Kerstrecept nummer twee van dit jaar! De geitenkaaspakketjes uit de oven gingen je al voor (tevens een voorgerecht) en vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht met zoutige halloumi en een zoete kersencompote voor je. Twee smaken die onwijs lekker met elkaar combineren. Voeg daar voor het oog wat mooie kiemen aan toe, een gebakken vijg en klaar is je originele en smaakvolle voorgerecht!
Dit gerecht is overigens ook te serveren als hoofdgerecht. Hiervoor verdubbel je gewoon de porties. Halloumi is een ongerijpt kaasje dat perfect is om te grillen, bakken of frituren. Door de samenstelling van de kaas smelt hij namelijk niet. De kaas bestaat uit een combinatie van geiten-, koeien- en schapenmelk en ik vind hem heerlijk als vleesvervanger omdat hij een beetje een ‘kippig’ structuurtje heeft.
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze gebakken halloumi met kersencompote / voorgerecht voor vier personen
- 450 gr halloumi
- 1 vijg
- scheutje olijfolie
- scheutje walnootolie
- pluk kiemen – zo’n 40 gr
Voor de kersencompote
- 150 gr kersen – ontpit, diepvries
- 100 ml water
- 1 el maizena
- optioneel: 1 el honing
Zo maak je het
Begin met de kersencompote. Breng 100 ml water aan de kook in een kleine pan en voeg de kersen toe. Kook de kersen in vijf minuutjes zacht. Stamp ze fijn met een pureestamper (of gebruik hiervoor een staafmixer). Wanneer de kersen wat zuur zijn kun je de compote zoeten met een eetlepel honing. Verdun een eetlepel maizena met een eetlepel water in een apart kommetje en roer dit door de kersencompote totdat je de gewenste dikte hebt.
Snijd de halloumi (voorzicht, het is breekbaar) in dikke plakken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de halloumi op middelhoog vuur aan beide kanten. Je hoeft geen zout toe te voegen, halloumi is al vrij zout van zichzelf.
Snijd de vijg in parten en bak die ook een minuutje mee in de pan.
Verdeel de halloumi over de borden, schep daarover wat kersencompote, een pluk kiemen en sluit af met een partje vijg. Strooi daar voor de liefhebber nog wat versgemalen zwarte peper overheen en eet smakelijk!
Dit gerecht kun je ook serveren als hoofdgerecht. In dat geval gebruik je de hoeveelheden van dit recept voor twee personen in plaats van vier
Ik vind de walnootoloe niet terug in het recept. Waar gebruik je die?
Indien je dit heerlijke gerecht als hoofdgerecht gaat serveren. Wat zou je er verder bij adviseren?
Ik zou er een lekkere salade bij maken, gegrilde broccoli uit de oven of een gepofte zoete aardappel met zure room :)