Een aantal jaar geleden had ik echt een beetje een hekel aan mensen die het hebben over ‘het witte goud’, oftewel asperges. Net zoals ik vroeger nooit begreep dat mensen SNAKTEN naar een kop koffie. Stel je niet zo aan. Ik denk dat het puur pubergedrag was want 1. vandaag de dag kan ik niet wáchten tot het aspergeseizoen begint en 2. god wat kan een mens behoefte hebben aan een kop koffie. Hahaha.. Anhow, het witte goud dus!;) Al heb ik nog steeds een beetje een hekel aan die benaming, vind ik asperges sinds een paar jaar wel fantastisch lekker. Mits je ze goed klaarmaakt, want niets is zo vies dan een bitter hoopje snot op je bord. Gewoon een minuut of acht koken zodat ze nog een beetje bite hebben (in dit recept zelfs nog korter) en serveren met vette vis en een romige saus. Of kaas! Want kaas en asperges gaan ook super goed samen. Daarom topte ik mijn witte asperges af met gegratineerde parmezaanse kaas met daarover heen een eenvoudige zelfgemaakte peterselie olie. Die maak je simpelweg door verse peterselie door olijfolie te pureren. That’s it! Serveer de gegratineerde asperges met vis naar keuze. Zalmfilet, gamba’s, zeebaars of kreeft als je in een culinaire bui bent.
Dit heb je nodig voor deze gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie / 2 personen
- 400 witte asperges
- 20 gr parmezaanse kaas – geraspt
- 150 gr gerookte zalm
Voor de peterselie olie
- 35 ml walnootolie – extra vierge olijfolie kan ook
- 10 gr verse peterselie – plus wat extra ter garnering
- 1 el water
- klein snufje zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op grilstand (of anders 220 graden en liefst alleen bovenwarmte) en zet een ovenschaal klaar. Of in mijn geval een quichevorm ;) In ieder geval een schaal waar de asperges in passen.
Schil de asperges en snijd 2 centimeter van de onderkant af. Breng een grote kan met een klein laagje water aan de kook (tot de asperges net onderstaan) en kook de asperges 4 minuten. Ze garen straks nog verder in de oven dus kook ze niet langer.
Maak ondertussen de peterselie olie. Schenk de olie in een maatbeker en pureer de verse peterselie erdoor. Breng op smaak met een snuf zout.
Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel de asperges in de ovenschaal en strooi de parmezaanse kaas erover samen met een snuf versgemalen zwarte peper. Zet de schaal een paar minuten de oven, tot de kaas goudbruin gekleurd is.
Serveer de gegratineerde asperges met gerookte zalm, verse peterselie en de peterselie olie. Ik at dit gerecht als avondmaaltijd samen met gebakken pompoenblokjes uit de pan, maar je kunt er ook een lekkere salade bij maken!
Heerlijk gerecht en niet eens veel moeite. Voor herhaling vatbaar!
Goede uitleg voor een verrassend lekker recept . Voor 2 personen zeker een bijgerecht erbij maken .
Ziet er heerlijk uit. Al opgeslagen en ga het gauw maken met een gebakken nieuwe aardappel erbij mmmm. Al zin in . Gr Tiny
Wat leuk om dit recept te zien want ik weet nog goed dat je er niet zo dol op was toen je klein was :))
Het ziet er heerlijk uit! xxx