...

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache

door | dec 9, 2018 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 7 reacties

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

CHOCOLATE ALERT! Ik ben blij dat ik niet zo goed geluncht had op de middag dat ik deze taart maakte want zo kon ik lekker twee stukjes opeten, hehe.. Doet hij jullie ook een beetje denken aan de chocolade taart van mevrouw Bulstronk uit de film Matilda? Mij in ieder geval wel. Afijn, ik bedacht deze taart als recept voor kerst! Voor bij de koffie of als dessert met een bolletje ijs erbij. Met kerst mag het van mij altijd best een beetje meer zijn, dus ging ik voor een prachtige chocoladetaart met zeezout en gin ganache, De cake maak je van amandelmeel en boekweit. Yes, hij is dus glutenvrij! Die heerlijk romige gin ganache die tussen en op de taart zit maak je van pure chocolade en zure room. Oh ja, en gin dus..

Niet zomaar gin, maar Sloe Gin. De allereerste karamel kleurige gin die ik ooit proefde en die ingrediënten bevat als vanille, galanga en sleedoorn. Sleedoornbessen groeien onder andere in de Biesbosch, het natuurgebied naast Dordrecht. Meneer Rutte besloot daar in de jaren zeventig een heerlijke likeur mee te maken en ik overdrijf niet als ik zeg dat ik dit by far de lekkerste gin vind. Hij combineert echt top met chocolade door de smaken van kersen en amandel in de gin. Hij is lichtzoet, met een fruitige afdronk dus je kunt hem gewoon straight drinken naast een stukje van de chocolade taart. Uit een champagneglas in mijn geval, want dat vind ik altijd zo leuk staan. Zo zie je maar weer, dat je zoveel meer kunt doen met gin dan er een gin & tonic van maken!

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Leuk weetje: de familie Rutte komt oorspronkelijk uit Brabant. De fijnste specerijen en bessen worden nog steeds in de voorraadkamer opgeslagen waar oprichter Simon Rutte zijn eerst jeneverbessendranken in 1872 distilleerde. Alle smaken komen van fruit, kruiden en specerijen. Er worden dus geen kleurstoffen of aroma’s gebruikt en het is 100% natuurlijk. Naast de Sloe Gin hebben ze bijvoorbeeld ook een Celery Gin (die meerdere malen in de prijzen is gevallen). Deze topper heb ik ook in huis en daar wil ik binnenkort een gerecht mee maken waarbij je rauwe zalm in gin en biet marineert To be continued :D

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze chocoladetaart met zeezout en gin ganache / 6 tot 8 personen

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr boekweitmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 5 eieren
  • 3 el agavesiroop – of honing
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • stuk of 6 kardemompeulen – de zaadjes 
  • 1 tl vanille extract
  • kleine tl zeezout

Voor de gin ganache

  • 240 gr zure room
  • 350 gr pure chocolade – zo puur mogelijke chocolade met zo min mogelijk suiker
  • 2 el Sloe Gin van Rutte

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een rondje bakvorm (van 20 centimeter) met bakpapier. Vet de zijkanten in.

Meng in een kom het amandelmeel, boekweitmeel, de cacao, bakpoeder, kardemom zaadjes en een snuf zout.

Mix in een andere kom de eieren samen met vanille extract luchtig. Hier ben je zeker zes minuutjes zoet mee. Hoe luchtiger de eieren, hoe luchtiger de taart! Voeg de agavesiroop toe. Vouw de ingrediënten uit kom één voorzichtig door de eieren met een kunststof spatel, zodat je zo min mogelijk lucht verliest.

Bak de taart in 25 tot 30 minuten gaar in het midden van de oven. Is de taart klaar? Laat hem dan even afkoelen en halveer hem vervolgens horizontaal. Dit lukt het best met een groot mes die je eerst even onder de kraan houdt.

Maak op het laatste moment de gin ganache. Smelt de chocolade au bain marie en meng de zure room erdoor. Smeer de ene helft van de taart in met de helft van de ganache en lepel er een eetlepel Sloe Gin over. Leg de andere helft van de taart erop en besmeer de bovenkant met de rest van de ganache. Druppel ook hier een eetlepel gin over en strooi er wat korreltjes zeezout over.

De taart is het allerlekkerst wanneer je hem op de dag zelf eet.

Geniet ervan!

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

 

 

Psst.. dit recept heb ik ontwikkeld in samenwerking met Rutte

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

7 Comments

7 Reacties

  1. corinne

    Welke maat taartvorm heb je gebruikt?

    Antwoord
    • Bo

      Dat staat in het recept, 20 cm!:)

      Antwoord
  2. Rachel

    Opgeslagen! hij ziet er te lekker uit!

    Antwoord
  3. Delphine Hubeau

    Voor hoeveel man is de taart?

    Antwoord
    • Bo

      Zes tot acht personen :)

      Antwoord
  4. Abigail

    Lijkt me zalig maar kan ik de gin alleen in Dordrecht kopen?

    Antwoord
    • Bo

      Neee zeker niet, gewoon bij de Gall&Gall bijvoorbeeld!:)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *