...

Chocolade dadel spread (KIDS)

Chocolade dadel spread (KIDS)

door | jan 23, 2022 | KIDS, Lunch, Ontbijt, Recepten | 5 reacties

Chocolade dadel spread

Deze voedzame chocolade dadel spread is een gezond alternatief voor het mierzoete broodbeleg uit de supermarkt. Begrijp me niet verkeerd, Louen (1) krijgt af en toe ook gewoon vruchtenjam, hagelslag of chocoladepasta op zijn broodje. Maar elke keer als ik een boterham voor hem smeer, laten we zeggen met jam, dan denk ik ik wauw; eigenlijk geef ik mijn kind nu gewoon een méga hap suiker. Echt allesbehalve voedzaam. Daarom ben ik aan de slag gegaan met makkelijke en voedzame spreads voor kids (al vind ik ze zelf ook erggg lekker) zonder geraffineerde suikers en andere onnodige toevoegingen. Ik heb een aantal zoete en een paar hartige recepten ontwikkeld en hieronder vind je het recept voor een voedzame zoete spread gemaakt van.. rode kidney bonen! Waarom rode kidneybonen? Lees even mee..

Chocolade dadel spread

Rode kidney bonen

Het geheime ingrediënt voor een romige én voedzame spread? Bonen! Rode kidneybonen in dit geval. Bonen zijn echte gezondsheidsbommetjes. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en ze zijn rijk aan vezels. Het perfecte ingrediënt om voedzaam broodbeleg van te maken. Echter bevatten peulvruchten van nature ook verschillende antinutriënten en deze stoffen willen we liever niet in ons lichaam hebben. Gelukkig kun je deze antinutriënten voor een groot gedeelte verwijderen door de bonen te weken. Liefst 24 uur. Dit klinkt lang, maar het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een kom met water vullen en hier de gedroogde bonen in kieperen. Na het weken koken we de bonen en hierdoor neutraliseren we de rest van de antinutriënten. Weetje: bonen uit pot of blik uit de supermarkt zijn vaak niet van tevoren geweekt. Daarnaast bevatten bonen uit blik vaak BPA (= chemisch stofje). Nu ben ik van mening dat het vrijwel onmogelijk is om je kindje weg te houden bij álle chemische stoffen, maar mocht je ook maar een beetje zin hebben om een flinke hand gedroogde bonen in een schaal met water te gooien om een portie chemische stoffen te vermijden, dan raad ik je dat zeker aan. Kleine moeite en naast voedzamer, ook nog eens een heel stuk romiger. Win-win!

Tip: vries twee of drie porties chocolade dadel spread (KIDS) in. Hierdoor hoef je maar één keer aan de slag in de keuken en heb je er vervolgens een paar weken plezier van!

 

Heb je deze voedzame recepten voor de allerkleinsten al gezien?

Gezonder chocolade toetje (KIDS)

Wortel patties met yoghurtdip (KIDS)

Doperwten yoghurt spread (KIDS)

Zalm kikkererwt burgertjes (KIDS)

Chocolade dadel spread

Dit heb je nodig voor deze chocolade dadel spread (KIDS) / 3 porties – 300-350 gram totaal

  • 100 gr gedroogde rode kidneybonen – of 250 gram kidneybonen uit blik (uitlekgewicht)
  • 3 grote zachte dadels – 110 gr totaal 
  • 1 el olijfolie
  • 50 – 100 ml havermelk
  • 1/2 tl ceylon kaneel
  • rasp van 1/4 bio citroen
  • 2 el cacaopoeder

Note: ik kies in dit recept voor Ceylon kaneel. Ceylon kaneel wordt ook wel ‘echte kaneel’ genoemd en is een stuk zachter en verfijnder van smaak dan ‘gewone kaneel’. 

 

Zo maak je het

Week de rode kidneybonen minimaal 24 uur in een kom met ruim water. Giet de bonen af en breng een pan met water aan de kook. Kook de bonen in anderhalf uur zacht. Laat de bonen afkoelen.

Ontpit de dadels. Doe de afgekoelde rode kidneybonen samen met de dadels, olijfolie, 50 ml havermelk, kaneel en citroenrasp in je keukenmachine. Zet hem aan tot je een romige, egale spread hebt. Voeg eventueel nog een scheutje havermelk toe om de spread ter verdunnen.

Verdeel de spread over 3 bakjes. Ik doe meestal een week met één bakje en de overige twee vries ik in voor een later moment.

Tip: op zoek naar een goede keukenmachine om dit soort gerechten mee te maken? Ik ben al jaren blij met deze topper!

Chocolade dadel spread

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

  1. Eveline

    Als je kidneybonen uit blik neemt, moeten die dan ook 24u weken etc?

    Antwoord
    • Bo

      Nee, dat hoeft dan niet :)

      Antwoord
  2. Tinka

    Hoi hoi, heet deze spread alleen zo vanwege de kleur of gaat er ook cacao in?

    Antwoord
    • Bo

      Er gaat cacaopoeder in (zie ingrediëntenlijstje) :)

      Antwoord
  3. Rita Wallace

    Woww ik ga dit maken voor mijn kleinzoon Tygo, ben benieuwd. Enne ik heb de magimix Cuisine 5200 XL ooit van mijn dochters gekregen, zo blij mee😍

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *