Oh look, there’s gold in the stores! En dan heb ik het over goud in de vorm van heerlijk verse vijgen. Het is namelijk vijgenseizoen en ik raad je ten zeerste aan daar volop gebruik van te maken. Deze zacht zoete vruchten zijn echte vitaminebommetjes en zitten vol met mineralen. Een vijg bevat daarnaast vezels die een positieve werking hebben op je spijsvertering. Maar! Nu heb ik dus een probleepje aangezien ik vanmorgen de laatste vijgen door mijn havermout heb gedaan. Gelukkig heb ik voor het recept van Kelly van Goodfoodlove gedroogde vijgen nodig en die heb ik gelukkig wél in huis.
Een tijdje geleden snuffelde ik namelijk rond op Kelly haar website en zag een recept voor Fantastische vijgen-noten repen voorbij komen. Maken maken maken! En tijdens het maken kwam ik erachter dat deze repen écht fantastisch lekker zijn. Er komt geen oven aan te pas (wel plakkerige handjes) en het enige wat je nodig hebt zijn goede kneedskills en een keukenmachine of staafmixer. Toen ik vroeg of ik het recept hier mocht delen zei Kelly gelukkig yes!
Nodig voor 8 kleine reepjes
- 100 gr gedroogde vijgen
- 100 gr zachte dadels
- 2 el honing
- 50 ml water
- 90 gr havermout
- 50 gr macadamia noten – of ander soort noot naar keuze
- 2 el rauwe cacao
- optioneel voor een extra gezonde reep: 1 el maca poeder, 1 el chia en 3 el lijnzaad
PS ik heb het recept ieetsje aangepast.
Zo maak je ze
Ontpit de dadels en halveer de vijgen. Pureer de dadels, vijgen, honing en water tot puree in een keukenmachine of met een staafmixer.
Had de noten grof. Schep de puree in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Kneed alles goed door elkaar en vorm er een compacte bal van.
Je kunt het deeg in een vierkante vorm drukken (zorg ervoor dat de plak 2 a 3 cm dik is), of er met je handen een vierkant van maken op een stuk bakpapier zoals ik deed. Leg de plak mimimaal twee uur in de koelkast en snij er daarna kleine repen van. Of grote natuurlijk.
Geniet van je gezonde snack!
De repen kun je het beste bewaren in de koelkast. En in tegenstelling tot sommige andere raw bars kun je ze ook meenemen voor onderweg zonder dat je na een tijdje een klodder pasta in je handen hebt ;) Maar koel zijn ze wel het allerlekkerst
Bron recept: Goodfoodlove
De mijne waren ook zacht, vanwege het extra vocht om te pureren. Ik heb het gerecht even gedroogd in oven en daarna in de koelkast gezet.
Goede tip! Het ligt een beetje aan de kwaliteit van de dadels heb ik gemerkt, hoeveel water je nodig hebt. Groetjes, Bo
Hoi! Ik heb vorige week je repen gemaakt en ze zijn heerlijk, alleen ze zijn onwijs zacht.. Heb je een tip om ze iets steviger te krijgen? En heb je een indicatie van de voedingswaarden per reep?
Jammer Soraya! Ik hoop dat de smaak er niet minder om was? Misschien kun je iets meer havermout toevoegen of ze even in de vriezer leggen. Hierdoor worden ze wat harder. Liefs, Bo