Chocolade brownies van zwarte bonen

Chocolade brownies van zwarte bonen

Say whut? Zwarte bonen?! Jazeker! Want bakken met bonen is gezond, makkelijk en met een paar zoetmakers maak je een heerlijke chocolade brownie die tevens glutenvrije is. In de kookboeken van Jamie Oliver en Gwyneth  Paltrow zag ik al meerdere zoete baksels met bonen voorbij komen en afgelopen weekend besloot ik mezelf er ook maar eens aan te wagen. Ik vond het namelijk nogal onwaarschijnlijk dat een brownie van zwarte bonen echt lekker zou zijn. Ongetwijfeld gezond en met een licht chocolade smaakje, maar dít resultaat verwachtte ik niet uit mijn oven.

Belangrijk is dat je altijd even een likje beslag snoept voordat hij de oven ingaat. Is hij zoet genoeg? Mag er misschien nog wat cacao bij? Zorg dat de brownie perfect op smaak in de oven staat. Het voordeel van bakken met bonen is dat je een smeuïge structuur krijgt en dat is precies wat je wilt bij een brownie.

 

Ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden. Tag je mij op Facebook of Insta als jullie een foto maken? Vind ik leuk!

 

Dit heb je nodig

  • een blik zwarte bonen – 400 gram
  • 2 eieren
  • 4 grote zachte dadels
  • 3 el honing
  • 1 el bakpoeder
  • 4 el cacao

 

Chocolade brownies van zwarte bonen

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een kleine brownie vorm met een stukje bakpapier.

Ontpit de dadels en week ze een minuut of vijf in een kommetje met lauw water.

Neem een grote kom en mix hierin de overige ingrediënten tot een egaal beslag. Voeg de dadels toe en mix door totdat er geen grote stukken meer in zitten. Er mogen best nog wat kleine stukjes dadels in het beslag zitten, dit is extra lekker wanneer de brownie klaar is.

Schep het beslag in de vorm en zet deze ongeveer 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

 

Bewaar de brownies in een goed afsluitbare bak. Je kunt er ook mini taartjes van maken door wat slagroom op te kloppen – zonder suiker – en alle stukjes brownie te voorzien van een toef slagroom en een zoete aardbei of framboos. Heaven!

Print Friendly, PDF & Email
9 Comments
    1. Ikzelf gebruik een keukenmachine van Magimix. Prijzig maar je hebt er dan ook eeuwen plezier van en de machine is kwalitatief dik in orde. Wat betreft mijn blender: die is van Kitchenaid. Same story! Heb je een wat minder groot budget, dan is een blender van Philips ook dikke prima. Groetjes, Bo

  1. Deze is heerlijk! En ik maak hem nu voor de tweede keer, hihi. Speciaal voor mijn verjaardag.

    Sinds ik deze site heb ontdekt maak ik dagelijks recepten van jou Bo.
    Stuk voor stuk heerlijk :)

  2. je hebt het over een blik zwarte bonen van 400 gr
    Ik heb er een gekocht van 400 gr maar zonder het vocht blijft er 240 gr over.
    Is dat dan voldoende voor de brownies of heb ik echt 400 gr bonen nodig .

  3. Hoi Bo, kun je dit gerecht ook maken in een kleine taartvorm in plaats van bakblik? Of moet je de hoeveelheid ingrediënten dan verdubbelen?

    Alvast bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!