Hebben jullie mijn glutenvrije wraps van rode linzen voorbij zien komen vorige week? Die voedzame wraps gemaakt van maar één ingrediënt. Mocht je die nog niet hebben geprobeerd, dan raad ik je ten zeerste aan dat alsnog te doen ;) Ik kreeg van een van jullie de tip om de roze linzen eens te vervangen door gedroogde boekweitkorrels. En ja hoor, ook dit lukte ge-wel-dig! Ik besloot er inimini pannenkoekjes van te maken, oftewel blini’s. Doordat we boekweitkorrels gebruiken zijn deze blini’s glutenvrij. Maak de glutenvrije blini’s af met een toef roomkaas en gerookte zalm. Het resultaat is een heerlijk glutenvrij borrelhapje, dat ook nog eens voedzaam is én belachelijk eenvoudig te maken. Kun je ergens roze peperkorrels op de kop tikken? Doe die er dan zeker overheen. Het staat leuk en het voegt een verrassend smaakje toe!
Glutenvrije blini’s maken
Zoals ik hierboven al zei gebruiken we boekweit om de glutenvrije blini’s te maken. Geen boekweitmeel, maar ongemalen boekweitkorrels. Tegenwoordig gewoon te koop in de grotere supermarkt en anders slaag je sowieso bij een natuurwinkel. Boekweit bevat minder vezels dan tarwe, maar wel lekker veel eiwitten. Het heeft een licht nootachtige smaak en ik vind het een enorm fijn glutenvrij product om mee te werken in de keuken. Het fijne aan dit recept is dat je de boekweitkorrels alleen maar even hoeft te weken in water en het vervolgens met een staafmixer pureert tot een beslag. Doordat we geen ei gebruiken zijn deze glutenvrije blini’s ook nog eens vegan. Voor een vegan borrelhap zou je vegan roomkaas kunnen gebruiken en een andere topping dan zalm. Denk aan tuinkers en een lepeltje van deze kaviaar gemaakt van mosterd.
Geniet ervan!
Nog meer recepten met boekweit
- Glutenvrije broodjes van boekweit
- Boekweit pannenkoeken met dadelstroop
- Italiaanse groentesalade met boekweit
- Cashew ontbijtbowl met boekweitgrutten en rood fruit
- Boekweit bieten wraps
Boekweit blini's met roomkaas en zalm
Ingrediënten
- 150 gr boekweitkorrels
- 150 ml water
- 200 gr gerookte zalm
- 150 gr roomkaas
- 2 el roze peperkorrels - zwarte peper kan ook
- klein bakje tuinkers
Instructies
- Spoel de boekweitkorrels goed met water. Schenk 150 ml water bij de boekweit en laat anderhalf tot twee uur weken.
- Pureer het geheel met een staafmixer en breng op smaak met een snufje zout. Het beslag hoort iets dikker dan pannenkoekenbeslag te zijn.
- Verhit een scheutje olie of kokosvet in een grote koekenpan. Schep een eetlepel van het beslag in de pan en ga door tot de pan gevuld is met kleine pannenkoekjes.
- Bak de blini's aan beide kanten gaar in zo'n vijf minuten. Ik haalde 16 blini's uit deze hoeveelheid beslag, maar je kunt ze ook wat groter of juist kleiner maken.
- Roer de roomkaas even door en schep vervolgens in een spuitzakje. Spuit toefjes roomkaas op de afgekoelde blini's en sluit af met gerookte zalm, tuinkers en roze peper. Je kunt de roze peper het best nog even kort vijzelen van te voren.
- Zo. Dat ziet er fantastisch uit toch? Geniet ervan!
0 reacties