge recepten, Gezonde recepten, Witte asperges gratineren, Beaufood avondeten, Gezonde foodblogs, Asperge blogs

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Karin

    Heerlijk gerecht en niet eens veel moeite. Voor herhaling vatbaar!

    Antwoord
  2. Brigitte

    Goede uitleg voor een verrassend lekker recept . Voor 2 personen zeker een bijgerecht erbij maken .

    Antwoord
  3. Tiny

    Ziet er heerlijk uit. Al opgeslagen en ga het gauw maken met een gebakken nieuwe aardappel erbij mmmm. Al zin in . Gr Tiny

    Antwoord
  4. sonja

    Wat leuk om dit recept te zien want ik weet nog goed dat je er niet zo dol op was toen je klein was :))
    Het ziet er heerlijk uit! xxx

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.