yDat ik fan ben van Franse taartjes, dat is geen geheim. Zeker ín Frankrijk, in het zonnetje, smaken ze fantastisch. Om het Franse sentiment toch een beetje in huis te halen, maakte ik laatst een traditioneel Frans baksel: galette met fruit. En omdat het hartje zomer volop pruimenseizoen is, belegde ik de galette met deze zoete vruchten. Heb je een pruimenboom in de tuin staan? (Lucky you!) Dan is dit recept dus echt ideaal. Er gaat een halve kilo pruimen in dus dat tikt alvast lekker aan! Tip: serveer ‘m met een bolletje ijs of – zoals ik deed – een toef heerlijke ricottaroom!
Galette met fruit
Galette (spreek uit met de g van good) is een klassiek Frans baksel. Deze platte taart wordt van origine gemaakt van bladerdeeg, gemaakt van goede kwaliteit roomboter en bloem. Dat kneed je tot een deeg, om vervolgens uit te rollen tot een dunne, platte cirkel. Beleg het deeg met de vulling, sla de randen terug en bak ‘m binnen een half uurtje af in de oven. En het leuke van galettes is dat je er álles wat je maar kan bedenken, op kan verzamelen. Wil je een hartige versie? Dan beleg je ‘m met courgette, champignons en kaas (ik zeg maar even wat hè!). Heb je ki-lo’s radijsjes uit je moestuin? Dan maak je een lekkere radijsgalette. Zo simpel is het! Erg populair is ook de zoete variant, zoals ik die maakte. In dit geval ging ik voor pruimen maar – je voelt ‘m al een beetje hangen – je kan natuurlijk voor iedere fruitsoort gaan. Dit lijkt me ook heerlijk herfstig met appel, bijvoorbeeld!
Recepten met pruimen
- Perencrumble met kaneelroom uit de oven (die dus ook top is met pruimen)
- Pruimentaart met glutenvrije pindakaasbodem
- Ontbijtcake met peer en pruimen
Galette met fruit (pruimen) en ricottaroom
Ingrediënten
- 300 gr bloem
- 150 gr boter
- 3 el kokosbloesemsuiker + 1 el extra voor over de taart
- 2 el amandelmeel
- 500 gr verse pruimen
- snufje kaneel
- 150 gr ricotta bio
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl honing
- 1 ei
Instructies
- Begin met het deeg. Zorg dat de boter goed koud is en snijd het in kleine blokjes. Meng de boter met de bloem en een snufje zout in een grote kom tot een kruimelig deeg. Voeg een klein scheutje water toe (zo'n 30 ml) en kneed tot een bal. Kneed zo kort mogelijk.
- Verpak de bal deeg in plastic folie en laat deze minstens een uur (liefst een nacht voor het mooiste resultaat) rusten in de koelkast. Laat het deeg voor gebruik op kamertemperatuur komen. Hierdoor kun je het deeg makkelijker plat rollen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vorm met een deegroller op een stuk bakpapier een platte ronde cirkel van het deeg. Bestrooi het deeg met amandelmeel en kokosbloesemsuiker.
- Ontpit de pruimen en snijd ze in partjes. Verdeel de pruimen over de taart en laat zo'n 2 cm van de randen vrij. Strooi een eetlepel kokosbloesemsuiker en een snuf kaneel over de pruimen. Vouw de randen van het deeg iets over de pruimen.
- Bestrijk de randen van de taart met losgeklopt ei en en bak de galette met fruit in 35 minuten gaar.
- Klop ondertussen de ricotta samen met vanille-extract en honing tot een luchtige mousse. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Laat de pruimengalette iets afkoelen en serveer met een flinke klodder ricottaroom.
0 reacties