Chocolade rozemarijnkoekjes met caramel

Deze koekjes zijn zooo lekker! Het recept is gebaseerd op een hemels koekje dat ik vroeger vaak maakte. Het recept komt uit het kookboek van Gizzi Erskine, een Britse kookboekenschrijfster waar ik echt heel erg fan van ben. Het recept van Gizzy zit alleen vol met suiker, suiker en nog eens suiker dus ben ik de keuken ingedoken om een gezonde variant te maken. En dat is helemaal gelukt. Het is een klein chocolade rozemarijnkoekje met een karamel vulling gemaakt van dadels. Chocolade, rozemarijn en karamel is echt een hémelse combi.

 

Ingrediënten voor een kleine koek waaruit je negen stukjes kunt halen

  • Bodem: 100 gram gemengde ongezouten noten, 1 el notenpasta (ik gebruikte amandelpasta) en 2 el kokosvet
  • Karamelvulling: 100 gram dadels van goede kwaliteit, 1 el palmsuiker, 100 ml water en een tak rozemarijn.
  • Laatste laag: 80 gram extra pure chocolade

 

Zo maak je het

Begin met de bodem. De noten maal je even fijn met een staafmixer (of in de blender). Smelt het kokosvet om tot kokosolie en meng dit samen met een eetlepel notenpasta door de noten.

Leg een stukje bakpapier in een kleine taartvorm, een klein plastic bakje of iets anders kleins waarin je deze koek kunt maken en verspreid het notenmengsel over de bodem. Druk de bodem goed aan en zet weg in de vriezer.

Maak nu de karamel door in een pan de dadels, de tak rozemarijn en de palmsuiker in 50 ml water 5 minuutjes te laten koken. Haal het rozemarijntakje eruit en pureer daarna met een staafmixer de dadels samen met het water tot een geheel. Als het wat te dik is voeg je nog een klein beetje heet water toe. Haal de bodem uit de vriezer en verspreid daaroverheen de karamel. Zet weer terug in de vriezer.

Smelt de chocolade au bain marie tot een saus. Haal de koek weer uit de vriezer en strijk de chocolade als topping over de koek. Doe dit wel voorzichtig anders vermeng je de chocolade met de karamel en dan krijg je geen laagjes.

Nu het moeilijkste gedeelte.. In de vriezer! Voor lang helaas, namelijk minimaal 6 uur. De karamel bevriest erg moeilijk dus dit heeft wel even tijd nodig.

Je kunt de koek na 6 uur uit de vriezer halen en er stukjes van snijden. Het fijne is dat je de koekjes in de vriezer bewaard en ze daar ook direct uit kunt eten zonder dat je ze hoeft te ontdooien.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.