Kennen jullie mijn recept voor bang bang bloemkool met sriracha dip nog? Je weet wel, die kleine krokante bloemkooltjes uit de oven. Wat met bloemkool kan, kan ook met broccoli dacht ik zo! Normaliter worden bang bang recepten (ingrediënten in een krokant jasje) gebakken in olie, maar ik maakte er een gezondere variant door ze in de oven te bereiden. Deze crispy broccoli roosjes zijn een perfect om op een smaakvolle manier een flinke portie groenten te eten. Je kunt ze bij het avondeten serveren, maar ik maak ze vaak als borrelhap! Wist je dat broccoli en gember dikke smaakvrienden zijn? Ik maakte er daarom een dipje bij van sojasaus en ingemaakte gemberbolletjes, ook wel stemgember genoemd. Het was een experimentje (ik gooi heel vaak maar gewoon wat ingrediënten bij elkaar en dan zie ik wel hoe dat uitpakt), maar het resultaat was echt súper lekker. Laat dit sausje dan ook zeker niet weg.
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze cripsy broccoli met soja-gember dip / 2 personen
- 400 gr broccoli
- 2 eieren
- 50 gr bloem
- 70 gr panko – tegenwoordig steeds vaker te krijgen in de supermarkt in het Aziatische schap
- 2 lente uitjes
Voor de soja-gember dip
- 2 el sojasaus
- 45 gr gekonfijte gember – Zo’n 4 bolletjes. Dit wordt ook wel stemgember genoemd en je vindt dit ook in het Aziatische schap.
- 4 el water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de broccoli in roosjes. Spoel de roosjes in een grote kom met water. Zet drie schaaltjes klaar. Kluts in de ene twee eieren. Doe in het tweede schaaltje de bloem en meng hier een flinke snuf peper en zout doorheen. Vul het derde schaaltje met panko.
Haal een broccoliroosje uit de kom water (het roosje is dus nog nat) en wentel door de bloem. Klop overtollig bloem eraf. Wentel vervolgens door het geklutste ei en daarna door de pankokruimels. Leg het bloemkoolroosje op de bakplaat en ga verder tot alle roosjes bedekt zijn met bloem, ei en panko.
Bak de broccoli 15 minuten in het midden van de oven. Haal ze er daarna uit en draai de roosjes om. Spray er eventueel wat olijfolie over voor extra knapperigheid. Schuif de plaat voor nog tien minuten in de oven, tot dat de roosjes knapperig en goudbruin zijn.
Maak de gember-soja dip door de ingrediënten tot een gladde massa te pureren in je keukenmachine of met een staafmixer.
Serveer de crispy broccoli met de gember-soja dip en garneer met ringetjes lente ui.
Super leuk recept weer! Kan ik in plaats van panko ook paneermeel gebruiken?
Dan worden ze naar mijn weten niet echt crunchy, dus ik zou echt panko gebruiken :D