Een flammkuchen is een gerecht uit de Elzas en is eigenlijk niets meer dan een dunne knapperige semi pizza bodem die je belegd met je lievelings ingrediënten. Van origine wordt de bodem belegt met crème fraîche, ui en spekjes maar tegenwoordig zijn er super veel andere variaties op. Bijvoorbeeld met romige geitenkaas en amandelen! Ook is de echte flammkuchen niet glutenvrij dus om hem vrij van gluten én extra gezond te maken maakte ik hem van havermout in plaats van bloem.
De kunst om de bodem knapperig te krijgen is door het havermoutbeslag zo dun mogelijk over een een bakplaat (met bakpapier) te smeren en hem daarna knapperig te bakken in de oven. In de laatste minuten beleg je hem met de ingrediënten, waarna je hem nog even in de oven schuift. Terwijl de bodem in de oven zit kun je je mooi richten op misschien wel het lekkerste van het hele gerecht; de stroop van rode wijn! Klinkt misschien ingewikkeld, is het niet. Een goede rode wijn, wat honing en maïzena is all it takes. Heb je nog wat wijnstroop over na de flammkuchen? Dat is alleen maar fijn want deze stroop smaakt ook méga lekker over salades, broodjes met hüttenkäse, crackers met avocado of over toastjes met gerookte kip.
Kortom, deze flammkuchen van havermout met geitenkaas en geroosterde amandelen is het perfecte hapje op een gezellige zomerse borrelavond met vriendinnen. De rode wijn die ik gebruikte voor de wijnstroop (Duet van Shiraz en Pinotage van Nederburg) kun je iets gekoeld drinken dus is ook geschikt voor zonnige avonden.
Wijntip! Deze medium tot volle duet van Shiraz en Pinotage van Nederburg (gewoon verkrijgbaar bij de Appie) is uitstekend te drinken maar ook om mee te koken! Deze jonge wijn heeft zachte tannines, een fruitige smaak met donkere bessen en een vleugje kaneel. Zo kun je van deze licht kruidige wijn een bijzonder goede rode wijnstroop maken voor over bijvoorbeeld deze flammkuchen met geitenkaas! Lekker genieten in de zon van je flammkuchen? Serveer er dan ook een glaasje licht gekoelde Duet bij voor een verkwikkende lunch of borrel. Genieten!
Dit heb je nodig voor deze flammkuchen van havermout met geitenkaas en amandelen
- 150 gr havermout
- 150 gr yoghurt
- 2 eieren
- snuf zout
- 100 gr zachte geitenkaas
- klein handje geroosterde amandelen
- 1/2 rode ui – in flinterdunne ringetjes
- paar takjes verse tijm
voor de rode wijnstroop
- 175 ml rode wijn
- 20 ml honing
- 1 tl maizena
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Begin met de flammkuchen. Mix daarvoor de ingrediënten met een staafmixer of in je blender tot een egaal beslag. Schep het beslag op de bakplaat en strijk met een lepel uit tot een zo dun mogelijk ovale vorm. Of rond, vierkant, maak er wat leuks van! Schuif de plaat voor een kwartiertje in de oven of totdat de bodem goudbruin is en de randen licht knapperig.
Maak ondertussen de rode wijnstroop. Schenk de wijn samen met de honing in een kleine pan en breng aan de kook. Laat vijf minuutjes zacht doorkoken. Meng de maizena in een kommetje samen met een eetlepel water en schenk in de pan. Haal de pan niet van het vuur en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
Zet het vuur uit wanneer de stroop de juiste stroperige dikte heeft. Let op: de stroop dikt nog iets in wanneer hij afkoelt.
Haal de bodem uit de oven. Doe de geitenkaas in een kommetje en roer los met een klein scheutje lauw water. Daardoor wordt de geitenkaas smeerbaar. Besmeer de bodem met de geitenkaas en sluit af met gehakte amandelen, ringetjes rode ui, een snuf zout en wat verse tijm. Zet de vorm nog vijf minuutjes in de oven.
Serveer de flammkuchen op een houten plank of groot bord en garneer af met nog wat tijm en de rode wijnstroop.
Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
Klinkt super lekker. Wel belangrijk te vermelden dat hij pas echt glutenvrij is als het gemaakt wordt met gecertificeerd glutenvrije havermout (met dat gv tekentje erop bijvoorbeeld), want de gewone haver in NL bevat wel degelijk gluten omdat het besmet wordt in het verwerkingsproces. Het knuffelt veelvuldig met tarwe!
Yes, dat klopt Rozemarijn! Wat zeg je dat leuk haha, knuffelen. Ik vermeld het eigenlijk altijd bij mijn recepturen, maar na 9829 keer werd het een beetje eentonig ;) Liefs, Bo