...

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise

falafel-groenten

Herfst is hét seizoen van de pompoenen, pastinaak, kastanjes en eikeltjes (als je durft) en… boerenkool! Grote kans dat je meteen een bord dampende stamppot voor je ziet. In het midden een kuiltje jus, een dikke rookworst on the side. Lekker, maar niet waar we het vandaag over gaan hebben ;) Ik maakte namelijk iets véél spannenders met deze supergezonde groentesoort: falafel met groenten en kruidige kerriemayonaise. De kleine burgertjes maakte ik op basis van kikkererwten en erin verstopte ik boerenkool. Voordat ik ze bakte, wentelde ik ze in sesamzaad. Vanbinnen bleven ze smeuïg maar de buitenkant werd op deze manier lekker licht crispy. Lou (2) keurde ze ook he-le-maal goed dus zo kreeg ik d’r toch makkelijk een flinke portie groenten in. 1-0 voor mij, ha!

falafel-groenten

Falafel met groenten en zelfgemaakte kerriemayo

Jazeker, de mayonaise maken we natúúrlijk ook zelf. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zelf mayo maken is echt peanuts. Het is nog geen minuut werk! Je doet de ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erop, trekt ‘m heel langzaam naar boven en slaat er zo een lobbige mayonaise van. En zelfgemaakte mayo heeft ook veel voordelen.

Ten eerste: het is gezonder. Dit is geen vrijbrief voor het uitlepelen van de maatbeker (hoewel, moet jij weten) maar zelfgemaakte mayonaise is absoluut minder slecht voor je dan de versies uit de supermarkt. In kant-en-klare mayo zit namelijk vaak (veel) suiker om het langer houdbaar te maken. Ook zijn deze mayo’s vrijwel altijd gemaakt van de goedkoopste (en slechtste) olie. Maak je ‘m zelf, dan gebruik je natuurlijk gewoon lekker je favoriete olie. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak avocado-olie, die vind ik heerlijk! Daarnaast geef je de mayo tijdens het maken heel makkelijk een beetje meer smaak mee. Voeg bijvoorbeeld citroenrasp of -sap toe voor een frisse mayo, of verse knoflook voor een volle aioli. Bij deze falafel met groenten maakte ik een kruidige mayo met kerrie. Aanrader!

falafel-groenten

falafel-groenten

Meer mayo’s

falafel-groenten

Falafel met groenten (boerenkool) en zelfgemaakte kerriemayonaise

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 8 falafels

Ingrediënten
  

  • 70 gr verse boerenkool - liefst biologisch
  • 265 gr gekookte kikkererwten - pot van totaal 400 gr
  • 1 flinke tl kerriepoeder
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • 30 gr sesamzaadjes

Kerriemayonaise

  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 250 ml plantaardige olie avocado-, zonnebloem- of olijfolie bijvoorbeeld (ik gebruik het liefst avocado-olie)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el appelazijn - of citroensap

Instructies
 

  • Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Doe samen met de boerenkool, kerriepoeder, geraspte kaas, ei en bloem in je keukenmachine. Voeg een snuf peper en zout toe en mix tot een egaal beslag. Of gebruik een staafmixer.
  • Strooi de sesamzaadjes in een diep bord. Schep 8 bolletjes van het beslag en leg ze in de sesamzaadjes. Druk ze plat tot kleine burgertjes en draai de falafels om, zodat ook de andere kant wordt bedekt met sesamzaadjes.
  • Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Draai het vuur laag en bak de falafels 3 minuten per kant. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, zodat de sesamzaadjes niet verbranden.
  • Maak ondertussen de kerriemayonaise. Doe het ei, de olie, kerriepoeder en appelazijn samen met een snuf zout in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal na een paar seconden de staafmixer langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
  • Serveer de boerenkoolfalafel met de kerriemayonaise.

TIPS

Tip: je houdt waarschijnlijk wat kerriemayonaise over. Deze kun je (bijvoorbeeld in een oude mayonaisepot) vier dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Ook heerlijk voor bij gebakken aardappeltjes of als dip bij chips!
Trefwoord Boerenkool, Falafel, Zelf mayonaise maken
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

falafel-groenten

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Notentoast met gebakken paddenstoelen en gepocheerd ei

Notentoast met gebakken paddenstoelen en gepocheerd ei

Het mag je vast niet ontgaan zijn dat ik dagelijks lief, leed en vooral eten deel op Instagram. En zo ook vaak mijn dagelijkste gezonde lunches. Vorig jaar was er een periode waarin ik volgens mij wel honderd keer hetzelfde recept liet zien tijdens de lunch, omdat ik...

Lees meer
Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept