Curry’s zijn het perfecte gerecht voor wanneer je een restje groenten in de koelkast hebt liggen dat op moet. Bloemkool in mijn geval! Ik zag Jamie Oliver ooit een curry pasta maken waarbij hij eerst de cashews, knoflook en lente ui roosterde in een droge koekenpan. Wanneer je dat vervolgens pureert tot pasta geeft dat een extra geroosterd smaakje aan de paste. Héél lekker! Ik maakte een voorraadje dat ik in porties bewaar in de vriezer. Handig voor wanneer je geen zin hebt om boodschappen te doen en dus nog wat leftovers groenten in huis hebt. Ik heb ook altijd een pak rijstnoedels op voorraad voor dit soort gerechten. Aanrader!
In dit recept kom je twee ingrediënten tegen waarvan je misschien denkt ‘huh?’. Verse kurkumawortel en kaffir limoenblaadjes. Kurkuma is familie van de gember en wordt vaak gebruikt in currygerechten. Het geeft veel veel kleur en smaak af. Kaffir limoenblaadjes komen van de kaffir limoen en geven een super frisse limoensmaak af. Ik gebruik ze vrijwel altijd in mijn curry’s omdat de smaak toch net anders is dan limoensap. Je kunt ze opeten, maar ik vis ze er tijdens het eten altijd uit ;) Ze hebben hun smaak dan al afgegeven. Kurkuma is verkrijgbaar bij de toko en tegenwoordig ook steeds meer in de gewone supermarkt. Voor de limoenblaadjes moet je even langs de toko. Een pakje blaadjes kost zo’n €3,- en is wederom een dikke aanrader om in je vriezer te hebben!
Eet je veganistisch? Vervang de vissaus dan door sojasaus en voilà, je hebt een heerlijke vegan curry
Dit heb je nodig voor deze cashew curry met rijstnoedels / 2 personen
- 400 ml kokosmelk
- 450 gr bloemkool
- 175 gr platte rijstnoedels
- 1 limoen
Voor de cashewpasta
- 80 gr rauwe cashewnoten
- 2 kleine teentjes knoflook – of 1 grote
- 2 lente uitjes
- 4 cm verse gember
- 4 kaffir limoenblaadjes – verkrijgbaar bij de toko in het vriesvak
- 3 cm verse kurkumawortel
- 3 el vissaus
Zo maak je het
Begin met de cashewpasta. Snijd de kontjes van de lente ui en hak ze in grote stukken. Verhit een koekenpan zonder olie en rooster hierin de cashewnoten, knoflooktenen en lente uien zo’n vier minuten.
Doe de ingrediënten uit de koekenpan in de keukenmachine. Snijd de gember en de kurkumawortel fijn en stop dit ook in de keukenmachine samen met de vissaus. Pureer alles tot paste. Geen keukenmachine? Gebruik dan gewoon je staafmixer. Voeg eventueel een scheutje water toe om te verdunnen als het pureren lastig gaat.
Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes. Verhit de koekenpan weer, dit keer wel met een scheutje olie, en voeg de currypasta toe. Fruit de paste twee minuutjes aan totdat de geuren vrijkomen. Voeg de bloemkool toe en bak een paar minuten mee. Voeg daarna de kokosmelk en de kaffir limoen toe. Laat alles op laag vuur 10 tot 15 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de rijstnoedels klaar volgens de bereidingswijze. Snijd de limoen in parten.
Proef de cashew curry en voeg eventueel nog wat vissaus (of sojasaus) toe. Verdeel de curry over twee diepe borden, schep de rijstnoedels erbij en sluit af met een kneepje vers limoensap. Serveer de overige twee partjes erbij.
Eet smakelijk!
Net als ik gek op koriander? Hak dan een bosje verse koriander fijn en strooi dit over de curry voordat je het op tafel zet
0 reacties