Deze camembert uit de oven krijgt niet alleen een prominent plekje op Beaufood, maar ook de eervolle titel ‘Koning der Borrelhappen’. Dit kazige hapje is namelijk heel eenvoudig om te maken, maar steelt tijdens een feestelijke borrel ongetwijfeld de show. Je pakt het ronde, milde kaasje in met bladerdeeg en bakt het pakketje zo’n 20 minuten in de oven. De buitenkant krijgt op die manier een lekker krokant korstje, terwijl de binnenkant lekker cheesy vloeibaar wordt. Die kaasfondue-in-bladerdeeg dip je op met (knoflook)toastjes en je kunt je vast voorstellen hoe héérlijk dat is. Uiteraard bracht ik het kaaspakketje nog verder op smaak. Voor een fruitige touch voegde ik bramen toe, die door het bakken lekker jam-achtig werden. Ik garneerde de gebakken camembert met gekaramelliseerde walnoten voor een zoete crunch. Serveer de kaas direct uit de oven, zodat de kaas er lekker uit kan druipen… Dit wil je!
Camembert (uit de oven)
Persoonlijk vind ik dat iedere kaas een plekje op de borrelplank verdient – het kan me niet blauw, schimmelig en pittig genoeg! Maar goed, daar is lang niet iedereen het mee eens. En tijdens de feestdagen gaan we natuurlijk wel voor een vredig diner. Deze camembert uit de oven is gelukkig een echte allemansvriend. Camembert is een zachte, ronde witschimmelkaas uit Normandië (in Frankrijk). De kaas wordt gemaakt van koemelk, net als brie. En juist: wie is er niet gek op een toastje met brie? Camembert is net iets minder romig en wat steviger. De smaak is nog altijd vol en mild. Door camembert te bakken wordt het superzacht en romig en zo mogelijk nóg beter van smaak. Ik vind het verrúkkelijk. Zeker met wat smaakmakers erbij, zoals honing: dat is altijd een perfect ingrediënt voor een vleugje zoetigheid. Voor dit borrelhapje fleurde ik het ronde kaasje op met gekaramelliseerde walnoten (lekker zoet), tijm, vettig bladerdeeg en frisse bramen. Een meer dan geslaagde combi!
Tip: druk met een koekjesvorm een kerstige vorm uit een reepje overgebleven bladerdeeg. Een kerstboom bijvoorbeeld, of een ster of sneeuwpop. Druk het vormpje op het camembertpakketje voor een extra feestelijk effect.
Meer borrelhapjes met kaas
- Whipped geitenkaasdip met honing-olijven
- Hartige Italiaanse kaas cruffins met honing
- Hartige cheesecake van oude kaas

Camembert uit de oven in bladerdeeg (met gekaramelliseerde walnoten)
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg - 270 gr
- 1 camembert
- 2 el honing
- 8 verse bramen
- 2 takjes tijm + extra ter garnering
- 1 ei
Gekaramelliseerde walnoten
- 35 gr walnoten
- 1 el water
- 2 el kokossuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd er een reep af zodat je een vierkant hebt. Tip: uit de afgesneden reep kun je met een vormpje een figuur uit het deeg drukken. Leuk voor de feestdagen!
- Haal de camembert uit de verpakking. Besmeer de bovenkant met honing. Halveer de bramen en verdeel deze over de camembert. Sluit af met verse tijm en een snuf zeezout en zwarte peper.
- Leg het bladerdeeg over de kaas en vouw de randen eronder, zodat je een mooi pakketje hebt. Zorg dat de onderkant goed dicht zit. Prik een paar gaatjes in de bovenkant van het deeg. Bestrijk met losgeklopt ei.
- Bak de ingepakte camembert mooi goudbruin in 20-25 minuten in het midden van de oven. Niet langer, anders loopt de kaas eruit.
- Maak ondertussen de gekaramelliseerde walnoten. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het water en de kokossuiker toe. Breng rustig al roerend aan de kook tot de suiker begint te borrelen. Voeg de walnoten toe en blijf roeren tot het water is verdampt en de walnoten bedekt zijn met een laagje karamel. Laat de walnoten afkoelen (op een bord) tot ze knapperig zijn.
- Serveer de camembert in bladerdeeg direct uit de oven. Garneer met de gekaramelliseerde walnoten, takjes verse tijm en bramen. Serveer met toast om te dippen.
0 reacties