Hola! Ik ben weer terug van een fan-tas-tische vakantie op Tenerife. We hebben zó genoten van de zon, de gezelligheid en natuurlijk van het heerlijke eten. Zo bestelde ik bijvoorbeeld een keer Canarische aardappelen – beter bekend als papas arrugadas. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar ik sta nog steeds versteld van hoe goed deze aardappeltjes smaakten. Zo vol van smaak! De bereiding is heel eenvoudig: je kookt de aardappelen in een pan met veel (maar dan bedoel ik ook echt: veel) zout. Net zolang tot het water verdampt is en de aardappeltjes achterblijven met een zoutig laagje. Serveer ze met een lekkere dip als tapashapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue. Heel klassiek en puur van smaak – een ideale side dish!
Mojo picon (dip voor bij de Canarische aardappelen)
Die Spanjaarden kennen het geheim van een goeie dip wel. Aioli is veruit de bekendste (en I love it!) maar ook het sausje dat ik bij de papas arrugadas kreeg, is het proberen waard. Deze dip heet ook wel ‘mojo picon’, wat zoveel betekent als ‘pittige saus’. Spijker op de kop, want dat is ook wat deze dip is: pittig. Het hoofdingrediënt van mojo picon is geroosterde rode paprika, die je upspiced met een rood pepertje. Ik bracht ‘m verder op smaak met knoflook (onmisbaar in de Spaanse keuken), honing, appelazijn, olijfolie en komijnzaad. Even in de blender en hop, je hebt een mega lekkere dip. Juist bij die Canarische aardappeltjes komt ‘ie supergoed tot z’n recht. Het pure – maar zoute – van de papas arrugadas matcht heel lekker met de spicy tonen. Ik raad je sowieso aan om ze samen te serveren!
Meer Spaanse borrelhapjes
Ik zou zeggen: maak er meteen een Spaanse party van met bijvoorbeeld deze hapjes en drankjes:
- Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)
- Barraquito (Spaanse koffiecocktail)
- Patisson gazpacho met basilicumolie
- Patatas bravas (van zoete aardappel)
Dit heb je nodig voor deze Canarische aardappeltjes (papas arrugadas) / 2 personen
- 500 gr krieltjes
- 100 gr zout
Voor de mojo picon
- 350 gr geroosterde rode paprika (uit pot)
- 70 ml extra vierge olijfolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 teen knoflook
- 1/2 rode peper – of een hele als je van pittig houdt
- 2 el appelazijn
- 1 tl honing
Zo maak je het
Maak de aardappeltjes schoon. Je hoeft ze niet de schillen. Doe de aardappeltjes samen met het zout in de pan en vul de pan met water totdat de krieltjes net onderstaan.
Breng aan de kook, draai het vuur iets lager en kook de aardappeltjes tot al het water verdampt is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Roer zo nu en dan door zodat alle aardappeltjes onder het zout komen te zitten.
Maak ondertussen de mojo picon (pittige rode saus). Doe alle ingrediënten in je keukenmachine (of blender) en meng tot een gladde massa. Wellicht overbodig om te zeggen, maar je hoeft geen zout toe te voegen aangezien de aardappeltjes al zout genoeg zijn. Zet weg tot gebruik.
Is al het water verdampt? Doe de aardappeltjes dan in een vergiet en schud het grootste gedeelte van het zout eraf. Als je dit niet doet, zijn je aardappeltjes wel héél zout ;)
Serveer de papas arrugadas met een flinke klodder mojo picon.
Geniet!
0 reacties