...

Chocolade brownies van zwarte bonen

Chocolade brownies van zwarte bonen

door | aug 8, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 9 reacties

Chocolade brownies van zwarte bonen

Say whut? Zwarte bonen?! Jazeker! Want bakken met bonen is gezond, makkelijk en met een paar zoetmakers maak je een heerlijke chocolade brownie die tevens glutenvrije is. In de kookboeken van Jamie Oliver en Gwyneth  Paltrow zag ik al meerdere zoete baksels met bonen voorbij komen en afgelopen weekend besloot ik mezelf er ook maar eens aan te wagen. Ik vond het namelijk nogal onwaarschijnlijk dat een brownie van zwarte bonen echt lekker zou zijn. Ongetwijfeld gezond en met een licht chocolade smaakje, maar dít resultaat verwachtte ik niet uit mijn oven.

Belangrijk is dat je altijd even een likje beslag snoept voordat hij de oven ingaat. Is hij zoet genoeg? Mag er misschien nog wat cacao bij? Zorg dat de brownie perfect op smaak in de oven staat. Het voordeel van bakken met bonen is dat je een smeuïge structuur krijgt en dat is precies wat je wilt bij een brownie.

 

Ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden. Tag je mij op Facebook of Insta als jullie een foto maken? Vind ik leuk!

 

Dit heb je nodig

 • een blik zwarte bonen – 400 gram
 • 2 eieren
 • 4 grote zachte dadels
 • 3 el honing
 • 1 el bakpoeder
 • 4 el cacao

 

Chocolade brownies van zwarte bonen

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een kleine brownie vorm met een stukje bakpapier.

Ontpit de dadels en week ze een minuut of vijf in een kommetje met lauw water.

Neem een grote kom en mix hierin de overige ingrediënten tot een egaal beslag. Voeg de dadels toe en mix door totdat er geen grote stukken meer in zitten. Er mogen best nog wat kleine stukjes dadels in het beslag zitten, dit is extra lekker wanneer de brownie klaar is.

Schep het beslag in de vorm en zet deze ongeveer 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

 

Bewaar de brownies in een goed afsluitbare bak. Je kunt er ook mini taartjes van maken door wat slagroom op te kloppen – zonder suiker – en alle stukjes brownie te voorzien van een toef slagroom en een zoete aardbei of framboos. Heaven!

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

9 Comments

9 Reacties

 1. Caroline Steenwijk

  Waarmee zou ik het ei kunnen vervangen als ook lijnzaad of chiazaad geen oplossing is.

  Antwoord
 2. Nihan

  Welk merk keukenmachine of blender kan je ons aanraden?

  Antwoord
  • Bo

   Ikzelf gebruik een keukenmachine van Magimix. Prijzig maar je hebt er dan ook eeuwen plezier van en de machine is kwalitatief dik in orde. Wat betreft mijn blender: die is van Kitchenaid. Same story! Heb je een wat minder groot budget, dan is een blender van Philips ook dikke prima. Groetjes, Bo

   Antwoord
 3. Natasja

  Deze is heerlijk! En ik maak hem nu voor de tweede keer, hihi. Speciaal voor mijn verjaardag.

  Sinds ik deze site heb ontdekt maak ik dagelijks recepten van jou Bo.
  Stuk voor stuk heerlijk :)

  Antwoord
  • Bo

   Wat een geweldig compliment Natasja, bedank! En heel graag gedaan natuurlijk. Liefs, Bo

   Antwoord
 4. Marja

  je hebt het over een blik zwarte bonen van 400 gr
  Ik heb er een gekocht van 400 gr maar zonder het vocht blijft er 240 gr over.
  Is dat dan voldoende voor de brownies of heb ik echt 400 gr bonen nodig .

  Antwoord
 5. Zerline

  Hoi Bo, kun je dit gerecht ook maken in een kleine taartvorm in plaats van bakblik? Of moet je de hoeveelheid ingrediënten dan verdubbelen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Antwoord
 6. Caroline

  Ziet er heerlijk uit! ? ik ga het zo maken! Hoe groot is jouw bakblik?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Caroline, mijn bakblik is ongeveer 20 centimeter. Liefs en geniet ervan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *