Chocolade brownie van zoete aardappel

Chocolade brownie van zoete aardappel

Ik heb vandaag al de hele dag het gevoel alsof het vrijdag is. Gek is? Maar het is toch echt dinsdag. En dat betekent een voorraadje gezonde tussendoortjes maken, zodat ik niet naar de ongezonde (of saaie gezonde) snacks hoef te grijpen wanneer ik weinig tijd heb. Gister kreeg ik in de auto op de weg terug van een super leuke workshop met Beweegprofs in Brussel wel een héle lekkere tip.. Zoete aardappel brownies. Met maar twee ingrediënten: zoete aardappel en ei. Makkelijker kan niet toch? Ik kon het alleen niet laten om nog wat zoet en chocolade toe te voegen toen ik eenmaal aan de slag was. En een beetje boekweit voor de finishing touch, maar dit kun je ook weglaten als je het niet in huis hebt. Je krijgt dan gewoon een wat zachtere brownie.

Resultaat? Een te lekkere geur uit de oven en die structuur.. Gewoon echt net een smeuïge chocolade brownie maar dan súper gezond. Dit recept bewijst maar weer dat gezond eten echt heel erg lekker en makkelijk is. En hoe je op een slimme manier meer groenten kunt toevoegen aan je eetpatroon. Wie had gedacht dat een brownie met een verstopte groente als zoete aardappel zo lekker kon zijn? Ik ben fan!

Eigenlijk stonden er gevulde dadels op het menu voor vandaag, maar die houden jullie van me tegoed. Oh, en voor mijn Haagse lezers.. Wat zijn de lekkerste plekken om te lunchen of borrelen in Den Haag? Ik ga er dit weekend heen en ik wil dan natuurlijk wel de leukste plekjes gezien hebben :)

 

Chocolade brownie van zoete aardappel

 

Nodig voor een kleine brownie / 4 stukjes

  • een kleine zoete aardappel – 200 gr
  • 1 ei
  • 50 gr boekweitmeel – of ander soort meel
  • 2 el rauwe cacao
  • 3 el kokosbloesemsuiker – of honing

 

Zo maak je het

Breng een kleine pan met water aan de kook en kook hierin de aardappel zacht in ongeveer 10 tot 15 minuten. Verwarm je oven ondertussen voor op 180 graden.

Laat de aardappel afkoelen en pureer vervolgens met de overige ingrediënten tot een beslag. Proef even en voeg naar smaak nog wat kokosbloesemsuiker of honing toe.

Schep het beslag in een kleine ingevette vorm en zet een half uurtje in de oven.

Laat de brownie afkoelen en snijd hem daarna in blokken. Je kunt de brownie ongeveer vier dagen bewaren in de koelkast of daarbuiten in een goed afgesloten bakje.

 

Chocolade brownie van zoete aardappel

 

Dit recept is voor een kleine chocolade brownie waar je vier stukjes uit kunt halen. Maak je liever wat meer? Dan kun je het recept gewoon verdubbelen.

17 Comments
  1. Hij staat nu in de oven!
    Ik heb er 1 medjouldadel voor de zoetheid en 2 el amandelmelk tegen het plakken bij gedaan en de suiker vervangen door ahornsiroop. Mooi beslag geworden.
    Ben benieuwd hoe hij smaakt :p

  2. Ik gebruik 1 eetlepel cacao en gebruik 2-3 eetlepels kokosbloesemsuiker
    Ze zijn dan echt niet zoet maar ook niet bitter
    Ik vind ze heerlijk en maak ze zeer regelmatig
    Je hebt trouwens altijd goeie maar vooral lekkere recepten

  3. Ik heb een dubbele portie gemaakt, maar het was erg bitter. Een volgende keer zou ik 3 eetlepels cacao doen ipv 4. Ook was de structuur nog erg papperig en dat was niet zo smakelijk. Het was ook niet echt een deeg/beslag, maar het bleef was klonterig. Ik heb amandelmeel gebruikt, maar zou ik dan een volgende keer daar meer van moeten gebruiken voor stevigheid?

    1. Hoi Leanne! Ik houd van dubbele porties :D Ikzelf ben gek op pure chocolade (iets bitterder dus) dus vandaar de vier eetlepels cacao. Voeg de volgende keer wat meer wat kokosbloesemsuiker of honing toe, zo verminder je de bittere smaak van cacao. Daarnaast krijg je met boekweitmeel een mooi en stevig resultaat. Amandelmeel werkt ook prima, maar omdat dit een stuk vetter is krijg je daardoor wel een andere structuur, wat lobbiger. Iets langer de oven in zou de oplossing moeten zijn! Liefs, Bo

  4. Oh wat zien ze er bij jou lekker uit, bij mij werden ze niet zo mooi bruin en waren ze erg bitter,…meer kokosbloesemsuiker toevoegen? Of andere tips?

    1. Hoe meer cacao, hoe bruiner ze worden Auks (wat een leuke naam!). Proef altijd het beslag even voordat je het in de vorm giet. Zo kun je er meer kokosbloesemsuiker bij doen als je hem graag wat zoeter wilt of wat meer cacao. Ik ben zelf gék op zo puur mogelijke chocolade en ik eet vrijwel geen suiker, maar als je dit wel gewend bent moet je inderdaad wat meer zoet toevoegen om de bittere smaak te verminderen. Liefs en eet smakelijk de volgende keer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!