...

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem

door | aug 4, 2018 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 32 reacties

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Bakken helpt me altijd ontspannen, maar toch doe ik het te weinig. De afgelopen week was redelijk hectisch en net op het punt dat ik op ontploffen stond besloot ik deze taart te bakken. Of liever gezegd maken, want er komt geen oven aan te pas. Het is al 32 graden in huis dus de oven aanzetten leek me wat onnodig in deze hitte ;) Deze citroen-yoghurttaart heeft een romige vulling van yoghurt en citroen en een heerlijke bodem van havermout en pecannoten. Ik kocht per ongeluk gezouten pecannoten waar ik in de eerste instantie natuurlijk een beetje van baalde. Maar hee, zeezout en chocolade zijn ook dikke vrienden dus ik besloot de bodem te maken met gezouten noten. En dat was LEKKER.. OMG. De taart is naast dat hij lekker is ook nog eens verantwoord en je kunt er met gerust hart een lekker groot stuk van nemen. De taart is gemaakt van natuurlijk ingrediënten en gezoet met ahornsiroop met vers fruit on top. Op social media vroegen jullie mij of deze taart makkelijk te maken is. Well let me tell you, hij is súper makkelijk te maken :D

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze citroen-yoghurttaart met pecanbodem / ongeveer 6 stukken

Voor de bodem

 • 150 gr havermout
 • 75 gr gezouten pecannoten
 • 45 gr lijnzaad
 • 8 grote en zachte dadels
 • 3 el kokosvet – gesmolten 
 • 2 el ahornsiroop

Voor de vulling

 • 500 gr volle yoghurt – kwark kan ook
 • 4 blaadjes gelatine – of 4 gr agar agar
 • sap van 1/2 citroen

Voor erop

 • fruit in alle soorten kleuren en maten. Ik koos voor blauwe bessen, rode besjes en aardbeien
 • pure chocolade
 • gepofte quinoa
 • verse munt
 • maak er een feestje van!
Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs
Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem

Zo maak je het

Begin met de bodem. Doe de havermout, pecannoten en lijnzaad in je keukenmachine en blend tot een zanderig geheel. Voeg de ontpitte dadels, ahornsiroop en het gesmolten kokosvet toe. Zet de keukenmachine aan tot het deeg de substantie heeft van nat zand. Als het nog te droog is voeg dan nog wat dadels toe.

Vet een langwerpige taartvorm (die van mij is 35×11 cm) in met kokosvet. Stort het deeg in de vorm en druk met de bolle kant van een lepel plat. Vorm het deeg met je handen tot de randjes van de vorm tot boven bedekt zijn. Zet even in de koelkast.

Ga verder met de vulling. Schep de volle yoghurt of kwark in een grote kom en roer het citroensap erdoor.

Leg de velletjes gelatine een voor een in een pannetje met koud water en week vijf minuten. Knijp ze daarna uit en verwarm de blaadjes met twee eetlepels water tot de gelatine is opgenomen. Kijk uit dat je het geheel niet laat koken. Haal de pan van het vuur en roer ongeveer vier eetlepels van het yoghurtmengsel erdoor. Schep daarna alles bij elkaar en roer goed om. Schenk de vulling in de taartvorm en laat minimaal twee uur opstijven.

Ik vond het leuk om een swirl te maken van ahornsiroop. Druppel daarvoor een eetlepel ahornsiroop over de taart en maak swirls met behulp van een satéprikker

Haal de taart uit de koelkast en versier hem met vers fruit, muntblaadjes, gehakte chocolade en gepofte quinoa. Serveer direct. Je kunt de taart prima een dag van te voren maken en garneren voordat je hem opdient!

Citroen-yoghurttaart met pecanbodem, Gezonde taarten, Beaufood recepten, Glutenvrije taarten, Suikervrije taarten, Gezonde kwarktaart, Gezonde foodblogs

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

32 Comments

32 Reacties

 1. Carla van Dissel

  Hoi Bo. Je recept ziet er top uit en ik wil m graag uitproberen. Kun je het kokosvet ergens door vervangen in dit recept en zo ook het lijnzaad? Ik ben in mijn uppie en gebruik t daarna waarschijnlijk niet meer (of dit recept moet zó lekker zijn, dat ik t nog heel vaak ga maken…)..
  Groetjes, Carla.

  Antwoord
 2. Monique

  Beste Bo,

  Bedankt voor het recept.

  Zou jij A.U.B de maat van het bakblik door willen geven?

  Vriendelijke groet,
  monique

  Antwoord
 3. Larissa

  Ziet er fantastisch en heerlijk uit!

  Denk je dat het ook gemaakt kan worden met halfvolle lactosevrije yoghurt i.p.v. volle yoghurt?

  Antwoord
  • Bo

   Ja hoor!:)

   Antwoord
 4. Nadine

  Hoi Bo, wat een heerlijke taart lijkt mij dat! Ik wil hem maken voor mijn vaders 85e verjaardag, alleen houden mijn dochters niet van citroen. Kan ik in plaats daarvan wat frambozen- of aardbeienjam door de yoghurt heen roeren? Of heb je een ander leuk idee? Kan ik ook diepvries bosvruchten/frambozen/aardbeien pureren en die erdoor doen? Of wordt het dan te nat/dun?

  Antwoord
  • Bo

   Ik zou dan voor jam gaan. Diepvries fruit is te waterig :)

   Antwoord
 5. Marja

  Ziet er top uit, ik ga ‘m maken. Weet je toevallig op hoeveel kcal 1 stuk komt? Of per gewicht ?

  Antwoord
  • Bo

   Nope helaas! Ik tel geen calorieën :)

   Antwoord
 6. Anja

  Heerlijk recept, ik had nog wat lemoncurd door de yoghurt gedaan, dat maakte het nog frisser

  Antwoord
 7. Chantal

  Wat een toptaart! Heb deze taart (in het rond met geschaafde pure chocolade en frambozen erop) gemaakt voor mijn verjaardag en drie mensen hebben om het recept gevraagd!
  Deze maak ik zeker nog eens! Groetjes!

  Antwoord
  • Bo

   Wat super leuk om te horen! En nog gefeliciteerd met je verjaardag :)

   Antwoord
 8. Sophie Van Hautegem

  hoe haal je de taart uit de bakvorm aub :-)

  Antwoord
  • Bo

   Ehm tja, zoals iedere andere taart :) In stukken snijden en eruit scheppen met een taartschep of (als je de taart in zijn geheel eruit wilt halen) kun je er op een snijplank op leggen en dan de vorm omdraaien zodat de taart eruit komt. Je hebt ook van die handige taartvormen waar je de bodem eruit kunt drukken zodat de taart omhoog komt. Groetjes, Bo

   Antwoord
 9. Esther Zuydervliet

  Ben een groot fan, wat een succesrecept. Vanavond de familie na de barbecue met deze heeeerlijke taart verwend!
  Hij is fantastisch!

  Antwoord
 10. Melanie Kaarsemaker

  Hoi Bo,

  Ik moet voor een vergadering een glutenvrij recept maken. Ik heb hier zelf 0 verstand van.. kan ik dit recept veilig gebruiken?

  Groetjes Melanie

  Antwoord
  • Bo

   Zeker! Kijk in dat geval wel even goed of je glutenvrije havermout gebruikt. Havermout is van nature glutenvrij, maar wordt negen van de tien keer verwerkt in fabrieken waar gluten aanwezig zijn. Als iemand dus echt coeliakie heeft is het belangrijk glutenvrije havermout te gebruiken. Liefs en geniet ervan!

   Antwoord
 11. Annette

  Afgelopen week heeft mijn vriendin dit recept gemaakt en WAUW… wat was het lekker! Vervolgens even op je website gekeken maar ik zie dat je heel veel mooie lekkere recepten hebt! Mag ik de link van de citroen-yoghurttaart delen op mijn facebook pagina FoodBalance ?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Anette, wat super om te horen! Natuurlijk mag je altijd een link delen, zolang je maar niet het hele recept publiceert :) Liefs! Bo

   Antwoord
 12. Linda

  Hoii! Als je de pecan weg zou laten kun je die vervangen door cashew of iets anders wat geen noot is? De taart was heerlijk, maar ivm allergie vraag ik me af wat een alternatief kan zijn, wil m zeker nog een keer maken!! Thx!

  Antwoord
  • Bo

   Je kunt de pecan vervangen voor cashewnoten. Je kunt eventueel ook de bodem van deze taart gebruiken: https://beaufood.nl/nutella-cheesecake-haverbodem/ . Bereid de bodem volgends de bereidingswijze in het recept voor de Nutella cheesecake en bak hem 20 minuten in de oven af in plaats van 40. Laat de bodem even afkoelen, schenk daarna de vulling voor de citroen-yoghurttaart erin en zet de taart in de koelkast! Liefs, Bo

   Antwoord
 13. Sophie

  Als je allergisch bent voor noten, wat kan je als vervanging gebruiken?

  Antwoord
  • Bo

   Je kunt eventueel de bodem van deze taart gebruiken: https://beaufood.nl/nutella-cheesecake-haverbodem/ . Bereid de bodem volgends de bereidingswijze in het recept voor de Nutella cheesecake en bak hem 20 minuten in de oven af in plaats van 40. Laat de bodem even afkoelen, schenk daarna de vulling voor de citroen-yoghurttaart erin en zet de taart in de koelkast! Liefs, Bo

   Antwoord
 14. Charlotte

  Erg leuk recept, maar hoe gebruik je de agar agar dan?

  Antwoord
  • Bo

   Indien je agar agar gebruikt meng je dit met een paar eetlepels water waarna je het twee minuten kookt in een pannetje. Roer vervolgens het yoghurtmengsel erdoor en verwarm al roerend nog een paar minuten tot de agar agar gebonden is! Liefs, Bo

   Antwoord
 15. Henriëtte

  Hoi Bo,
  Taart ziet er superlekker uit. Ik ben alleen op zoek baar een button om hem gemakkelijk op te slaan of anders te printen. Hoe doe ik dat?

  Antwoord
  • Bo

   Ga ik mee aan de slag!:)

   Antwoord
  • Anne

   Hoi! Kan je de yoghurt ook vervangen door kokosyoghurt?

   Antwoord
   • Bo

    Ja hoor! Kokosyoghurt is wel iets dunner dus ik zou dan wat meer gelatine of agar agar toevoegen voor de stevigheid :)

    Antwoord
    • Monique

     Beste Bo,

     Bedankt voor het recept.

     Zou jij A.U.B de maat van het bakblik door willen geven?

     Vriendelijke groet,
     monique

    • Bo

     Mijn langwerpige taartvorm is 35 x 11 cm. Ik heb het er even bijgezet!

  • Babette

   Na het mengen met de gelatine is de kwark niet meer glad maar zitten er een soort kleine balletjes in. Wat had ik anders moeten doen? Het leek mij dat ik het goed door elkaar geroerd heb. Hopelijk is de truc simpel, want dan kan ik gauw een nieuwe maken voor het etentje morgen. ;-) Ik heb er wel een scheutje limonchello door gedaan maar dat was nog voordat de gelatine erbij kwam en het mengsel niet meer glad was.

   Antwoord
   • Bo

    Hmm ik weet het niet Babette.. Vooralsnog heb ik hier niemand over gehoord en bij mij werd het mengsel ook gewoon glad. Ik zou de gebruiksaanwijzing van de gelatine nog eens bekijken? Dit kan nog al eens verschillen voor koude en warme bereidingen :) Liefs! Bo

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *