Bloemkoolburgers met bieslook-mayo

Bloemkoolburgers met bieslook-mayo, Vegetarische burgers, Vegetarische foodblogs, Beaufood burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Recepten bloemkoolrijst, Koolhydraatarm avondeten

Als ik ooit een eigen restaurant begin (de grote droom van mij en Mike) dan zal er zeker een lekkere vegetarische burger op de lunchkaart komen te staan. Maar welke? Er zijn zoveel overheerlijke vega burgers! Neem bijvoorbeeld deze bloemkoolburgers. Mega makkelijk te maken en super smaakvol. Doordat je bloemkool gebruikt zijn deze burgers ook nog eens voedzaam. Vaak zijn de burgers die ik maak wat compact (door het gebruik van kikkererwten of havermeel), maar dit keer ging ik voor een fluffy burger met een bijpassend sausje van bieslook-mayo.

Volgens mijn Smaakvrienden Kookboek van Angélique Schmeinck passen ras el hanout kruiden goed bij bloemkool en daarom mengde ik een flinke theelepel van deze Marokkaanse kruidenmix door het burgerbeslag. Heerlijk! Gebruik jij ras el hanout in de keuken en zo ja, waarvoor? Ik maak er bijvoorbeeld regelmatig dipsausjes van, sladressings, ovenschotels of ik marineer er kippendijen in. Heb je dit kruidenmengsel nog niet in huis, dan is het zeker de moeite waard om een potje aan te schaffen.

Eet deze bloemkoolburgers op een (glutenvrij) broodje met tomaat en veldsla of serveer hem in plaats van vlees bij gebakken aardappeltjes en een portie broccoli of peultjes

Bloemkoolburgers met dille-mayo, Vegetarische burgers, Vegetarische foodblogs, Beaufood burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Recepten bloemkoolrijst, Koolhydraatarm avondeten

Bloemkoolburgers met dille-mayo, Vegetarische burgers, Vegetarische foodblogs, Beaufood burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Recepten bloemkoolrijst, Koolhydraatarm avondeten

 

Dit heb je nodig voor deze bloemkoolburgers met dille-mayo / 4 stuks

  • 500 gr bloemkool – of 500 gr kant en klare bloemkoolrijst
  • 2 eitjes
  • 1 teen knoflook – geperst
  • 30 gr parmezaanse kaas – geraspt 
  • 1 tl ras en hanout
  • 2 el bloem
  • bakje broccoli cress

Voor de bieslook-mayo

  • klein bosje verse bieslook
  • 2 el mayo
  • 1 el kwark

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de bladeren van de bloemkool en snijd hem in in roosjes. Doe de roosjes in je keukenmachine en maal de bloemkool tot je een rijstachtige korrel hebt. Pureer niet te lang, we willen er geen puree van maken!

Doe de bloemkoolrijst samen met de eitjes, geperste knoflook, ral el hanout, parmezaanse kaas en bloem in een grote kom. Schep alles met een spatel goed door elkaar. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Pas op met het zout, de parmezaanse kaas maakt de boel al vrij zoutig.

Je maakt de burgers het makkelijkst met een kookring. Heb je die nog niet? Schaf er dan zeker eentje aan. Ik gebruik hem voor tartaartjes als voorgerecht, koekjes en vooral dit soort burgers! Je koopt hem bijvoorbeeld bij de Blokker of Hema etc.

Zet de kookring op de bakplaat en schep daar twee tot drie eetlepels van het bloemkoolmengsel in. Druk plat met de bolle kant van de lepel, haal de kookring weg en herhaal tot je vier burgers hebt. Ik haalde er zelfs vijf uit.

Schuif de plaat voor 30 tot 40 minuten in het midden van de oven. De burgers zijn klaar als ze stevig en goudbruin zijn.

Maak ondertussen de bieslook-mayo. Hak de dille fijn en meng dit in een kommetje samen met kwark en mayo. Voeg naar smaak een snuf peper toe. Serveer de burgers met de bieslook-mayo en broccoli cress on top.

Bloemkoolburgers met dille-mayo, Vegetarische burgers, Vegetarische foodblogs, Beaufood burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Recepten bloemkoolrijst, Koolhydraatarm avondeten

Heb je burgers over? Eet deze dan de volgende dag bijvoorbeeld als hartig tussendoortje. Koud zijn ze ook erg lekker!

4 Comments
    1. De kaas houdt de boel wel beter bij elkaar, maar je kunt dit ook weg laten. Voeg eventueel iets meer meer toe. Je kunt van alles eten bij deze burger. Denk aan gebakken aardappeltjes, een salade, gestoomde groenten. Liefs! Bo

    1. Ik heb zelf geen ervaring met het vervangen van eieren, maar ik weet dat mede foodies eieren soms vervangen door een lijnzaadpapje (dit maak je door één eetlepel lijnzaad met een vork op te kloppen met 3 eetlepels water), maïzena of kikkererwtenmeel :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!