Feestelijk dessert: pure chocolade explosie

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

Waaaarom heb ik dit recept nooit eerder gemaakt?! Het is zó’n fantastisch mooi dessert en ook nog eens belachelijk makkelijk om te maken. Althans, met de paar handige tips die ik je hieronder zal geven. All you need is een paar ballonnen en pure chocolade. Even dippen, ballonnetje kapot prikken en je hebt een prachtige bowl van chocolade die je kunt vullen met bijvoorbeeld (om maar even in de chocolade sferen te blijven) pure chocolade mousse.

Je hebt twee versies van deze bowl. Versie één is de makkelijke. Je maakt de chocolade bowls en vult ze daarna met kant en klare chocolade mousse en rood fruit. Nummer twee is de Beaufood versie ;) Met Kerst ga ik graag all out en daarom vulde ik mijn chocolade bowls met zelfgemaakte pure chocolade mousse (dit jaar zwangerproof en dus zonder eiwit), frambozen, blauwe bessen, koekcrumble gemaakt van havermout, homemade dulche de leche van kokosmelk én toefjes sinaasappelslagroom. Ik snap dat jullie misschien denken ‘ehh hallo wat een werk?!’ dus doe vooral waar je zelf zin in hebt. Alles mag, niets moet. Met deze chocolade bowls steel je sowieso de show, ongeacht wat je erin doet.

Tip: maak de chocolade bowls, chocolade mousse en slagroom de dag van te voren. De mousse en de slagroom bewaar je het liefst in (plastic) spuitzakken zodat je er mooie toefjes mee kunt maken!

 

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

Met deze vier tips is een succesvolle chocolade bowl gegarandeerd:

  1. Gebruik pure chocolade. Deze is sterker dan melkchocolade en hierdoor brokkelen de randen van de chocolade bowl niet/minder af. Brokkelen de randjes toch wat af? Ook prima! Dan zijn het gewoon robuuste chocolade bowls ;)
  2. Vet de ballonnen in met zonnebloemolie voordat je ze in de gesmolten chocolade dipt. Ik deed het eerst royaal met een kwastje, maar hierdoor bleef de chocolade niet meer plakken. Poging twee was lichtjes invetten met de hand in en dat werkte perfect.
  3. Laat de chocolade bowls uitharden op een stuk bakpapier. HEEL BELANGRIJK. Met hoofdletters. Ik had de in chocolade gedipte ballonnen netjes op ingevette bordjes gezet met als resultaat dat ik ze er met geen mogelijkheid (heel) vanaf kreeg.
  4. Dit is geen klusje voor de bouwvakkers handen van je vader. Het is belangrijk dat je na het kapot prikken van de ballonnen voorzichtig en met geduld de ballonrestjes uit de chocolade bowl verwijderd. Spreekt eigenlijk voor zich, maar toch goed om nog even te benadrukken.

 

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

 

Dit heb je nodig voor dit feestelijke dessert: pure chocolade explosie / vier personen

Voor de mousse

  • 120 gr pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • snufje zeezout

Voor de bowl

  • 300 gr pure chocolade – je zult wat overhouden, maar dan heb je in ieder geval genoeg voor het dippen.
  • 4 ballonnen

Voor erover

  • fruit zoals frambozen, rode besjes, bramen, blauwe bessen etc.
  • toefjes slagroom – in mijn geval sinaasappelslagroom. Hiervoor klop je 200 ml slagroom op samen met de rasp van een halve sinaasappel. Ik deed er geen kokossuiker bij, aangezien dit dessert al zoet genoeg is. 
  • dulche de leche – Die maak ik altijd zelf van een blikje gecondenseerde melk. Het recept van zelfgemaakte dulche de leche vind je hier. Dit keer gebruikte ik in plaats van gewone gecondenseerde melk, gecondenseerde kokosmelk. Ook heerlijk! 

 

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

Zo maak je het

Belangrijk: lees eerst de tips hierboven door voor het maken van de bowls! Er staan wat cruciale to do’s in ;)

We beginnen met de chocolade bowls. Smelt de chocolade au bain marie en laat de gesmolten chocolade daarna even afkoelen. Blaas vier ballonnen op (niet te groot) en vet ze licht in met zonnebloemolie. (Zie tip hierboven over het invetten). Leg twee stukken bakpapier klaar. Lepel hierop vier klodders gesmolten chocolade en smeer ze uit tot een rondje van zo’n 8 cm.

Dip de vier ingevette ballonnen een voor een in de kom gesmolten chocolade en zet ze op de chocoladerondjes op het bakpapier. Zet in de koelkast (of diepvries) en laat een uurtje uitharden.

Ga ondertussen verder met de chocolade mousse. Smelt ook de chocolade voor de mousse weer au bain marie. Klop de slagroom lobbig. (Dus niet stijf). Is de chocolade gesmolten? Laat iets afkoelen en spatel de helft voorzichtig door de slagroom. Spatel daarna de rest van de chocolade erdoor, samen met een snuf zeezout. Roer zo kort mogelijk zodat de mousse zo luchtig mogelijk blijft. Schep de mousse in een spuitzak (optioneel) en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Haal de chocolade bowls uit de koelkast en prik de ballonnen kapot. Verwijder nu voorzichtig de overige ballonrestjes uit de bowls. Je kunt de bowls bewaren tot gebruik in de koelkast. Of, als je weinig plek hebt in de koelkast, in de schuur als het daar koud genoeg is.

Klaar om je dessert te serveren? Haal de bowls uit de koelkast, verwijder ze voorzichtig van het bakpapier en zet ze op borden. Spuit toefjes van de chocolade mousse in de bowls. Nu kun je ze verder versieren naar wens. Bijvoorbeeld met toefjes slagroom, havermout crumble, dulche de leche en rood fruit.

Eerlijk. Sterwaardig dessert toch dit?:D

pure chocolade explosie, Origineel dessert, Kerst desserts, kom van chocolade recept, Kerst desserts chocolade, bowl van chocolade recept

Print Friendly, PDF & Email
4 Comments
  1. Under construction hier! Maar even een tip voor iedereen die dit gaat maken, zorg dat de chocolade wat afgekoeld is voor de ballon erin gaat, bij mij zei de ballon plof, en toen was ik wat moedervlekken rijker🤣. Gelukkig deed ik het onder de afzuigkap 🙈.

    1. Chips waarom lees ik dit nu pas! Had m wel laten afkoelen maar schijnbaar nog niet genoeg… of het was een slechte ballon. Chocolade tot op het plafond, boehoeee!

      1. Ohneee haha! Altijd eerst het recept lezen voordat je aan de slag gaat :) Het is namelijk belangrijk dat je de chocolade laat afkoelen, maar dit heb je nu al zelf ondervonden ;)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.