Vegetarisch barbecueën is écht niet moeilijk. Serieus, ik kan dit niet vaak genoeg zeggen. Nog steeds denken veel mensen dat de BBQ gelijkstaat aan stokjes saté, zompige hamburgers en kilo’s spareribs (inclusief marinade everywhere). Maar het is 2022 – álles kan op de barbecue. Aardappel, groente, fruit. Alles. Juist als je een beter verder denkt dan de bekende weg, is barbecueën heel verrassend. De afgelopen weken heb ik me weer helemaal uitgeleefd in de buitenkeuken (lees: het hoekje tuin waar de BBQ staat). Ik maakte onder andere deze bloemkool steaks op de barbecue! Simpel als wat: een bloemkool in plakken snijden, insmeren met een lekker sausje (ik maakte een mix van pittige rode currypasta en zoete ahornsiroop) en aan beide kanten een paar minuten roosteren op de barbecue. Oh en deze steaks zijn zelfs vegan!
Bloemkool steaks van de barbecue
Ehm Bo, steaks? Jazeker! Oké, toegegeven: het is een beetje een trend om alles wat los en vast zit te bestempelen als ‘steak’. Maar ik vind het in dit geval ook gewoon echt passend. Het zijn dikke plakken, je bakt ze aan beide kanten een beetje bruin, aan de binnenkant worden ze een beetje zacht, ze zijn helemaal barbecue-proof en ze smaken tot slot ook nog eens lekker rokerig. Zoals het hoort. Natuurlijk is het niet alsof je een echte rundvleessteak eet (dat zou wat zijn), maar het is een leuk idee dat je ook de vegetariërs in je gezelschap een mooi stuk van de barbecue kunt voorschotelen. Toch? Overigens weet ik zeker dat óók de niet-vega’s dit kunnen waarderen: de bloemkool heeft een hele fijne volle en rokerige smaak door de barbecue en is lekker pittig door de currypasta. De pinda’s erbij maken het he-le-maal af.
Meer vegetarische barbecuerecepten?
I got you! De recepten hieronder zijn vegetarisch en stuk voor stuk verrukkelijk.
- Prei van de barbecue met feta en eidooier
- Zoete aardappels van de barbecue met chili-honing
- Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk (maarrrr ik geef je in dit recept ook een heerlijke vega optie!)
Dit heb je nodig voor deze curry bloemkool steak van de barbecue / 4 personen
- 1 grote bloemkool
- 70 gr rode curry pasta
- 2 el olijfolie
- 1 el ahornsiroop – of honing
- 3 el peterselie – fijngehakt
- 4 el gehakte pinda’s
Zo maak je het
Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 170 – 180 graden. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool. Snijd met een scherp mes vier dikke plakken van zo’n 3 centimeter dik van de bloemkool.
Meng de currypasta met de olijfolie en ahornsiroop. Smeer de plakken bloemkool aan beide kanten in met de pasta.
Rooster de bloemkool steaks 4 minuten per kant op de barbecue.
Serveer de geroosterde bloemkool met gehakte pinda’s en peterselie.
Wat een onwijs lekker idee, we gaan het meteen proberen. Met rode curry, heel slim. We zijn er nu al dol op en we moeten het nog proberen. Wel een vraagje: wat zit er nou in het bakje op de photo bij de steaks. We hebben het niet in de tekst kunnen vinden.
Ahornsiroop!:)