Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een heer-lijk crispy velletje.. En weet je wat helemaal lekker is? Daar een romige saus van balsamico bij maken en de gebakken kippendij daarin verder garen. Het resultaat is een góddelijk kippetje. Aan de ene kant krokant gebakken en aan de andere kant mals gegaard in een romige saus van balsamico. Klinkt goed toch?
Kip in balsamico-roomsaus
Ik heb iets met balsamico. Ik vind dit wel zó’n smaakvol ingrediënt. Ken je dat? Dat je je gerecht proeft, maar dat er nog iets mist? Je voegt nog wat zout toe, misschien een extra snuf versgemalen peper.. maar wat je gerecht nodig heeft is negen van de tien keer een zuurtje. Iets met de perfecte balans tussen ‘de zeven smaken’ (zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet) vinden. Een zuurtje doet wonderen. Tel daarbij het licht zoete karakter van balsamicoazijn bij op en je hebt een winner! Extra lekker met een goede scheut room erdoor, knoflook, een sjalotje en verse tijm. Smaakvol koken hoeft niet altijd met een eindeloos ingrediëntenlijstje, dat zien we wel weer met deze crispy gebakken kippendij!
Tip: ik serveer deze gebakken kippendij in balsamico roomsaus graag met een portie rijst en gestoomde broccoli. Maar je kunt er ook gebakken aardappeltjes bij maken met worteltjes of een gezonde salade van verse spinazie!
Deze lekkere gerechten met kip ook al gezien?
- Stoofpotje met pompoen, dadels en kip
- Herfstige kip-groenten schotel uit de oven
- Poké bowl met gebakken kip en mango
- Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven (FAVORIET!)
- Tatsuta: Japanse gefrituurde kip met srirachamayo (ook echt een must try…)
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus
Ingrediënten
- 450 gr biologische kippendij - met vel
- 2 el roomboter
- 1 sjalot
- 2 takjes verse tijm
- 1 teentje knoflook
- 100 ml balsamicoazijn
- 100 ml room
Instructies
- Laat de kippendij op kamertemperatuur komen. Breng op smaak met peper en zout.
- Snipper de sjalot en pers de knoflook.
- Verhit de boter in een koekenpan. Leg de kippendij op het vel in de pan. Voeg ook de sjalot en de takjes tijm toe. Zet het vuur op medium en gaar de kip op de velkant 10 minuten, of tot het velletje mooi bruin en krokant is.
- Voeg als het velletje krokant is de knoflook toe. Bak twee minuten mee. Draai de kippendij om zodat het knapperig velletje boven komt te liggen.
- Blus de pas af met balsamicoazijn. Schenk de room erbij en draai het vuur laag. Gaar nu de andere kant van de kip verder in de saus tot de kip gaar is. Dit ligt een beetje aan de dikte van de kip, maar zeg zo'n 10 minuten.
- Tip: doe geen deksel op de pan! Hierdoor gaat de boel stomen met als resultaat dat het velletjes niet meer knapperig is. Ik spreek uit ervaring ;)
- Serveer de kippendij in een diep bord en schenk als laatste de balsamico-roomsaus erover.
0 reacties