Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus

door | dec 13, 2017 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 0 Reacties

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Vegan hoofdgerechten kerst, Gezonde kerstrecepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Bloemkool uit de pan, Zelf paddenstoelensaus maken, Lekkere en makkelijke kerstrecepten

Als je vegetarisch eet is het zaak om creatief met ingrediënten om te gaan. We willen natuurlijk niet dat het een saaie bedoeling wordt. Vegetariërs eten dan wel geen vis of vlees, maar niet omdat ze niet van lekker eten houden. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging om met de feestdagen een lekker en vegetarisch gerecht op tafel te zetten. Mijn missie is geslaagd als ik niet vegetarische tafelgenoten hoor zeggen “mmm, dat van jou ziet er podverdorie lekker uit.. mag ik dat ook?” Ikzelf eet niet 100% vegetarisch, maar omdat veel van jullie dat wel doen heb ik dit jaar een aantal heerlijke recepten zonder vlees of vis bedacht!

Deze bloemkoolsteak is gemaakt van (je raadt het al) bloemkool en gebakken in een kruidige boter van garam massala. Maak daar een heerlijke saus van paddenstoelen bij en je hebt een verrassend lekker vegetarisch gerecht :D

 

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Vegan hoofdgerechten kerst, Gezonde kerstrecepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Bloemkool uit de pan, Zelf paddenstoelensaus maken, Lekkere en makkelijke kerstrecepten

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Vegan hoofdgerechten kerst, Gezonde kerstrecepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Bloemkool uit de pan, Zelf paddenstoelensaus maken, Lekkere en makkelijke kerstrecepten

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Vegan hoofdgerechten kerst, Gezonde kerstrecepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Bloemkool uit de pan, Zelf paddenstoelensaus maken, Lekkere en makkelijke kerstrecepten

 

Dit heb je nodig voor deze gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus / 2 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 1 el roomboter
  • 1 flinke tl garam massala
  • bosje verse bieslook
  • klein handje pecannoten

Voor de saus

  • 380 ml paddenstoelen fond
  • 150 gr oesterzwammen
  • 250 gr kastanje champignons
  • 25 gr gedroogd eekhoorntjesbrood – oftewel porcini
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen

 

Zo maak je het

Begin met de saus. Vul een klein kommetje met lauw water en doe hier het gedroogde eekhoorntjesbrood in. Laat dit 20 minuten weken.

Snijd ondertussen de oesterzwammen en kastanje champignons fijn. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een kleine pan en fruit hier de sjalot in. Voeg na een paar minuten de champignons, zwammen en knoflook toe en bak dit even mee. Schenk de fond erbij, breng alles aan de kook en laat de saus tien minuten pruttelen op laag vuur.

Verwijder de groene bladeren van de bloemkool, maar laat de steel (voor zover die er nog is) eraan zitten. Was de bloemkool en snijd er twee dikke plakken van zo’n vier centimeter dik van. Gebruik hiervoor een groot en scherp mes. Doe dit met enige voorzichtigheid zodat de plakken heel blijven.

Verhit de boter in een koekenpan en meng de garam massala kruiden erdoor. Leg de bloemkoolsteaks in de pan en bak ze aan beide kanten 3 minuten. Draai de steaks voorzichtig om met een spatel.

Haal de saus van het vuur en pureer alles met je staafmixer tot een egale saus. Pak er fijne zeef bij en zeef de saus eenmaal. Schenk de saus weer terug in de pan op het vuur. Schep vier eetlepels van het eekhoorntjesbroodvocht erbij en voeg naar smaak een snuf zout en zwarte peper toe. Haal het eekhoortjesbrood uit de kom en knijp het vocht eruit. Snijd er klein reepjes van en schep dit door de saus.

Hak de pecannoten grof en snijd de bieslook fijn. Leg de steaks op de borden, schenk er wat paddenstoelensaus overheen en strooi er wat pecannoten en bieslook over.

Eet smakelijk!

 

Gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus, Vegetarische hoofdgerechten kerst, Vegan hoofdgerechten kerst, Gezonde kerstrecepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Bloemkool uit de pan, Zelf paddenstoelensaus maken, Lekkere en makkelijke kerstrecepten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.