De reden waarom je nooit M&M’s moet eten voordat je gaat slapen

De reden waarom je nooit m&m's moet eten voordat je gaat slapen

Ook ik ben maar een mens. Een vrij gezond mens, dat wel. Maar tussen mijn slowjuices, cakes van havermout en fruitsalades door eet ik ook wel eens een paar M &M’s. Soms iets meer dan een paar zoals laatst tijdens een movienight. En na zo’n moment weet ik weer precíes waarom ik ervoor koos om zo min mogelijk geraffineerde suikers te eten. Dat is vrij moeilijk aangezien het in vrijwel alle dagelijkse producten uit de supermarkt verstopt zit en om precies die reden lanceerde ik anderhalf jaar geleden Beaufood. Om jullie te laten zien hoe je zo gezond mogelijk kunt eten met verse en onbewerkte producten, met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen en suikers.

Maar even terug naar de M&M’s! Het enige ingrediënt wat eventueel voedzaam te noemen is, is de pinda. Daaromheen zit een mooi omhulsel dat gemaakt is van kunstmatige geur- kleur en smaakstoffen. Oja, en glansmiddel want je M&M moet er natuurlijk wel stralend bij liggen. Maar eerlijk is eerlijk, ze smaakten goed. Totdat ik rond 23.00 wilde gaan slapen en ik uiteindelijk pas rond 02.00 daadwerkelijk in slaap viel. Vre-se-lijk. Ik was klaarwakker en dan bedoel ik niet op een uitgeruste en fijne manier. Echt súper irritant want ik moest er onwijs vroeg uit. Voor een leuke dag, dat wel!

 

Maar hoe komt dat nou precies? Die slapeloosheid na het eten van een paar gekleurde snoepjes?

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt er allereerst voor dat je een goede nachtrust hebt. Je hersenen hebben deze stabiliteit nodig om serotonine aan te maken, wat later kan worden omgezet in melatonine. Dit is je slaaphormoon wat zorgt voor een goede nachtrust. Als deze omzetting verstoord wordt door de aanwezige suikers kom je dus niet goed in slaap. Om je bloedsuikerspiegel vervolgens weer op orde te krijgen zet je lichaam cortisol in. Normaal begint dat op een rustig tempo zodat je tegen de ochtend langzaamaan wakker wordt. Maar door een sterke daling in je bloedsuiker wordt dit hormoon direct ingezet met als gevolg dat je ook hier weer wakker van ligt. Of weer wakker wordt. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Sommige mensen eten een hele reep chocolade weg of drinken een liter limonade en slapen daarna als een roos, maar helaas ben ik er daar niet een van. Mijn lichaam reageerde waarschijnlijk ook extra heftig omdat het niet meer gewend in aan zo’n dosis laat op de avond.

 

Dus.. Het leed dat suiker heet!

 

Nu wil ik niet in een hokje gepropt worden van 100 % suikervrij persoon, want ons lichaam heeft suikers nodig om allert te blijven. Maar ik kies dan liever voor een gezondere variant als kokosbloesemsuiker (karamelachtig, héél lekker!), honing of ahorn siroop. En als ik dan echt persé een handje M&M’s naar binnen wil proppen, moet ik daar in het vervolg maar ’s middags voor gaan..

 

Psst.. hetzelfde geldt natuurlijk voor Oreo’s, koekjes, vla en alle suikerrijke producten ;)
Print Friendly, PDF & Email
2 Comments
  1. Even een vraagje, geen idee of ik het goed heb hoor!
    Voor je suikerspiegel maakt het niet uit of je geraffineerde suikers (M&M’s) eet, of natuurlijke suikers (dadels), die reageert er hetzelfde op.
    Dan zou het toch niet uit maken of je voor je gaat slapen M&M’s eet of iets anders koolhydraatrijks?

    1. Hooi Karly! Fruitsuikers veroorzaken minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel dan geraffineerde suikers. Daarnaast zitten er in m&m’s ook heel veel andere stofjes zoals conserveermiddelen, geur- kleur en smaakstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed slaapt. Daar heb je met dadels geen last van, maar daarnaast zou het inderdaad ook niet slim zijn om een hand dadels te eten voordat je gaat slapen. Maar liever een dadel voor de zoete trek dan m&m’s :D

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.