Herfst is hét seizoen van de pompoenen, pastinaak, kastanjes en eikeltjes (als je durft) en… boerenkool! Grote kans dat je meteen een bord dampende stamppot voor je ziet. In het midden een kuiltje jus, een dikke rookworst on the side. Lekker, maar niet waar we het vandaag over gaan hebben ;) Ik maakte namelijk iets véél spannenders met deze supergezonde groentesoort: falafel met groenten en kruidige kerriemayonaise. De kleine burgertjes maakte ik op basis van kikkererwten en erin verstopte ik boerenkool. Voordat ik ze bakte, wentelde ik ze in sesamzaad. Vanbinnen bleven ze smeuïg maar de buitenkant werd op deze manier lekker licht crispy. Lou (2) keurde ze ook he-le-maal goed dus zo kreeg ik d’r toch makkelijk een flinke portie groenten in. 1-0 voor mij, ha!
Falafel met groenten en zelfgemaakte kerriemayo
Jazeker, de mayonaise maken we natúúrlijk ook zelf. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zelf mayo maken is echt peanuts. Het is nog geen minuut werk! Je doet de ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erop, trekt ‘m heel langzaam naar boven en slaat er zo een lobbige mayonaise van. En zelfgemaakte mayo heeft ook veel voordelen.
Ten eerste: het is gezonder. Dit is geen vrijbrief voor het uitlepelen van de maatbeker (hoewel, moet jij weten) maar zelfgemaakte mayonaise is absoluut minder slecht voor je dan de versies uit de supermarkt. In kant-en-klare mayo zit namelijk vaak (veel) suiker om het langer houdbaar te maken. Ook zijn deze mayo’s vrijwel altijd gemaakt van de goedkoopste (en slechtste) olie. Maak je ‘m zelf, dan gebruik je natuurlijk gewoon lekker je favoriete olie. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak avocado-olie, die vind ik heerlijk! Daarnaast geef je de mayo tijdens het maken heel makkelijk een beetje meer smaak mee. Voeg bijvoorbeeld citroenrasp of -sap toe voor een frisse mayo, of verse knoflook voor een volle aioli. Bij deze falafel met groenten maakte ik een kruidige mayo met kerrie. Aanrader!
Meer mayo’s
- Cointreau-mayo (voor bij rivierkreeftjescocktail)
- Citroenmayonaise (lekker bij gefrituurde olijven)
- Gembermayonaise (bij deze poké bowl is ‘ie niet from scratch zelfgemaakt, maar dat kan natuurlijk wel!)
Falafel met groenten (boerenkool) en zelfgemaakte kerriemayonaise
Ingrediënten
- 70 gr verse boerenkool - liefst biologisch
- 265 gr gekookte kikkererwten - pot van totaal 400 gr
- 1 flinke tl kerriepoeder
- 40 gr geraspte oude kaas
- 1 ei
- 2 el bloem
- 30 gr sesamzaadjes
Kerriemayonaise
- 1 ei - op kamertemperatuur
- 250 ml plantaardige olie avocado-, zonnebloem- of olijfolie bijvoorbeeld (ik gebruik het liefst avocado-olie)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 el appelazijn - of citroensap
Instructies
- Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Doe samen met de boerenkool, kerriepoeder, geraspte kaas, ei en bloem in je keukenmachine. Voeg een snuf peper en zout toe en mix tot een egaal beslag. Of gebruik een staafmixer.
- Strooi de sesamzaadjes in een diep bord. Schep 8 bolletjes van het beslag en leg ze in de sesamzaadjes. Druk ze plat tot kleine burgertjes en draai de falafels om, zodat ook de andere kant wordt bedekt met sesamzaadjes.
- Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Draai het vuur laag en bak de falafels 3 minuten per kant. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, zodat de sesamzaadjes niet verbranden.
- Maak ondertussen de kerriemayonaise. Doe het ei, de olie, kerriepoeder en appelazijn samen met een snuf zout in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal na een paar seconden de staafmixer langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
- Serveer de boerenkoolfalafel met de kerriemayonaise.
0 reacties