De tijd dat ik in het weekend vette burgers bakte, op een slap broodje met lekker veel mayo en kaas is voorbij. Alhoewel je me niet hoort zeggen dat ik nooit een dikke burger meer eet ;) Ik kan op z’n tijd echt genieten van een vette hap, maar waar ik mezelf (en mijn lichaam) het meest blij mee maak is een gezonde variant op een hamburger. Burgers gemaakt van kiemen, linzen, kikkererwten en laatst maakte ik er een van biet. En die is toch wel een beetje een winnaar. Samen met ingrediënten als havermout en avocado maak je er een echte healthy killer burger van. Omdat ik gek ben ik mayo en andere smeuïge ingrediënten als gesmolten kaas maakte ik een gezonde saus van avocado en kwark erop. Beetje rode uit erbij voor de pit, perzik voor een frisse touch en hallo hemel op je bord!
Het geheim achter groenteburgers is geduld. Een vleesburger flip je zo om in de pan, maar een burger gemaakt van groenten heeft net even iets meer liefde nodig. Dus geef hem even de tijd om op een laag vuur te garen, keer voorzichtig om met een spatel en wacht tot de buitenkant een beetje knapperig is. Het resultaat is een stevige burger met een smeuïge binnenkant. Krijgen jullie al trek?:)
Dit heb je nodig voor twee personen
- 2 meergranen broodjes – Neem glutenvrije broodjes voor een glutenvrije burger
- 2 bieten
- 1 kleine rode ui
- 1 tl gerookt paprika poeder – Of deze kruiden van Green Gypsy!
- 2 eitjes
- 5 el havermeel – maal havermout fijn tot meel in je blender
- handje rucola
- 1 perzik
Voor de avocado saus
- 1 avocado
- 1 tl kwark
- 1 tl mierikswortel
- sap van 1/4 limoen
Zo maak je ze
Begin met de burgers. Snijd de bieten klein, snipper de ui en pureer alles met een staafmixer. Schep de kruiden erbij, de de eitjes en het havermeel en kneed met je handen goed door. Voeg nog wat havermeel toe als het mengsel te nat is. Vorm twee burgers.
Verhit wat kokosvet in een koekenpan en zet het vuur laag. Laat de burgers voorzichtig in de pan glijden en bak vijf minuten aan beide kanten.
Maak ondertussen de avocado saus. Prak de avocado fijn en klop samen met de overige ingrediënten tot een glad geheel. Proef even en voeg naar smaak peper, zout of nog wat limoensap toe.
Snijd de broodjes open, beleg ze met de burgers en sluit af met dunne plakjes nectarine, rucola en de avocado saus.
waar zijn de linzen?
Deze burgers zijn gemaakt van biet Tabitha :D Ik gebruik in dit recept geen linzen. In dit recept wel -> https://beaufood.nl/vegetarische-linzenburgers-met-aioli/
Avocadosaus! Dat kan gewoon niet fout gaan :). Klinkt heel goed en volgens mij ook goed te veganizen voor mezelf, leuk.
Liefs
Jaaa wat zouden we moeten zonder avocado’s :) Heerlijk zijn ze. Eet smakelijk Sanne!
Heerlijk recept, vooral de avocado-saus.
Ohhh ik ben ook echt zo gek op avocado.. Kan er geen genoeg van krijgen :)
Gebruik je rauwe bietjes of voorgekookte ? Ziet er heel lekker uit ik hou erg van biet, wil ik zeker eens uitproberen.
Ik gebruik rauwe bietjes in dit recept. Liefs en eet smakelijk!
Burgers behoren echt tot mijn favorieten. Wat een goede combinatie: bietjes en frisse avocadosaus. Zelf zou ik het nog combineren met feta. Lekker!
Oehh goeie, feta!:D