Gebakken pruikzwam (Pom Pom Blanc) met truffelhoning

Gebakken pruikzwam (Pom Pom Blanc) met truffelhoning

door | feb 18, 2022 | Hartige hapjes, Recepten, Vega, Voorafjes | 0 Reacties

gebakken-pruikzwam

Pruikzwam is nu al mijn ontdekking van 2022. Als je me volgt op Instagram, dan weet je ook van mijn wekelijkse avonturen op de biologische markt in Utrecht. Je zou denken dat ik als foodblogger inmiddels alle ingrediënten wel zo’n beetje heb uitgespeeld, maar op deze markt kijk ik steeds weer mijn ogen uit. Ik spotte er roze oesterzwammen (say what?!), verschillende soorten truffels en dus ook pruikzwam. Ik vertel je meer over deze mysterieuze, fluffy paddenstoel en natúúrlijk leg ik je uit hoe je de lekkere gebakken pruikzwam op deze foto’s klaarmaakt. Want oh yes, ze smaken ook nog eens supergoed!

gebakken-pruikzwam

Ehhh pruikzwammen…?

Of Pom Pom Blanc, Lion’s Mane, wat jij wil: ze verwijzen allemaal naar dezelfde prachtige fluffy paddenstoelen. Ik moet dan ook zeggen dat mijn eerste gedachte bij de paddenstoelenkraam was: wát doet deze cavia hier?! Maar inmiddels ben ik hooked. De smaak is lichtzoet en een beetje nootachtig, perfect te combineren met zeezout, honing en knapperige nootjes. Dat is dan ook precies wat ik deed. Met truffelhoning en amandelen, om precies te zijn. Een heel simpel, puur hapje voor op een borrelplank. Oké, je moet er even een ommetje voor maken langs de groenteboer, markt of paddenstoel-speciaalzaak, maar dan heb je ook wat!

Fun fact: de pruikzwam is ooit uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar. Duidelijk: de hoogste tijd voor een pruikzwam-recept op Beaufood!

Nog meer met paddenstoelen

gebakken-pruikzwam

gebakken-pruikzwam

Dit heb je nodig voor deze gebakken pruikzwam met truffelhoning / 4 personen als hapje

  • 2 verse pruikzwammen (ook wel Pom Pom Blanc of Lion’s Mane genoemd) 
  • 1 el olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 2 el truffelhoning – gewone honing kan ook, maar áls je ergens truffelhoning op de kop kan tikken.. 
  • klein handje geroosterde amandelen

 

Zo maak je het

Borstel de pruikzwammen waar nodig schoon. Snijd ze met een scherp mes voorzichtig in plakken. 

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de pruikzwammen 2 tot 3 minuten per kant, tot beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg vervolgens de roomboter toe en bak de paddenstoelen nog eens 1 minuut per kant in de boter. 

Hak ondertussen de amandelen.

Schik de gebakken pruikzwam dakpansgewijs op een mooi bord en sluit af met (truffel)honing en de gehakte amandelen.

Serveer direct. 

gebakken-pruikzwam

 

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.