Gebakken skrei op de huid in een romige soep gemaakt van prei, aardappel, kokosmelk en een lepeltje gele curry pasta. Gelukkig was mijn camera in de buurt om snel even een foto te maken toen we dit bijzonder lekkere gerecht op tafel zette.. Zo eenvoudig te maken, maar zó super smaakvol. De skrei bakken we op de huid in roomboter in een koekenpan. Meer heeft deze boterzachte vis niet nodig. Je kunt de gebakken skrei voorzichtig omdraaien om hem nog kort op de andere zijde te bakken, maar (en ik raad je écht aan deze aan te schaffen) je kunt er ook kort een brander overheen halen! Zo gaar je de bovenzijde van de vis en krijgt geef je de skrei een ongekend lekkere, lichtrokerige smaak. Deze brander koop je voor twee tientjes online, bij Blokker of groothandel als Sligro of Hanos.
En skrei, wat is dat nu eigenlijk? Ik vertel je er alles over!
Skrei of kabeljauw?
Skrei is een kabeljauwsoort, namelijk Noorse winterkabeljauw. De naam is afkomstig van het woord ‘skreid’, wat zwerver betekent in het Noors. Van december tot april zwemmen de kabeljauwen namelijk vanuit de Barentszzee naar het Noordwesten van Noorwegen om te paren. Ook wel paaien genoemd in vissentaal. De vis die in die periode wordt gevangen heet skrei. Noorse winterkabeljauw voedt zich met garnalen en makreel en door dit eetpatroon krijgt de vis een stevigere structuur en een delicate smaak. Een wereld van verschil met gewone kabeljauw? Een fijnproever zal het verschil tussen skrei en gewone kabeljauw zeker proeven. Maar mocht je deze gebakken skrei willen maken en geen skrei op de kop kunnen tikken, dan ga je gewoon voor good old kabeljauw. Maar een ding is zeker; serveer de gebakken skrei wél met deze romige preisoep met gele curry, want deze smaakcombinatie is he-mels.
Heb je deze gerechten met kabeljauw al gezien?
- Thaise visschotel uit de oven (met sperzieboontjes en rijst)
- Kabeljauw met parelcouscous en curry-roomsaus
- Zelf kibbeling maken van kabeljauw (met remouladesaus)
- Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus
- Pompoen risotto met gebakken kabeljauw

Gebakken skrei in romige preisoep
Ingrediënten
- 400 gr skrei - of gewone kabeljauwfilet, op de huid
- 2 el roomboter
- 1 prei
- 200 gr krieltjes
- 200 ml water
- 400 ml kokosmelk
- 1 flinke tl gele currypasta
- klein handje verse peterselie
- ½ tl gedroogde chilivlokken
- 2 tl sojasaus - optioneel
- 2 takjes koriander - optioneel
Instructies
- Begin met de soep. Snijd de prei in ringen en halveer de krieltjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan. Bak de prei en aardappel 5 minuten. Voeg het water toe samen met de kokosmelk en currypasta. Roer door en breng aan de kook. Laat de soep 15 minuten zacht koken.
- Verhit de roomboter in een koekenpan. Bak de skrei op de huid tot de vis bijna gaar is. Draai hem voorzichtig om en bak nog even kort op de andere zijde OF haal de skrei uit de pan en gaar hem af met een brander. Die laatste is zoals ik hierboven al schreef echt een hele dikke tip!
- Voeg de peterselie toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Schenk de soep in twee diepe borden en leg de gebakken skrei in het midden. En haal naar wens de brander erover. Voor een restaurantwaardig effect doe je dit natuurlijk (voorzichtig) aan tafel.
- Sluit af met wat gedroogde chilivlokken, sojasaus en een takje verse koriander.
Beste redactie van Beaufood.nl,
Wat een heerlijk recept voor gebakken Skrei hebben jullie gedeeld! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe en interessante manieren om vis te bereiden en jullie artikel heeft me zeker geïnspireerd. Het was fantastisch om het recept stap voor stap te kunnen volgen, en de prachtige foto’s van het eindresultaat zagen er echt verleidelijk uit. Bedankt voor het delen van dit geweldige idee! Ik kijk er naar uit om meer culinaire inspiratie van jullie te ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Melvin