Esfenaj is een Perzische dip waar ik een paar weken geleden nog nóóit van gehoord had, tot ik het in de winkel zag liggen. Toen er ook door een aantal van jullie om het recept werd gevraagd besloot ik aan de slag te gaan met dit lekkere smeerseltje. Het is een gezonde dip van spinazie, amandelen en kikkererwten. Ik maakte mijn eigen versie en ik hoop dat jullie hem lekker vinden!
De dip is geweldig voor bij de borrel of als lunch op crackertjes. Ook heerlijk als avondeten trouwens. Ik schepte laatst twee eetlepels esfenaj bij mijn salade met spinazie, feta, rode ui en tomaatjes. Heeeel lekker én gezond :D
Dit heb je nodig voor deze Perzische spinazie-amandel dip
- 2 flinke handen verse spinazie – gewassen
- 1/2 rode ui
- teentje knoflook
- 400 gr kikkererwten – uit pot
- klein bosje verse dille – zo’n 7 gr
- handje geroosterde amandelen – gezouten
- 6 el yoghurt
Zo maak je het
Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui even aan. Voeg de knoflook en de spinazie toe en bak al roerend tot de spinazie geslonken is. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Giet de kikkererwten af en spoel ze na met water. Doe de kikkererwten in een kom en schep het spinazie mengsel erbij. Hak de dille fijn en schep dit er ook bij.
Pureer het mengsel kort met een staafmixer tot een romige dip. Doe er 50 ml water en 4 eetlepels yoghurt doorheen en breng alles op smaak met een snuf zout.
Hak de amandelen grof en schep als laatste door de esfenaj. Schep de dip in een kleinere kom en lepel er voor het serveren nog wat yoghurt overheen.
Geniet ervan!
Dat klinkt echt heel goed! Ik ga ‘m zeker opslaan en eens kijken of ik dat ergens in kan verwerken… ik zit te denken aan misschien een lekkere wrap!
Klinkt heerlijk Esmee!