Wat ligt er in jouw snacklade in de diepvries? In die van mij ligt standaard een lading van deze broccoliburgers. Een bitterballetje gaat er overigens ook prima in hoor, maar goed, een mens wil wel eens wat anders. En voor de lekkere trek zijn deze broccoli bites met kaas dan écht een heerlijke gezonde optie. Ik maak ze regelmatig voor Louen en vries er voor de zekerheid (lees: ‘het is 5 uur en het eten is nog niet klaar maar de jongen heeft honger’-situaties) steeds een paar in. Ik laat hem ze dippen in een fris sausje van kwark, mayo en sweet chili, voor mezelf maak ik een iets pittigere versie met sriracha.
Verstopte groenten
Ik ben gezegend met een vrij goed etend kind (*klopt af op hout*) maar ook Louen moet ik soms een beetje verleiden om ‘m toch vitamines binnen te laten krijgen. Hij zet z’n tanden toch echt eerder in zo’n burgertje dan in een stronk broccoli.
Heb je kinderen die hun neus ophalen voor groenten? Dan daag ik je uit om ze deze broccolihapjes voor te schotelen. Ik bied geen garanties máár ik heb wel een sterk vermoeden dat je met deze broccoliburgers een heel eind komt. De broccoli is onzichtbaar en de andere ingrediënten (vooral de kaas) zijn wél duidelijk aanwezig. Je kunt dit trouwens ook goed maken met een andere kaas naar smaak, bijvoorbeeld Parmezaanse kaas.
Meer recepten met ‘verstopte’ groenten
Laat je trouwens niet misleiden: deze recepten zijn allemaal minstens zo lekker voor grown-ups ;)
Dit heb je nodig voor deze broccoliburgers / 14 stuks
- 200 gr broccoliroosjes
- 80 gr havermeel
- 2 eieren
- 75 gr geraspte cheddar
- 1 tl Italiaanse kruiden
Dipjes:
- voor de kleintjes: 2 el volle kwark + 1 el mayonaise + 1 tl chilisaus
- voor volwassenen: 1 el volle kwark + 2 el mayonaise + 1 tl sambal badjak of sriracha
Zo maak je ze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze vijf minuten. Ik stoom mijn groenten altijd in een vergiet die ik in een pan met een laagje kokend water hang, dat werkt prima! Spoel de broccoli na met koud water en laat goed uitlekken.
Hak de broccoli fijn. Meng vervolgens in een grote kom met alle overige ingrediënten. Voeg een snuf zeezout en zwarte peper naar smaak toe. Roer goed door.
Neem een eetlepel van het mengsel en maak er met de hand een balletje van. Verzamel alle broccoliballetjes op de ovenplaat. Druk de balletjes met de hand een beetje plat en bak ze in 20 – 25 minuten goudbruin in het midden van de oven. Keer halverwege om.
Tip: voor extra krokante broccoliburgers bak je ze niet in de oven, maar in de pan. Verhit een scheutje olie of een klontje kokosvet in een koekenpan en bak de broccoliburgers in 2 tot 3 minuten per kant knapperig en goudbruin.
Serveer met je favoriete dip (zie ingrediëntenlijst)!
0 reacties