...

Gebakken sliptongetjes met citroenroom

Gebakken sliptongetjes met citroenroom

door | apr 9, 2016 | Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 0 Reacties

Gebakken sliptongetjes met citroenroom

Vroeger (als in een paar maanden geleden) vond ik het vrij spannend om een hele vis te bereiden. Met oogjes, graatjes en alles erop en eraan. Maar het staat op de een of andere manier toch super culinair om zo’n mooie vis te vullen met citroen en verse kruiden en vervolgens op te dienen op een mooie schaal. Ik krijg er een beetje een Toscaans zomergevoel van ofzo. Maar laat ik eerst eens beginnen met makkelijk te bakken vis zoals sliptongetjes. Zonder poespas, vulling of ingewikkelde taferelen met een hoop graten. Deze visjes zijn easy peasy door iedereen te bereiden!

En is het nou sliptong of slibtong? Geen van beiden is fout, aldus Rudolf bij 24 Kitchen. Sommige houden stellig vast dat het slibtong is omdat deze vis in het slib leeft. Maar aannemelijker zijn de woorden van de vissers, die ondermaatse zeetongen sliptongen noemden omdat ze zo makkelijk tussen het net door slipten. Zo, weer wat geleerd én je hebt meteen een leuk verhaal om erbij te vertellen!

Een sliptong is zo heerlijk van zichzelf dat je er gewoon niet te veel mee moet doen. In een klontje roomboter gebakken met wat zout en peper zijn ze het allerlekkerst. Met een partje citroen erbij en eventueel een fris dipje.

 

Dit heb je nodig voor twee personen

  • 4 sliptongen
  • klontje roomboter
  • peper & zout
  • 2 partjes citroen

Voor de dip

  • 2 el crème fraîche
  • klein handje peterselie – fijngesneden
  • sap van 1/4 citroen

 

Gebakken sliptongetjes met citroenroom

 

Zo bereid je ze

Maak het sausje door de crème fraîche te mengen met de peterselie en citroensap.

Verhit een klontje boter in een koekenpan. Dep de sliptongen droog met een schone doek, bestrooi met peper en zout en bak op laag tot medium vuur drie minuten per kant.

Je kunt controleren of je sliptongetjes gaar zijn door voorzichtig met je vinger in het midden van de graat te drukken. Laat het visvlees zich soepel van de graat drukken? Dan is je visje boterzacht en klaar om gegeten te worden.

Serveer met citroenroom en peterselie.

 

Ik gebruik twee koekenpannen wanneer ik voor twee personen sliptongen maak. Twee sliptongetjes per pan. Serveer er een lekkere groene salade bij of krieltjes met schil uit de oven

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *