Ontbijten met taart? Yes please! Maar, je kent me, ik hou ook van gezond en verantwoord eten. Zeker ‘s ochtends want eh: een goed begin, is het halve werk ;) De oplossing is deze gebakken havermout met appel en kaneel! Door de havermout te bakken in de oven, krijgt het een spongy textuur. Een beetje als een cake. Met de appel en kaneel is het dan net een warm appeltaartje, superlekker! En wat ook handig is: de oven doet het werk, dus jij kan ondertussen douchen/je make-up doen/je lunch klaarmaken. Win win! Ik vertel je hoe je dit fijne ontbijt maakt.
Een ode aan havermout
Kunnen we héél even een momentje nemen voor havermout? You love it or you hate it. Maar als je tot die tweede groep behoort, dan durf ik te zweren dat je het gewoon nog nooit op de juiste manier hebt gebruikt. Dit ogenschijnlijke saaie graan is namelijk in alle bochten te wringen. Warme pap: havermout. Stevige en compacte taartbodem: havermout. Grove binding voor je gehaktballen: havermout (ja echt). En je kunt het dus ook bakken om tot deze baked oats te komen. Zorg er bij havermout wél altijd voor dat je andere smaakmakers gebruikt. Havermout is op zichzelf namelijk niet heel spannend. Fleur het geheel bijvoorbeeld op met kruiden en toppings als nootjes en fruit.
En dan hebben we het dus nog niet eens over de voedingswaarden gehad. Havermout is een voedzame graansoort bomvol vezels. Vinden je darmen fijn! Bovendien kan havermout bijdragen aan een lagere cholesterol en zit je er lang vol van. Met deze gebakken havermout uit de oven red je het wel tot de lunch ;)
Meer met (gebakken) havermout
- Scones van havermout en yoghurt
- Nog een recept voor gebakken havermout: met kiwi en kokosroom
- Pizza van havermout met parmaham en mozzarella (zo lekker!)
Dit heb je nodig voor deze gebakken havermout met appel en kaneel / 2 personen
- 100 gr havermout
- 150 ml havermelk
- 1 ei
- 35 gr walnoten
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl + 1/2 tl kaneel
- 20 ml ahornsiroop + extra voor erover
- snufje zeezout
- 1 appel
- 2 el olijfolie
- Topping: een paar walnoten + 4 el volle biologische kwark
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout, havermelk, ei, walnoten, bakpoeder, ahornsiroop en één theelepel kaneel in een kom en meng door elkaar. Voeg een snufje zeezout toe. Schep het beslag in een kleine ovenschaal (20 x 20 cm).
Snijd de appel in dunne partjes. Meng de appel met een halve theelepel kaneel en olijfolie. Houd je van zoet? Voeg dan een extra scheutje ahornsiroop toe. Hussel de appelpartjes door elkaar en verdeel ze dakpansgewijs over het havermoutbeslag.
Schuif de ovenschaal voor 25 minuten in de oven.
Serveer de gebakken havermout met extra walnootjes on top en met een lekkere klodder volle biologische kwark.
Zien hoe ik deze gebakken havermout maak? Check dan deze reel op Instagram!
Hoi!
Vanmorgen als ontbijt gegeten. Ontzettend lekker! Nu weer een in de oven staan. Vanmiddag krijgen we nog kraamvisite. Ik klop er slagroom met mascarpone, honing en vanille aroma door en muisjes erover!
Bedankt hoor!
Heerlijke recepten!!! 😋