Als je vegetarisch eet is het zaak om creatief met ingrediënten om te gaan. We willen natuurlijk niet dat het een saaie bedoeling wordt. Vegetariërs eten dan wel geen vis of vlees, maar niet omdat ze niet van lekker eten houden. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging om met de feestdagen een lekker en vegetarisch gerecht op tafel te zetten. Mijn missie is geslaagd als ik niet vegetarische tafelgenoten hoor zeggen “mmm, dat van jou ziet er podverdorie lekker uit.. mag ik dat ook?” Ikzelf eet niet 100% vegetarisch, maar omdat veel van jullie dat wel doen heb ik dit jaar een aantal heerlijke recepten zonder vlees of vis bedacht!
Deze bloemkoolsteak is gemaakt van (je raadt het al) bloemkool en gebakken in een kruidige boter van garam massala. Maak daar een heerlijke saus van paddenstoelen bij en je hebt een verrassend lekker vegetarisch gerecht :D
Dit heb je nodig voor deze gebakken bloemkoolsteak met paddenstoelensaus / 2 personen
- 1 grote bloemkool
- 1 el roomboter
- 1 flinke tl garam massala
- bosje verse bieslook
- klein handje pecannoten
Voor de saus
- 380 ml paddenstoelen fond
- 150 gr oesterzwammen
- 250 gr kastanje champignons
- 25 gr gedroogd eekhoorntjesbrood – oftewel porcini
- 1 sjalot
- 1 knoflookteen
Zo maak je het
Begin met de saus. Vul een klein kommetje met lauw water en doe hier het gedroogde eekhoorntjesbrood in. Laat dit 20 minuten weken.
Snijd ondertussen de oesterzwammen en kastanje champignons fijn. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een kleine pan en fruit hier de sjalot in. Voeg na een paar minuten de champignons, zwammen en knoflook toe en bak dit even mee. Schenk de fond erbij, breng alles aan de kook en laat de saus tien minuten pruttelen op laag vuur.
Verwijder de groene bladeren van de bloemkool, maar laat de steel (voor zover die er nog is) eraan zitten. Was de bloemkool en snijd er twee dikke plakken van zo’n vier centimeter dik van. Gebruik hiervoor een groot en scherp mes. Doe dit met enige voorzichtigheid zodat de plakken heel blijven.
Verhit de boter in een koekenpan en meng de garam massala kruiden erdoor. Leg de bloemkoolsteaks in de pan en bak ze aan beide kanten 3 minuten. Draai de steaks voorzichtig om met een spatel.
Haal de saus van het vuur en pureer alles met je staafmixer tot een egale saus. Pak er fijne zeef bij en zeef de saus eenmaal. Schenk de saus weer terug in de pan op het vuur. Schep vier eetlepels van het eekhoorntjesbroodvocht erbij en voeg naar smaak een snuf zout en zwarte peper toe. Haal het eekhoortjesbrood uit de kom en knijp het vocht eruit. Snijd er klein reepjes van en schep dit door de saus.
Hak de pecannoten grof en snijd de bieslook fijn. Leg de steaks op de borden, schenk er wat paddenstoelensaus overheen en strooi er wat pecannoten en bieslook over.
Eet smakelijk!
0 reacties