De allerlekkerste healthy pesto (zonder pijnboompitten)

De allerlekkerste en healthy homemade pesto (zonder pijnboompitten)

Ik snap sommige mensen wel die zeggen dat gezond eten duurder is dan een goedkope kant en klaar maaltijd of minder gezonde voeding. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prijs van pijnboompitten. Toen ik vorige week een pasta pesto wilde maken schrok ik me een hoedje van de kosten voor de pesto. Een zakje pijnboompitten van 65 gram was al bijna vier euro! Hmm.. Weet je waarom pijnboompitten zo prijzig zijn? De bomen waar ze vandaag komen groeien super traag en het oogsten van de pitjes is erg arbeidsintensief. Ongepeld blijven ze jaren goed, maar ongepeld maar een aantal maanden. Je kunt de pitten het beste kopen bij de Turk of een toko, hier zijn ze iets goedkoper dan in de supermarkt. Dit kan te maken hebben met de lagere arbeidskosten van het land waar ze verwerkt worden.

Maar gelukkig is er ook een goedkoper alternatief, namelijk de pijnboompitten vervangen door cashewnoten. En dat is wel zó lekker! Je krijgt een heerlijke romige pesto met super veel smaak. Ik schepte hem gister door mijn courgetti en vanmorgen at ik het op een cracker met kaas. Normaal zit er ook parmezaanse kaas doorheen, maar ik wilde proberen om zo goedkoop mogelijk een lekkere pesto te maken. En geloof me, je zult de kaas niet eens missen :)

De allerlekkerste en healthy homemade pesto (zonder pijnboompitten)

Dit heb je nodig voor deze healthy pesto (zonder pijnboompitten) / een klein bakje

 • een handje verse basilicum – zo’n 15 gr
 • een handje ongezouten cashewnoten – zo’n 60 gr
 • scheut olijfolie – sesam of walnootolie kan ook
 • klein teentje knoflook
 • snuf zout
 • sap van 1/2 citroen

Zo maak je het

Mix de ingrediënten met een staafmixer tot een pesto. Proeven even en voeg naar smaak wat zout, olie of citroensap toe.

Bewaar de pesto in een goed afsluitbare pot. Hij is maximaal drie dagen houdbaar in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email
17 Comments
 1. Hoi Bo, Je kunt in paats van parmesaan ook gewoon oude kaas gebruiken. Het maakt ook nog uit war je de kaas koopt. Bij ons is er een kaasboer die niet te duur is (max € 7,50 per kilo) en alternatieven heeft voor bijvoorbeeld Parmezaanse kaas.

 2. super lekker !. Ik heb meer knoflook gebruikt en spinazie en in plaats van olie koko’s olie gebruikt. Echt een aanrader !

  1. Hoi Janne! Ik zou dan gewoon pijnboompitten gebruiken (als je geen noten mag maar wel pitten) en anders lekker de nootjes weg laten. Wordt hij iets minder romig van maar niet minder lekker :)

  1. Hoi Fathia, in deze pesto is basilicum wel echt het hoofdingrediënt :) Houd je niet van basilicum? Probeer dan eens mijn pesto gemaakt van doperwten of boerenkool. Je vindt de recepten in het menu onder smeersels en dips. Liefs, Bo

 3. Ah ja, ik kan me voorstellen dat het zo smeuïg wordt met cashewnoten! Wat een goed idee Bo :). Ook fijn dat het zonder kaas is, vind ik. Deze ga ik zeker maken en die lijkt me dan ook lekker op een cracker zoals je schreef :).
  Liefs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.