Chocoladetaart met zeezout en gin ganache

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

CHOCOLATE ALERT! Ik ben blij dat ik niet zo goed geluncht had op de middag dat ik deze taart maakte want zo kon ik lekker twee stukjes opeten, hehe.. Doet hij jullie ook een beetje denken aan de chocolade taart van mevrouw Bulstronk uit de film Matilda? Mij in ieder geval wel. Afijn, ik bedacht deze taart als recept voor kerst! Voor bij de koffie of als dessert met een bolletje ijs erbij. Met kerst mag het van mij altijd best een beetje meer zijn, dus ging ik voor een prachtige chocoladetaart met zeezout en gin ganache, De cake maak je van amandelmeel en boekweit. Yes, hij is dus glutenvrij! Die heerlijk romige gin ganache die tussen en op de taart zit maak je van pure chocolade en zure room. Oh ja, en gin dus..

Niet zomaar gin, maar Sloe Gin. De allereerste karamel kleurige gin die ik ooit proefde en die ingrediënten bevat als vanille, galanga en sleedoorn. Sleedoornbessen groeien onder andere in de Biesbosch, het natuurgebied naast Dordrecht. Meneer Rutte besloot daar in de jaren zeventig een heerlijke likeur mee te maken en ik overdrijf niet als ik zeg dat ik dit by far de lekkerste gin vind. Hij combineert echt top met chocolade door de smaken van kersen en amandel in de gin. Hij is lichtzoet, met een fruitige afdronk dus je kunt hem gewoon straight drinken naast een stukje van de chocolade taart. Uit een champagneglas in mijn geval, want dat vind ik altijd zo leuk staan. Zo zie je maar weer, dat je zoveel meer kunt doen met gin dan er een gin & tonic van maken!

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Leuk weetje: de familie Rutte komt oorspronkelijk uit Brabant. De fijnste specerijen en bessen worden nog steeds in de voorraadkamer opgeslagen waar oprichter Simon Rutte zijn eerst jeneverbessendranken in 1872 distilleerde. Alle smaken komen van fruit, kruiden en specerijen. Er worden dus geen kleurstoffen of aroma’s gebruikt en het is 100% natuurlijk. Naast de Sloe Gin hebben ze bijvoorbeeld ook een Celery Gin (die meerdere malen in de prijzen is gevallen). Deze topper heb ik ook in huis en daar wil ik binnenkort een gerecht mee maken waarbij je rauwe zalm in gin en biet marineert To be continued :D

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze chocoladetaart met zeezout en gin ganache / 6 tot 8 personen

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr boekweitmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 5 eieren
  • 3 el agavesiroop – of honing
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • stuk of 6 kardemompeulen – de zaadjes 
  • 1 tl vanille extract
  • kleine tl zeezout

Voor de gin ganache

  • 240 gr zure room
  • 350 gr pure chocolade – zo puur mogelijke chocolade met zo min mogelijk suiker
  • 2 el Sloe Gin van Rutte

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een rondje bakvorm (van 20 centimeter) met bakpapier. Vet de zijkanten in.

Meng in een kom het amandelmeel, boekweitmeel, de cacao, bakpoeder, kardemom zaadjes en een snuf zout.

Mix in een andere kom de eieren samen met vanille extract luchtig. Hier ben je zeker zes minuutjes zoet mee. Hoe luchtiger de eieren, hoe luchtiger de taart! Voeg de agavesiroop toe. Vouw de ingrediënten uit kom één voorzichtig door de eieren met een kunststof spatel, zodat je zo min mogelijk lucht verliest.

Bak de taart in 25 tot 30 minuten gaar in het midden van de oven. Is de taart klaar? Laat hem dan even afkoelen en halveer hem vervolgens horizontaal. Dit lukt het best met een groot mes die je eerst even onder de kraan houdt.

Maak op het laatste moment de gin ganache. Smelt de chocolade au bain marie en meng de zure room erdoor. Smeer de ene helft van de taart in met de helft van de ganache en lepel er een eetlepel Sloe Gin over. Leg de andere helft van de taart erop en besmeer de bovenkant met de rest van de ganache. Druppel ook hier een eetlepel gin over en strooi er wat korreltjes zeezout over.

De taart is het allerlekkerst wanneer je hem op de dag zelf eet.

Geniet ervan!

Chocoladetaart met zeezout en gin ganache, Kerst desserts, Glutenvrije kerst, Glutenvrije taarten, Gezonde foodblogs, Recepten Sloe Gin, Beaufood recepten

 

 

Psst.. dit recept heb ik ontwikkeld in samenwerking met Rutte

7 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!