...

Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

door | mrt 9, 2023 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 0 Reacties

coq-au-vin

Herinneren jullie je mijn Chef’s Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse kruiden, geroosterde citroen en een scheut room. Heer-lijk. By far de lekkerste coq au vin die ik ooit maakte. Dat mocht ook wel, want ik heb dágen gespendeerd met experimenteren voor het perfecte recept ;) Coq au vin is ultiem comfort food. We maken dit Franse gerecht in één pan dus je hebt op een snijplank en een mes na amper vaat. Hou ik van! 

coq-au-vin

Coq au vin met witte wijn

Coq au vin is een echte Franse klassieker. Meestal wordt hij gemaakt met rode wijn (liefst eentje uit de Bourgogne) en met een hele kip, maar ik ga voor het gemak graag voor kippendijfilet. Net zo mals, maar zonder gepluk! Kippendij met bot geeft net even wat meer smaak af, maar het verschil is te verwaarlozen. Je kunt bijvoorbeeld ook drumsticks gebruiken. En oké, als we toch aan het variëren zijn gebruiken we in dit recept witte wijn in plaats van rode. Wel een uit de Bourgogne, dát dan weer wel. Waarom dit de állerlekkerste coq au vin is? Door de combinatie van goede ingrediënten (gebruik het liefst biologische kip, citroen etc. die zijn namelijk een stuk smaakvoller), een snufje liefde en een portie tijd. Door de kip heel langzaam te garen in die heerlijke witte wijnsaus met kruiden wordt hij méga mals. Een flinke lepel aardappelpuree (of rijst) erbij en niets meer aan doen!

Tip: ik ben gek op geroosterde citroen. Althans, het sap van een geroosterde citroen! Door een citroen door midden te snijden en die vervolgens op de kant van het vruchtvlees te roosteren in een koekenpan, krijgt het frisse citroensap een extra diepe, ietwat zoetige smaak. Dat sap is een heerlijke toevoeging qua smaak aan de witte wijnsaus.

coq-au-vin

Zin in nog meer lekkere gerechten met kip?

coq-au-vin

De allerlekkerste coq au vin met witte wijn

De allerlekkerste coq au vin met witte wijn. Heerlijk malse kip in een smaakvolle saus van verse kruiden, Chardonnay en een scheutje room!
4.67 van 21 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gr kippendijen - of kippenpoten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 bospenen - 200 gr totaal
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes` verse rozemarijn
  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
  • 80 gr ontbijtspek
  • 2 flinke el roomboter
  • 2 el bloem
  • 250 ml droge witte wijn - Chardonnay, Bourgogne
  • 300 ml kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el (kokos)suiker
  • 100 ml room

Optioneel

  • 1 citroen

Instructies
 

  • Snijd de bospeen en bleekselderij klein. Snipper de ui en pers de knoflook. Maak alvast een kruidenbuiltje van de verse rozemarijn en tijm.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie en een eetlepel roomboter in een diepe pan. Bak de kip aan beide kanten aan, tot hij een mooi goudbruin kleurtje heeft. Breng op smaak met peper en zout en haal de kip uit de pan.
  • Voeg nog een eetlepel roomboter toe aan de pan. Snijd het ontbijtspek klein. Voeg de ui, knoflook en het ontbijtspek toe. Fruit 5 minuten aan. Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten garen. Blus af met de wijn.
  • Schenk de bouillon erbij en voeg de wortel, bleekselderij, laurierblaadjes en het kruidenbuiltje toe aan de pan. Voeg ook de kip weer toe aan de pan. Zet de deksel op de pan en laat 40-45 minuten op laag vuur pruttelen. Tip: Gebruik je net als ik een gietijzeren pan? Dan kun je de pan ook 45 minuten in de oven (op 180 graden) zetten.
  • Voeg de suiker en de room toe. Proef even en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur iets hoger en laat de saus 5 tot 10 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
  • Optioneel: halveer de citroen en rooster deze in een koekenpan tot het vruchtvlees goudbruin geroosterde is. Knijp het sap uit en roer voor een extra smaakvolle saus!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept