...

Canarische aardappelen (papas arrugadas) met mojo picon

Canarische aardappelen (papas arrugadas) met mojo picon

canarische-aardappelen

Hola! Ik ben weer terug van een fan-tas-tische vakantie op Tenerife. We hebben zó genoten van de zon, de gezelligheid en natuurlijk van het heerlijke eten. Zo bestelde ik bijvoorbeeld een keer Canarische aardappelen – beter bekend als papas arrugadas. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar ik sta nog steeds versteld van hoe goed deze aardappeltjes smaakten. Zo vol van smaak! De bereiding is heel eenvoudig: je kookt de aardappelen in een pan met veel (maar dan bedoel ik ook echt: veel) zout. Net zolang tot het water verdampt is en de aardappeltjes achterblijven met een zoutig laagje. Serveer ze met een lekkere dip als tapashapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue. Heel klassiek en puur van smaak – een ideale side dish!

canarische-aardappelen

canarische-aardappelen

Mojo picon (dip voor bij de Canarische aardappelen)

Die Spanjaarden kennen het geheim van een goeie dip wel. Aioli is veruit de bekendste (en I love it!) maar ook het sausje dat ik bij de papas arrugadas kreeg, is het proberen waard. Deze dip heet ook wel ‘mojo picon’, wat zoveel betekent als ‘pittige saus’. Spijker op de kop, want dat is ook wat deze dip is: pittig. Het hoofdingrediënt van mojo picon is geroosterde rode paprika, die je upspiced met een rood pepertje. Ik bracht ‘m verder op smaak met knoflook (onmisbaar in de Spaanse keuken), honing, appelazijn, olijfolie en komijnzaad. Even in de blender en hop, je hebt een mega lekkere dip. Juist bij die Canarische aardappeltjes komt ‘ie supergoed tot z’n recht. Het pure – maar zoute – van de papas arrugadas matcht heel lekker met de spicy tonen. Ik raad je sowieso aan om ze samen te serveren!

Meer Spaanse borrelhapjes

Ik zou zeggen: maak er meteen een Spaanse party van met bijvoorbeeld deze hapjes en drankjes:

canarische-aardappelen

Dit heb je nodig voor deze Canarische aardappeltjes (papas arrugadas) / 2 personen

  • 500 gr krieltjes
  • 100 gr zout

Voor de mojo picon

  • 350 gr geroosterde rode paprika (uit pot)
  • 70 ml extra vierge olijfolie 
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper – of een hele als je van pittig houdt
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl honing

 

Zo maak je het

Maak de aardappeltjes schoon. Je hoeft ze niet de schillen. Doe de aardappeltjes samen met het zout in de pan en vul de pan met water totdat de krieltjes net onderstaan. 

Breng aan de kook, draai het vuur iets lager en kook de aardappeltjes tot al het water verdampt is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Roer zo nu en dan door zodat alle aardappeltjes onder het zout komen te zitten. 

Maak ondertussen de mojo picon (pittige rode saus). Doe alle ingrediënten in je keukenmachine (of blender) en meng tot een gladde massa. Wellicht overbodig om te zeggen, maar je hoeft geen zout toe te voegen aangezien de aardappeltjes al zout genoeg zijn. Zet weg tot gebruik.

Is al het water verdampt? Doe de aardappeltjes dan in een vergiet en schud het grootste gedeelte van het zout eraf. Als je dit niet doet, zijn je aardappeltjes wel héél zout ;)

Serveer de papas arrugadas met een flinke klodder mojo picon. 

Geniet!

canarische-aardappelen

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *