Gebakken havermout met kiwi en kokosroom. Confession: tot zo’n jaar geleden was ik een enorm slechte ontbijter. Ik hield er wel van, maar ik nam er vaak de tijd niet voor. Wanneer ik haast had was het voor mij een gewoonte om staand in de keuken een crackertje met kaas te eten, terwijl ik ondertussen mijn tas inpakte of al snel wat mailtjes beantwoorde. Nu is het niet zo dat die manier persé slecht is (het is altijd beter dan niets eten), maar om het nou een goed begin van de dag te noemen ;) 1. je propt je eten snel naar binnen en 2. je begint je dag al een beetje gestrest omdat je hebt besloten je mail alvast te openen. Maar hé! Daar kunnen we heel makkelijk verandering in brengen. Of nou ja, makkelijk. Ik moest mezelf er wel toe dwingen om een kwartier eerder op te staan, maar als je daar eenmaal aan gewend ben wil je niet meer anders. Echt! Ik zet sindsdien de wekker vijftien minuten eerder, laat mijn telefoon nog even voor wat het is en in die vijftien minuten neem ik de tijd voor een normaal ontbijt.
Hieronder vind je het recept voor gebakken havermout met kiwi uit de oven: een super lekker én gezond ontbijt!
Gebakken havermout met kiwi
Ik weet niet wat jouw routine is, maar ik vind het altijd fijn om eerst te douchen en daarna als ik helemaal klaar ben pas te ontbijten. Jullie ook? Dan is dit ontbijt echt perfect. Wanneer je uit bed komt zet je de oven aan, schuif je deze ovenschaal met kiwi en havermout erin en als je klaar bent met douchen is deze gebakken havermout ready to eat. Hij heeft iets weg van een smeuïge gebakken cake. Héél lekker! Voor dit recept gebruik ik Zespri SunGold kiwi’s. Je weet wel, die zoete goudgele kiwi’s. Wist je dat SunGold kiwi’s een mega dosis vitamine C bevatten, namelijk meer dan drie keer zoveel als sinaasappels? En mocht je net als ik vaak last hebben van een opgeblazen gevoel dan is het dubbel zo slim om je dag te starten met deze gebakken havermout met kiwi. Kiwi’s bevatten namelijk actinidine. Dit is een natuurlijk spijsverteringsenzym dat de vertering van eiwitten kan bevorderen. Goed begin van je dag dus en ook nog eens een héle lekkere.
Hieronder vind je het recept!
Heb je deze gezonde ontbijtrecepten al gezien?
- Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)
- Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven
- Gezonde rode bieten pannenkoeken
Gebakken havermout met kiwi en kokosroom
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 150 ml havermelk
- 2 stuks kiwi's - SunGold
- 2 el pindakaas
- 1 el honing
- 1 eiwit
- ½ tl bakpoeder
- snufje kaneel
- 4 el kokosroom - tip: ik heb altijd een paar kleine blikjes van 200 ml kokosmelk van Fairtrade in de koelkast staan. Na een nachtje in de koelkast splitst de kokosroom zich van het kokoswater en kun je de room eraf scheppen. Heel erg lekker over deze gebakken havermout!
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een (ronde) ovenschaal van zo'n 12 centimeter klaar.
- Meng in een kommetje de havermout samen met het bakpoeder en een snufje zout. Schenk de melk erbij en roer de honing, pindakaas en het eiwit erdoor. Schep het beslag in de ovenschaal.
- Snijd de kiwi's in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over de havermout en sluit af met een extra snuf kaneel. Bak het geheel 30 tot 35 minuten in het midden van de oven.
- Schraap de kokosroom uit het blikje kokosmelk en roer even door. Voor een luchtiger geheel kun je het opkloppen met een mixer, maar dit hoeft niet perse. Garneer de gebakken havermout met kokosroom (eventueel nog een drupje honing) en genieten maar!
ik vond een heerlijk dessert om bij de koffie te geven
Net gemaakt en het is toch nogal droog vanbinnen ! Misschien wat meer melk toevoegen of ook wat fruit erin, zoals zelfgemaakte appelcompote !? Anders wel lekker, zo een warm ontbijtje 👍
Hmm bij mij is hij juist heel smeuïg van binnen.. Een scheutje extra melk will do :)