...

Gebakken pruikzwam (Pom Pom Blanc)

Gebakken pruikzwam (Pom Pom Blanc)

door | feb 18, 2022 | Hartige hapjes, Recepten, Vega, Voorafjes | 0 Reacties

gebakken-pruikzwam

Pruikzwam is nu al mijn ontdekking van 2022. Als je me volgt op Instagram, dan weet je ook van mijn wekelijkse avonturen op de biologische markt in Utrecht. Je zou denken dat ik als foodblogger inmiddels alle ingrediënten wel zo’n beetje heb uitgespeeld, maar op deze markt kijk ik steeds weer mijn ogen uit. Ik spotte er roze oesterzwammen (say what?!), verschillende soorten truffels en dus ook pruikzwam. Ik vertel je meer over deze mysterieuze, fluffy paddenstoel en natúúrlijk leg ik je uit hoe je de lekkere gebakken pruikzwam op deze foto’s klaarmaakt. Want oh yes, ze smaken ook nog eens supergoed!

gebakken-pruikzwam

Ehhh pruikzwammen…?

Of Pom Pom Blanc, Lion’s Mane, wat jij wil: ze verwijzen allemaal naar dezelfde prachtige fluffy paddenstoelen. Ik moet dan ook zeggen dat mijn eerste gedachte bij de paddenstoelenkraam was: wát doet deze cavia hier?! Maar inmiddels ben ik hooked. De smaak is lichtzoet en een beetje nootachtig, perfect te combineren met zeezout, honing en knapperige nootjes. Dat is dan ook precies wat ik deed. Met truffelhoning en amandelen, om precies te zijn. Een heel simpel, puur hapje voor op een borrelplank. Oké, je moet er even een ommetje voor maken langs de groenteboer, markt of paddenstoel-speciaalzaak, maar dan heb je ook wat!

Fun fact: de pruikzwam is ooit uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar. Duidelijk: de hoogste tijd voor een pruikzwam-recept op Beaufood!

gebakken-pruikzwam

gebakken-pruikzwam

Nog meer met paddenstoelen

 

gebakken-pruikzwam

Gebakken pruikzwam met truffelhoning

Pruikzwam is nu al mijn ontdekking van het jaar. Ze zijn prachtig en heerlijk, bijvoorbeeld als borrelhapje met truffelhoning en amandel...
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 verse pruikzwammen - ook wel Pom Pom Blanc of Lion's Mane genoemd
  • 1 el olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 2 el truffelhoning - gewone honing kan ook maar áls je ergens truffelhoning op de kop kan tikken..
  • klein handje geroosterde amandelen

Instructies
 

  • Borstel de pruikzwammen waar nodig schoon. Snijd ze met een scherp mes voorzichtig in plakken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de pruikzwammen 2 tot 3 minuten per kant, tot beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg vervolgens de roomboter toe en bak de paddenstoelen nog eens 1 minuut per kant in de boter.
  • Hak ondertussen de amandelen.
  • Schik de gebakken pruikzwam dakpansgewijs op een mooi bord en sluit af met (truffel)honing en de gehakte amandelen.
  • Serveer direct. 
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

gebakken-pruikzwam

 

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van...

Lees meer
Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een...

Lees meer
Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept