Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

Of je nu iets te vieren hebt, een gezellig avondje voor vriendinnen organiseert of gewoon iets lekkers op tafel wilt zetten, een borrelplankje is áltijd een goed idee. Een geslaagd borrelplateau bestaat niet uit een overvloed aan ingrediënten, maar juist aan het combineren van de juiste smaken. Neem bijvoorbeeld de gouden combi geitenkaas & honing en karamel & zeezout. Allemaal smaken die het beste in elkaar naar boven halen. Wist je dat zoete smaken nog intenser proeven wanneer je er iets zouts bij doet? Ik probeer bij een borrelplankje daarom altijd zoet, zout, zuur en bitter te combineren.

Op het All You Need Is Food event van laatst leerde ik bij een workshop van Old Amsterdam alles over smaakcombinaties. Om te beginnen bestaan er vijf basissmaken, namelijk zoet, zout, bitter, zuur en umami. Umami is nog niet zo heel lang geleden ontdekt en deze smaak staat voor zilte smaken die je proeft in oesters, soja saus of zeewier. Smaakrijkdom zegt iets over de intensiteit van de smaak en een filmend of strak mondgevoel zegt weer iets over textuur van een ingrediënt. Ik deed een hoop inspiratie op en ging afgelopen weekend aan de slag om een lekkere borrelplank met Old White (de nieuwe geitenkaas van Old Amsterdam) te maken.

De borrelplank is super simpel te maken, staat zo op tafel en is heeeel erg lekker. Ik wilde er eerst rode wijn (of port) bij serveren maar die combinatie kennen we nu zo onderhand wel dus ik ging voor iets originelers en maakte er een cocktail bij van bourbon en ginger ale. Het frisse zuurtje van de cocktail en de kruidige geur en smaak van tijm halen de romige en licht karamelachtige smaak in de oude geitenkaas naar boven. Nu ben ik totáál geen whiskey drinker maar een drupje bourbon in frisdrank als ginger ale? Heerlijk! Helemaal met een extra kneepje citroensap. Serveer er plakjes dadelbrood bij, een eetlepel appelstroop, een portie Old White en je avond kan niet meer stuk.

 

 

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

 

 

Dit heb je nodig voor een borrelplank voor twee personen

  • 200 gr oude geitenkaas – Old White van Old Amsterdam
  • klein dadel walnoten rolletje – negen van de tien keer te vinden bij het kaasschap in de supermarkt of anders bij de kaasboer
  • 1 el appelstroop
  • paar takjes verse tijm

Voor de bourbon ginger ale cocktails

  • 400 ml ginger ale
  • 2 scheutjes bourbon
  • 2 partjes limoen
  • 4 grote ijsblokjes

 

Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale, Gezonde borrel plankjes, Oude geitenkaas van Old Amsterdam, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Glutenvrije borrelhapjes, Glutenvrij snacks, Old White geitenkaas, Lekkere cocktails, Cocktails met bourbon, Cocktails met gingerale, Lekkere cocktail recepten

 

Zo maak je het

Begin met het borrelplankje. Snijd de kaas in blokjes en de dadel-walnoten rol in plakjes. Schep een eetlepel appelstroop in een klein schaaltje en leg alles op een leuke plank of groot bord. Sluit af met takjes tijm.

Ga verder met de cocktails. Verdeel de bourbon en ginger ale over twee glazen en knijp de partjes limoen erover uit. Doe de partjes limoen samen met de ijsblokjes erbij en roer even door.

Klaar is kees!

 

PS. Houd de Beaufood Facebookpagina in de gaten want er komt een hele lekkere winactie aan..

 

 


Deze post heb ik geschreven in samenwerking met Old Amsterdam
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!