Chocolade brownies van zwarte bonen

Chocolade brownies van zwarte bonen

door | aug 8, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 9 reacties

Chocolade brownies van zwarte bonen

Say whut? Zwarte bonen?! Jazeker! Want bakken met bonen is gezond, makkelijk en met een paar zoetmakers maak je een heerlijke chocolade brownie die tevens glutenvrije is. In de kookboeken van Jamie Oliver en Gwyneth  Paltrow zag ik al meerdere zoete baksels met bonen voorbij komen en afgelopen weekend besloot ik mezelf er ook maar eens aan te wagen. Ik vond het namelijk nogal onwaarschijnlijk dat een brownie van zwarte bonen echt lekker zou zijn. Ongetwijfeld gezond en met een licht chocolade smaakje, maar dít resultaat verwachtte ik niet uit mijn oven.

Belangrijk is dat je altijd even een likje beslag snoept voordat hij de oven ingaat. Is hij zoet genoeg? Mag er misschien nog wat cacao bij? Zorg dat de brownie perfect op smaak in de oven staat. Het voordeel van bakken met bonen is dat je een smeuïge structuur krijgt en dat is precies wat je wilt bij een brownie.

 

Ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden. Tag je mij op Facebook of Insta als jullie een foto maken? Vind ik leuk!

 

Dit heb je nodig

  • een blik zwarte bonen – 400 gram
  • 2 eieren
  • 4 grote zachte dadels
  • 3 el honing
  • 1 el bakpoeder
  • 4 el cacao

 

Chocolade brownies van zwarte bonen

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een kleine brownie vorm met een stukje bakpapier.

Ontpit de dadels en week ze een minuut of vijf in een kommetje met lauw water.

Neem een grote kom en mix hierin de overige ingrediënten tot een egaal beslag. Voeg de dadels toe en mix door totdat er geen grote stukken meer in zitten. Er mogen best nog wat kleine stukjes dadels in het beslag zitten, dit is extra lekker wanneer de brownie klaar is.

Schep het beslag in de vorm en zet deze ongeveer 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

 

Bewaar de brownies in een goed afsluitbare bak. Je kunt er ook mini taartjes van maken door wat slagroom op te kloppen – zonder suiker – en alle stukjes brownie te voorzien van een toef slagroom en een zoete aardbei of framboos. Heaven!

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

9 Comments

9 Reacties

  1. Caroline Steenwijk

    Waarmee zou ik het ei kunnen vervangen als ook lijnzaad of chiazaad geen oplossing is.

    Antwoord
  2. Nihan

    Welk merk keukenmachine of blender kan je ons aanraden?

    Antwoord
    • Bo

      Ikzelf gebruik een keukenmachine van Magimix. Prijzig maar je hebt er dan ook eeuwen plezier van en de machine is kwalitatief dik in orde. Wat betreft mijn blender: die is van Kitchenaid. Same story! Heb je een wat minder groot budget, dan is een blender van Philips ook dikke prima. Groetjes, Bo

      Antwoord
  3. Natasja

    Deze is heerlijk! En ik maak hem nu voor de tweede keer, hihi. Speciaal voor mijn verjaardag.

    Sinds ik deze site heb ontdekt maak ik dagelijks recepten van jou Bo.
    Stuk voor stuk heerlijk :)

    Antwoord
    • Bo

      Wat een geweldig compliment Natasja, bedank! En heel graag gedaan natuurlijk. Liefs, Bo

      Antwoord
  4. Marja

    je hebt het over een blik zwarte bonen van 400 gr
    Ik heb er een gekocht van 400 gr maar zonder het vocht blijft er 240 gr over.
    Is dat dan voldoende voor de brownies of heb ik echt 400 gr bonen nodig .

    Antwoord
  5. Zerline

    Hoi Bo, kun je dit gerecht ook maken in een kleine taartvorm in plaats van bakblik? Of moet je de hoeveelheid ingrediënten dan verdubbelen?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Antwoord
  6. Caroline

    Ziet er heerlijk uit! ? ik ga het zo maken! Hoe groot is jouw bakblik?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Caroline, mijn bakblik is ongeveer 20 centimeter. Liefs en geniet ervan!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.