...

Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven

Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven

door | mrt 11, 2022 | Ontbijt, Recepten, Zoetigheden | 3 reacties

gebakken-havermout

Ontbijten met taart? Yes please! Maar, je kent me, ik hou ook van gezond en verantwoord eten. Zeker ‘s ochtends want eh: een goed begin, is het halve werk ;) De oplossing is deze gebakken havermout met appel en kaneel! Door de havermout te bakken in de oven, krijgt het een spongy textuur. Een beetje als een cake. Met de appel en kaneel is het dan net een warm appeltaartje, superlekker! En wat ook handig is: de oven doet het werk, dus jij kan ondertussen douchen/je make-up doen/je lunch klaarmaken. Win win! Ik vertel je hoe je dit fijne ontbijt maakt.

gebakken-havermout

Een ode aan havermout

Kunnen we héél even een momentje nemen voor havermout? You love it or you hate it. Maar als je tot die tweede groep behoort, dan durf ik te zweren dat je het gewoon nog nooit op de juiste manier hebt gebruikt. Dit ogenschijnlijke saaie graan is namelijk in alle bochten te wringen. Warme pap: havermout. Stevige en compacte taartbodem: havermout. Grove binding voor je gehaktballen: havermout (ja echt). En je kunt het dus ook bakken om tot deze baked oats te komen. Zorg er bij havermout wél altijd voor dat je andere smaakmakers gebruikt. Havermout is op zichzelf namelijk niet heel spannend. Fleur het geheel bijvoorbeeld op met kruiden en toppings als nootjes en fruit.

En dan hebben we het dus nog niet eens over de voedingswaarden gehad. Havermout is een voedzame graansoort bomvol vezels. Vinden je darmen fijn! Bovendien kan havermout bijdragen aan een lagere cholesterol en zit je er lang vol van. Met deze gebakken havermout uit de oven red je het wel tot de lunch ;)

Meer met (gebakken) havermout

gebakken-havermout

gebakken-havermout

Dit heb je nodig voor deze gebakken havermout met appel en kaneel / 2 personen

  • 100 gr havermout 
  • 150 ml havermelk
  • 1 ei
  • 35 gr walnoten
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl + 1/2 tl kaneel
  • 20 ml ahornsiroop + extra voor erover
  • snufje zeezout
  • 1 appel
  • 2 el olijfolie
  • Topping: een paar walnoten + 4 el volle biologische kwark

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Doe de havermout, havermelk, ei, walnoten, bakpoeder, ahornsiroop en één theelepel kaneel in een kom en meng door elkaar. Voeg een snufje zeezout toe. Schep het beslag in een kleine ovenschaal (20 x 20 cm). 

Snijd de appel in dunne partjes. Meng de appel met een halve theelepel kaneel en olijfolie. Houd je van zoet? Voeg dan een extra scheutje ahornsiroop toe. Hussel de appelpartjes door elkaar en verdeel ze dakpansgewijs over het havermoutbeslag. 

Schuif de ovenschaal voor 25 minuten in de oven. 

Serveer de gebakken havermout met extra walnootjes on top en met een lekkere klodder volle biologische kwark.

Zien hoe ik deze gebakken havermout maak? Check dan deze reel op Instagram!

gebakken-havermout

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Marieke

    Hoi!

    Vanmorgen als ontbijt gegeten. Ontzettend lekker! Nu weer een in de oven staan. Vanmiddag krijgen we nog kraamvisite. Ik klop er slagroom met mascarpone, honing en vanille aroma door en muisjes erover!

    Bedankt hoor!

    Antwoord
    • Mo

      Heerlijke recepten!!! 😋

      Antwoord
    • Petra

      Wat een feestje als ontbijt, echt heerlijk! 😋

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *