Misschien heb je ze wel eens in de supermarkt zien liggen: die smalle, diepgekleurde koolbladeren. Ook wel palmkool genoemd. Qua smaak vergelijkbaar met boerenkool, maar dan ietsje zoeter. Deze Toscaanse palmkool eet je rauw in salades of kort meegebakken in een roerbak gerecht. Of je maakt er deze lekkere pesto van! Ook nog eens een héle gezonde. Eet de pesto als dip bij vegetarische burgers, gebakken kip, doe een flinke klodder door je pasta of op een lijnzaadcracker met een plak geitenkaas. In plaats van pijnboompitten deed ik er tahin in. Oftewel sesampasta. Daardoor krijgt deze pesto een super lekker, aromatisch smaakje!
Dit heb je nodig voor deze cavolo nero pesto met tahin / een klein bakje met ongeveer vier porties
- 125 gr verse cavolo nero
- klein plantje basilicum – in totaal zo’n 35 gr aan basilicum
- sap van 1/2 citroen
- 2 el tahin
- een (heel) klein teentje knoflook
- 20 gr parmezaanse kaas
- flinke scheut olijfolie
Zo maak je het
Snijd de nerven uit de koolbladeren. Deze zijn een beetje bitter. De steeltjes van de basilicum kun je wel gewoon laten zitten.
Verzamel alle ingrediënten in je keukenmachine en pureer tot een egale, dikke pesto.
Breng het geheel op smaak met een flinke snuf peper en een klein snufje zout. Is de pesto te dik? Voeg dan nog een scheutje olijfolie of water toe.
Bewaar de pesto in een afsluitbaar bakje in de koelkast en consumeer binnen vier dagen.
Leuk recept!