...

Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven

Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven

door | mrt 11, 2022 | Ontbijt, Recepten, Zoetigheden | 1 reactie

gebakken-havermout

Ontbijten met taart? Yes please! Maar, je kent me, ik hou ook van gezond en verantwoord eten. Zeker ‘s ochtends want eh: een goed begin, is het halve werk ;) De oplossing is deze gebakken havermout met appel en kaneel! Door de havermout te bakken in de oven, krijgt het een spongy textuur. Een beetje als een cake. Met de appel en kaneel is het dan net een warm appeltaartje, superlekker! En wat ook handig is: de oven doet het werk, dus jij kan ondertussen douchen/je make-up doen/je lunch klaarmaken. Win win! Ik vertel je hoe je dit fijne ontbijt maakt.

gebakken-havermout

Een ode aan havermout

Kunnen we héél even een momentje nemen voor havermout? You love it or you hate it. Maar als je tot die tweede groep behoort, dan durf ik te zweren dat je het gewoon nog nooit op de juiste manier hebt gebruikt. Dit ogenschijnlijke saaie graan is namelijk in alle bochten te wringen. Warme pap: havermout. Stevige en compacte taartbodem: havermout. Grove binding voor je gehaktballen: havermout (ja echt). En je kunt het dus ook bakken om tot deze baked oats te komen. Zorg er bij havermout wél altijd voor dat je andere smaakmakers gebruikt. Havermout is op zichzelf namelijk niet heel spannend. Fleur het geheel bijvoorbeeld op met kruiden en toppings als nootjes en fruit.

En dan hebben we het dus nog niet eens over de voedingswaarden gehad. Havermout is een voedzame graansoort bomvol vezels. Vinden je darmen fijn! Bovendien kan havermout bijdragen aan een lagere cholesterol en zit je er lang vol van. Met deze gebakken havermout uit de oven red je het wel tot de lunch ;)

Meer met (gebakken) havermout

gebakken-havermout

gebakken-havermout

Dit heb je nodig voor deze gebakken havermout met appel en kaneel / 2 personen

  • 100 gr havermout 
  • 150 ml havermelk
  • 1 ei
  • 35 gr walnoten
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl + 1/2 tl kaneel
  • 20 ml ahornsiroop + extra voor erover
  • snufje zeezout
  • 1 appel
  • 2 el olijfolie
  • Topping: een paar walnoten + 4 el volle biologische kwark

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Doe de havermout, havermelk, ei, walnoten, bakpoeder, ahornsiroop en één theelepel kaneel in een kom en meng door elkaar. Voeg een snufje zeezout toe. Schep het beslag in een kleine ovenschaal (20 x 20 cm). 

Snijd de appel in dunne partjes. Meng de appel met een halve theelepel kaneel en olijfolie. Houd je van zoet? Voeg dan een extra scheutje ahornsiroop toe. Hussel de appelpartjes door elkaar en verdeel ze dakpansgewijs over het havermoutbeslag. 

Schuif de ovenschaal voor 25 minuten in de oven. 

Serveer de gebakken havermout met extra walnootjes on top en met een lekkere klodder volle biologische kwark.

Zien hoe ik deze gebakken havermout maak? Check dan deze reel op Instagram!

gebakken-havermout

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Marieke

    Hoi!

    Vanmorgen als ontbijt gegeten. Ontzettend lekker! Nu weer een in de oven staan. Vanmiddag krijgen we nog kraamvisite. Ik klop er slagroom met mascarpone, honing en vanille aroma door en muisjes erover!

    Bedankt hoor!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *