...

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale

door | dec 6, 2016 | Hartige hapjes, Recepten | 0 Reacties

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

Of je nu iets te vieren hebt, een gezellig avondje voor vriendinnen organiseert of gewoon iets lekkers op tafel wilt zetten, een borrelplankje is áltijd een goed idee. Een geslaagd borrelplateau bestaat niet uit een overvloed aan ingrediënten, maar juist aan het combineren van de juiste smaken. Neem bijvoorbeeld de gouden combi geitenkaas & honing en karamel & zeezout. Allemaal smaken die het beste in elkaar naar boven halen. Wist je dat zoete smaken nog intenser proeven wanneer je er iets zouts bij doet? Ik probeer bij een borrelplankje daarom altijd zoet, zout, zuur en bitter te combineren.

Op het All You Need Is Food event van laatst leerde ik bij een workshop van Old Amsterdam alles over smaakcombinaties. Om te beginnen bestaan er vijf basissmaken, namelijk zoet, zout, bitter, zuur en umami. Umami is nog niet zo heel lang geleden ontdekt en deze smaak staat voor zilte smaken die je proeft in oesters, soja saus of zeewier. Smaakrijkdom zegt iets over de intensiteit van de smaak en een filmend of strak mondgevoel zegt weer iets over textuur van een ingrediënt. Ik deed een hoop inspiratie op en ging afgelopen weekend aan de slag om een lekkere borrelplank met Old White (de nieuwe geitenkaas van Old Amsterdam) te maken.

De borrelplank is super simpel te maken, staat zo op tafel en is heeeel erg lekker. Ik wilde er eerst rode wijn (of port) bij serveren maar die combinatie kennen we nu zo onderhand wel dus ik ging voor iets originelers en maakte er een cocktail bij van bourbon en ginger ale. Het frisse zuurtje van de cocktail en de kruidige geur en smaak van tijm halen de romige en licht karamelachtige smaak in de oude geitenkaas naar boven. Nu ben ik totáál geen whiskey drinker maar een drupje bourbon in frisdrank als ginger ale? Heerlijk! Helemaal met een extra kneepje citroensap. Serveer er plakjes dadelbrood bij, een eetlepel appelstroop, een portie Old White en je avond kan niet meer stuk.

 

 

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

 

 

Dit heb je nodig voor een borrelplank voor twee personen

  • 200 gr oude geitenkaas – Old White van Old Amsterdam
  • klein dadel walnoten rolletje – negen van de tien keer te vinden bij het kaasschap in de supermarkt of anders bij de kaasboer
  • 1 el appelstroop
  • paar takjes verse tijm

Voor de bourbon ginger ale cocktails

  • 400 ml ginger ale
  • 2 scheutjes bourbon
  • 2 partjes limoen
  • 4 grote ijsblokjes

 

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

 

Zo maak je het

Begin met het borrelplankje. Snijd de kaas in blokjes en de dadel-walnoten rol in plakjes. Schep een eetlepel appelstroop in een klein schaaltje en leg alles op een leuke plank of groot bord. Sluit af met takjes tijm.

Ga verder met de cocktails. Verdeel de bourbon en ginger ale over twee glazen en knijp de partjes limoen erover uit. Doe de partjes limoen samen met de ijsblokjes erbij en roer even door.

Klaar is kees!

 

PS. Houd de Beaufood Facebookpagina in de gaten want er komt een hele lekkere winactie aan..

 

 


Deze post heb ik geschreven in samenwerking met Old Amsterdam

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *