Pruikzwam is nu al mijn ontdekking van 2022. Als je me volgt op Instagram, dan weet je ook van mijn wekelijkse avonturen op de biologische markt in Utrecht. Je zou denken dat ik als foodblogger inmiddels alle ingrediënten wel zo’n beetje heb uitgespeeld, maar op deze markt kijk ik steeds weer mijn ogen uit. Ik spotte er roze oesterzwammen (say what?!), verschillende soorten truffels en dus ook pruikzwam. Ik vertel je meer over deze mysterieuze, fluffy paddenstoel en natúúrlijk leg ik je uit hoe je de lekkere gebakken pruikzwam op deze foto’s klaarmaakt. Want oh yes, ze smaken ook nog eens supergoed!
Ehhh pruikzwammen…?
Of Pom Pom Blanc, Lion’s Mane, wat jij wil: ze verwijzen allemaal naar dezelfde prachtige fluffy paddenstoelen. Ik moet dan ook zeggen dat mijn eerste gedachte bij de paddenstoelenkraam was: wát doet deze cavia hier?! Maar inmiddels ben ik hooked. De smaak is lichtzoet en een beetje nootachtig, perfect te combineren met zeezout, honing en knapperige nootjes. Dat is dan ook precies wat ik deed. Met truffelhoning en amandelen, om precies te zijn. Een heel simpel, puur hapje voor op een borrelplank. Oké, je moet er even een ommetje voor maken langs de groenteboer, markt of paddenstoel-speciaalzaak, maar dan heb je ook wat!
Fun fact: de pruikzwam is ooit uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar. Duidelijk: de hoogste tijd voor een pruikzwam-recept op Beaufood!
Nog meer met paddenstoelen
- Limburgs stoofpotje van koningsoesterzwam
- Gekarameliseerde paddenstoelenroomsaus
- Vegan coquilles in knoflookboter (van koningsoesterzwammen!)
Dit heb je nodig voor deze gebakken pruikzwam met truffelhoning / 4 personen als hapje
- 2 verse pruikzwammen (ook wel Pom Pom Blanc of Lion’s Mane genoemd)
- 1 el olijfolie
- 1 el roomboter
- 2 el truffelhoning – gewone honing kan ook, maar áls je ergens truffelhoning op de kop kan tikken..
- klein handje geroosterde amandelen
Zo maak je het
Borstel de pruikzwammen waar nodig schoon. Snijd ze met een scherp mes voorzichtig in plakken.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de pruikzwammen 2 tot 3 minuten per kant, tot beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg vervolgens de roomboter toe en bak de paddenstoelen nog eens 1 minuut per kant in de boter.
Hak ondertussen de amandelen.
Schik de gebakken pruikzwam dakpansgewijs op een mooi bord en sluit af met (truffel)honing en de gehakte amandelen.
Serveer direct.
0 reacties