Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis, zodat ik er in mijn eigen keuken een Beaufood-versie van kan maken. Zo ook met deze verse boerenkoolsalade, waar ik een heerlijke spicy tahindressing bij bedacht. Ook topte ik ‘m af met krokante kikkererwten (die hoef je alleen maar even te roosteren in de oven), lekker zoute feta, sesamzaadjes en frisse granaatappelpitjes. Het geheel was echt heel goed: fris, pittig, zoet, zout, crispy, zacht, alles tegelijk! En niet onbelangrijk in het griepseizoen: deze boerenkoolsalade was ook nog eens heel gezond!
Supergezonde boerenkoolsalade
Ik hou van koken met seizoensproducten. Ik deel het ene na het andere recept met pompoen met jullie, maar laten we vooral boerenkool niet vergeten. Het groene goud, zou ik het willen noemen ;) Deze groentesoort zit in je brein misschien permanent in het hokje ‘stamppot’ maar je kan er nog zóveel meer mee. Zonder ‘m tot snot te koken en door een hoopje aardappelen te prakken, is het zelfs tig keer lekkerder. Neem dat maar van mij aan ;) Vers behoudt het z’n smaak en stevige bite namelijk beter. De smaak van boerenkool is scherp en pittig en dat kan best intens zijn, maar als je het balanceert met goede ingrediënten (in dit geval: zoute feta, smaakvolle dressing, frisse granaatappel) komt dat juist heel goed uit.
Wist je trouwens dat boerenkool in de VS wordt gezien als de ultieme superfood? Nu denken Amerikanen vaak een béétje anders over gezond eten dan ik, maar dit moet ik ze meegeven ;) Boerenkool zit namelijk vol met calcium en vitamines. Vitamine A, C en K om precies te zijn, die onder andere goed zijn voor je ogen, botten en immuunsysteem. Goed product om deze herfst en winter eens wat vaker mee te koken, dus.
Meer met boerenkool
- Boerenkoolpesto
- Boerenkoolchips met zeezout en kurkuma (uit de oven)
- Falafel van boerenkool met kerriemayonaise
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing
Ingrediënten
- 150 gr verse boerenkool
- 2 el kappertjes
- 1 rode ui
- 70 gr granaatappelpitjes
- 2 el sesamzaadjes
- 50 gr feta
- 400 gr kikkererwten - uit blik, uitlekgewicht 265 gr
- gerookte paprikapoeder
Spicy tahindressing
- 5 el tahin - sesampasta
- 3 el olijfolie
- 1 el appelazijn - of citroensap
- 1 tl honing
- 1/2 tl sriracha - of meer naar smaak
- 5 el water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en doe ze in een schaaltje. Voeg de olijfolie en gerookte paprikapoeder toe en hussel door elkaar.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de kikkererwten erover. Rooster ze in 15 minuten krokant. Hussel door elkaar en rooster ze nog eens 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Meng de ingrediënten voor de dressing. Ik vind het altijd handig om alle ingrediënten in een glazen pot te doen: deksel erop en schudden maar!
- Snijd de rode ui in kleine ringetjes. Snijd de boerenkool fijn en meng de rode ui, kappertjes, granaatappelpitjes en sesamzaadjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Roer tot slot de dressing door de boerenkoolsalade en strooi de geroosterde kikkererwten eroverheen. Garneer met feta.
0 reacties