Ik maakte nog snel even een foto van deze cannellinibonen met spekjes, kruidenolie en gepocheerd eitje voordat de borden op tafel werden gezet, want na een hapje proeven uit de pan wist ik; dit is een régelrechte topper. Iets wat ik totaal niet verwachte want zeg nou zelf, dit gerecht met bonen klinkt niet héél spannend. Maar wauw, wat was dít lekker. De bonen sudder je in een smaakvolle bouillon met spekjes, citroen (sap en rasp) en serveer je vervolgens met een heerlijke kruidenolie erop plus een gepocheerd eitje. Dit gerecht doet het goed als snelle en gezonde avondmaaltijden (hij staat binnen 20 minuten op tafel!), maar ik zet hem binnenkort ook zeker op tafel tijdens een etentje. Met misschien wat extra toast erbij om die heerlijke bonen mee op te dippen.. Wist je dat cannellinibonen ook nog eens super gezond zijn? Ik vertel je er meer over!
Italiaanse cannellinibonen
Ik neem mezelf regelmatig voor om vaker bonen op tafel te zetten (want: super voedzaam), maar ik weet nooit zo goed wat ik ermee zal maken. Tot ik laatst een pot biologische cannellinibonen uit de kast viste en er een spontane creatie mee maakte van gebakken spekjes, verse kruiden en een verdwaald eitje. Goddelijk kan ik je vertellen. En zó eenvoudig te maken ook. Cannellinibonen zijn witte Italiaanse boontjes met een romige, nootachtige smaak. De peulvruchten zijn rijk aan mineralen, vitamines en vezels. Het liefst gebruik je gedroogde cannellinibonen. De gekookte variant uit pot bevat vaak kunstmatige smaakstoffen. Maar.. gedroogde cannellinibonen moet je wel een aantal uurtjes weken en daarna een tijdje koken. Aangezien dat redelijk tijdrovend is ging ik voor een pot biologische cannellinibonen zonder zout en toevoegingen. Verkrijgbaar bij de biowinkel.
Geniet van dit lekkere en voedzame gerecht!
Zin in nog meer gezonde en makkelijke avondmaaltijden?
- Geroosterde bloemkool met ‘nduja uit de oven
- Groene shakshuka met feta en salsa verde
- Spaghetti met gezonde pastasaus (van groene groenten)
- Geroosterde pompoensaus met gebakken gnocchi
- Geroosterde preisoep met dille-olie
Cannellinibonen met spekjes, kruidenolie en gepocheerd eitje
Ingrediënten
- 400 gr gekookte cannellinibonen
- 1 teentje knoflook
- 1 tl bouillonpoeder
- 200 gr doperwten
- 100 gr gerookte spekblokjes - biologisch
- ½ citroen (rasp en sap) - biologisch
- 2 eieren
Kruidenolie
- 1 handje verse basilicum
- 1 handje verse bieslook
- 1 el citroensap
- 100 ml olijfolie - extra vierge
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de spekjes 5 minuten aan. Pers de knoflook en fruit een minuut mee.
- Schenk 250 ml water bij de spekjes en voeg de bouillonpoeder toe.
- Giet de cannellinibonen af en spoel met water. Doe de bonen in de bouillon. Laat het geheel 15 minuten zacht pruttelen.
- Voeg citroensap & rasp toe. Proef en voeg naar smaak een snuf peper en zout toe.
- Maak ondertussen de kruidenolie door de verse kruiden, olijfolie en citroensap te pureren. Voeg eventueel een scheutje extra olie (of water) toe om te verdunnen.
- Pocheer de eitjes.
- Verdeel de cannellinibonen over twee diepe borden en sluit af met een gepocheerd eitje en een flinke eetlepel kruidenolie.
0 reacties