...

Galette met pruimen en ricottaroom

Galette met pruimen en ricottaroom

door | sep 22, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 0 Reacties

galette-met-fruit

yDat ik fan ben van Franse taartjes, dat is geen geheim. Zeker ín Frankrijk, in het zonnetje, smaken ze fantastisch. Om het Franse sentiment toch een beetje in huis te halen, maakte ik laatst een traditioneel Frans baksel: galette met fruit. En omdat het hartje zomer volop pruimenseizoen is, belegde ik de galette met deze zoete vruchten. Heb je een pruimenboom in de tuin staan? (Lucky you!) Dan is dit recept dus echt ideaal. Er gaat een halve kilo pruimen in dus dat tikt alvast lekker aan! Tip: serveer ‘m met een bolletje ijs of – zoals ik deed – een toef heerlijke ricottaroom!

galette-met-fruit

Galette met fruit

Galette (spreek uit met de g van good) is een klassiek Frans baksel. Deze platte taart wordt van origine gemaakt van bladerdeeg, gemaakt van goede kwaliteit roomboter en bloem. Dat kneed je tot een deeg, om vervolgens uit te rollen tot een dunne, platte cirkel. Beleg het deeg met de vulling, sla de randen terug en bak ‘m binnen een half uurtje af in de oven. En het leuke van galettes is dat je er álles wat je maar kan bedenken, op kan verzamelen. Wil je een hartige versie? Dan beleg je ‘m met courgette, champignons en kaas (ik zeg maar even wat hè!). Heb je ki-lo’s radijsjes uit je moestuin? Dan maak je een lekkere radijsgalette. Zo simpel is het! Erg populair is ook de zoete variant, zoals ik die maakte. In dit geval ging ik voor pruimen maar – je voelt ‘m al een beetje hangen – je kan natuurlijk voor iedere fruitsoort gaan. Dit lijkt me ook heerlijk herfstig met appel, bijvoorbeeld!

Recepten met pruimen

galette-met-fruit

galette-met-fruit

Galette met fruit (pruimen) en ricottaroom

Deze Franse galette met fruit is heerlijk zoet en fris! Extra lekker met een toef simpele ricottaroom en homemade deeg.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 min
Oventijd 35 min
Gang Dessert, Dessert, Taart,, Voor bij de koffie
Porties 6 puntjes

Ingrediënten
  

  • 300 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 3 el kokosbloesemsuiker + 1 el extra voor over de taart
  • 2 el amandelmeel
  • 500 gr verse pruimen
  • snufje kaneel
  • 150 gr ricotta bio
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl honing
  • 1 ei

Instructies
 

  • Begin met het deeg. Zorg dat de boter goed koud is en snijd het in kleine blokjes. Meng de boter met de bloem en een snufje zout in een grote kom tot een kruimelig deeg. Voeg een klein scheutje water toe (zo'n 30 ml) en kneed tot een bal. Kneed zo kort mogelijk.
  • Verpak de bal deeg in plastic folie en laat deze minstens een uur (liefst een nacht voor het mooiste resultaat) rusten in de koelkast. Laat het deeg voor gebruik op kamertemperatuur komen. Hierdoor kun je het deeg makkelijker plat rollen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vorm met een deegroller op een stuk bakpapier een platte ronde cirkel van het deeg. Bestrooi het deeg met amandelmeel en kokosbloesemsuiker.
  • Ontpit de pruimen en snijd ze in partjes. Verdeel de pruimen over de taart en laat zo'n 2 cm van de randen vrij. Strooi een eetlepel kokosbloesemsuiker en een snuf kaneel over de pruimen. Vouw de randen van het deeg iets over de pruimen.
  • Bestrijk de randen van de taart met losgeklopt ei en en bak de galette met fruit in 35 minuten gaar.
  • Klop ondertussen de ricotta samen met vanille-extract en honing tot een luchtige mousse. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Laat de pruimengalette iets afkoelen en serveer met een flinke klodder ricottaroom.
Trefwoord Galette, Honing, Pruimen, Ricotta
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

galette-met-fruit

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

In de categorie 'Dit wil ik ooit nog eens zelf maken' presenteer ik jullie vandaag: pulled chicken. Het stond al jaren op mijn to make lijstje maar om de een of andere reden kwam het er steeds maar niet van. Nu denk ik: had ik dit maar eerder gemaakt, dan had ik deze...

Lees meer
Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Ik deel hier, op Beaufood, al jaren de lekkerste en meest uitbundige creaties met jullie. Toch is er één favoriet recept dat ik nog nooit eerder heb gepubliceerd: havermoutpannenkoeken! En dat terwijl ik ze met gemak 2 of 3 keer per week op tafel zet! Maar vandaag is...

Lees meer
Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl

Gezonde shoarma van oesterzwam in een bowl

Gezonde shoarma? Yes please! Het zal geen verrassing zijn: mij maak je niet blij met zo'n bak gekruid varkensvlees. Het vlees is vrijwel nooit bio, ik ben sowieso al niet zo'n fan van grof varkensvlees (is me te vet) en na het eten van shoarmavlees heb ik nog uren...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept