Ik ga nog even door met de frambozen recepten! De winkels liggen er vol mee en ze zijn zo heerlijk zoet deze maand. Ik maakte er deze lekkere kruimeltaart mee. De bodem en kruimellaag maak je van havermout (lekker voedzaam dus!) en de vulling maak je simpelweg van geprakte frambozen en kokosbloesemsuiker. Even de oven in en klaar is kees. Geen grote hoeveelheden vet en suiker, maar wel veel vezels en vitamines. Je zou er zelfs mee kunnen ontbijten en dat zou ik dan ook zeker doen ;) Hij is natuurlijk ook heerlijk voor bij de koffie met een klodder slagroom..
Dit heb je nodig voor deze frambozen havermout kruimeltaart / 8 personen
Voor de bodem
- 300 gr havermeel – Hiervoor kun je havermout fijnmalen tot meel in je blender of keukenmachine.
- 100 gr bloem – Eventueel glutenvrij
- 150 ml havermelk
- 80 gr sesampasta
- 1 flinke tl bakpoeder
- 30 gr zonnebloemolie
Voor de vulling
- 400 gr verse frambozen
- 100 gr kokosbloesemsuiker
- 2 el maïzena
- optioneel: je kunt de bodem van de taart insmeren met een eetlepel lemon curd. Iets minder gezond, wel héél erg lekker!
Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm (van 23 cm) met bakpapier. Vet de randen in.
Vermaal de havermout fijn tot meel. Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed met de hand tot een plakkerig deeg. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van de taart en zorg voor ongeveer 2 centimeter aan opstaande randen. Druk de bodem goed aan. Schuif de bodem voor vijf minuten in de oven.
Ga verder met de vulling. Prak de frambozen met een vork en roer de suiker en maïzena er met een garde doorheen. Roer goed zodat er geen klontjes maïzena achterblijven.
Haal de bodem uit de oven. Besmeer de taartbodem eventueel met lemon curd. Schenk de vulling in de vorm. Verkruimel het overgebleven deeg over de vulling. Druk nu met platte hand voorzichtig de kruimels iets in de vulling. Schuif de frambozen kruimeltaart voor 40 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart volledig afkoelen. Het liefst een paar uur tot een nachtje in de koelkast. Hierna kun je er mooie punten van snijden.
Tip: je kan deze taart prima als ontbijt eten! Vries de taart dan per punt in zodat je hem langer kunt bewaren. Haal s’ avonds een punt kruimeltaart uit de vriezer en eet hem ‘s ochtends lekker op :D
Je recept nu pas ontdekt.
Ook lekker met versgemaakte abrikozencompote.
Ipv maizena gebruik ik aardappelzetmeel.
Klinkt ook heerlijk, versgemaakte abrikozencompote..
Kan je ook kokosolie gebruiken?
Ja hoor!
Bij mij werd het deeg niet plakkerig. Heb van alle ingrediënten iets meer erin gedaan. Had kokosolie gebruikt ipv zonnebloemolie.
Hallo het ziet er lekker uit !!
Kan ik kokosbloesemsiroop ook door iets anders vervangen?
Honing kan ook!
De taart staat nu in de oven en het ruikt super lekker!! Heb hem gemaakt als ontbijt. Heb nu al zin in morgenochtend :)
Ik heb bevroren fruit gebruikt, even laten ontdooien . Heb trouwens frambozen + blauwe bessen gebruikt, vind dat zelf een heerlijke combi. Erg benieuwd hoe hij zal smaken! Thx voor het delen van dit recept.
Was het lekker met de gemengde blauwbessen en frambozen??
En als je hem wilt maken met appels? Hihi
Dan neem je gewoon dezelfde hoeveelheid :)
Deze ontbijttaart gisteravond gemaakt, hij is echt heerlijk! Vanochtend gegeten met een klodder kwark erbij. Ik had geen verse frambozen, maar wel bevroren blauwe bessen. Dit werkte ook prima. Ontbijten is zo echt een feestje!
Lijkt me lekker!
Kun je de sesampasta ook vervangen?
Zo ja..waarmee?
Groet Lilian
Je kunt de sesampasta vervangen door bijvoorbeeld notenpasta of pindakaas!
Bedoel je met sesampasta tahin of niet
Zeker!
Wauw dit klinkt echt zo lekker en makkelijk! Ga hem snel maken als er iemand jarig is, lijkt me echt een feestje hihi. Liefs!
Ziet er lekker en ga ik proberen! Denk wel dat het 180graden voor de oven is, geen 18 😀. Dank je om te delen!!
Haha oepsie, klopt! Ik heb het aangepast :)
Het ziet er heerlijk uit!!!
Kan ik de maïzena ook voor iets anders vervangen?
Groetjes Jitske
Hoi Jitske, je kunt de maïzena eventueel vervangen door bloem maar mijn ervaring is dat deze wel sneller kan gaan klonteren. Ik zou dus echt maïzena gebruiken voor het beste resultaat :)