...

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise

falafel-groenten

Herfst is hét seizoen van de pompoenen, pastinaak, kastanjes en eikeltjes (als je durft) en… boerenkool! Grote kans dat je meteen een bord dampende stamppot voor je ziet. In het midden een kuiltje jus, een dikke rookworst on the side. Lekker, maar niet waar we het vandaag over gaan hebben ;) Ik maakte namelijk iets véél spannenders met deze supergezonde groentesoort: falafel met groenten en kruidige kerriemayonaise. De kleine burgertjes maakte ik op basis van kikkererwten en erin verstopte ik boerenkool. Voordat ik ze bakte, wentelde ik ze in sesamzaad. Vanbinnen bleven ze smeuïg maar de buitenkant werd op deze manier lekker licht crispy. Lou (2) keurde ze ook he-le-maal goed dus zo kreeg ik d’r toch makkelijk een flinke portie groenten in. 1-0 voor mij, ha!

falafel-groenten

Falafel met groenten en zelfgemaakte kerriemayo

Jazeker, de mayonaise maken we natúúrlijk ook zelf. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zelf mayo maken is echt peanuts. Het is nog geen minuut werk! Je doet de ingrediënten in een maatbeker, zet de staafmixer erop, trekt ‘m heel langzaam naar boven en slaat er zo een lobbige mayonaise van. En zelfgemaakte mayo heeft ook veel voordelen.

Ten eerste: het is gezonder. Dit is geen vrijbrief voor het uitlepelen van de maatbeker (hoewel, moet jij weten) maar zelfgemaakte mayonaise is absoluut minder slecht voor je dan de versies uit de supermarkt. In kant-en-klare mayo zit namelijk vaak (veel) suiker om het langer houdbaar te maken. Ook zijn deze mayo’s vrijwel altijd gemaakt van de goedkoopste (en slechtste) olie. Maak je ‘m zelf, dan gebruik je natuurlijk gewoon lekker je favoriete olie. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak avocado-olie, die vind ik heerlijk! Daarnaast geef je de mayo tijdens het maken heel makkelijk een beetje meer smaak mee. Voeg bijvoorbeeld citroenrasp of -sap toe voor een frisse mayo, of verse knoflook voor een volle aioli. Bij deze falafel met groenten maakte ik een kruidige mayo met kerrie. Aanrader!

falafel-groenten

falafel-groenten

Meer mayo’s

falafel-groenten

Falafel met groenten (boerenkool) en zelfgemaakte kerriemayonaise

Falafel met groenten (boerenkool) en kerriemayonaise
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 8 falafels

Ingrediënten
  

  • 70 gr verse boerenkool - liefst biologisch
  • 265 gr gekookte kikkererwten - pot van totaal 400 gr
  • 1 flinke tl kerriepoeder
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • 30 gr sesamzaadjes

Kerriemayonaise

  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 250 ml plantaardige olie avocado-, zonnebloem- of olijfolie bijvoorbeeld (ik gebruik het liefst avocado-olie)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el appelazijn - of citroensap

Instructies
 

  • Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Doe samen met de boerenkool, kerriepoeder, geraspte kaas, ei en bloem in je keukenmachine. Voeg een snuf peper en zout toe en mix tot een egaal beslag. Of gebruik een staafmixer.
  • Strooi de sesamzaadjes in een diep bord. Schep 8 bolletjes van het beslag en leg ze in de sesamzaadjes. Druk ze plat tot kleine burgertjes en draai de falafels om, zodat ook de andere kant wordt bedekt met sesamzaadjes.
  • Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Draai het vuur laag en bak de falafels 3 minuten per kant. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, zodat de sesamzaadjes niet verbranden.
  • Maak ondertussen de kerriemayonaise. Doe het ei, de olie, kerriepoeder en appelazijn samen met een snuf zout in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal na een paar seconden de staafmixer langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
  • Serveer de boerenkoolfalafel met de kerriemayonaise.

TIPS

Tip: je houdt waarschijnlijk wat kerriemayonaise over. Deze kun je (bijvoorbeeld in een oude mayonaisepot) vier dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Ook heerlijk voor bij gebakken aardappeltjes of als dip bij chips!
Trefwoord Boerenkool, Falafel, Zelf mayonaise maken
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

falafel-groenten

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept