Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

door | jan 7, 2021 | Hoofdgerecht, Recepten | 4 reacties

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie. Een klassiek gerecht in een culinair jasje. Of beter gezegd voedzaam jasje, want deze heerlijk romige bietenrisotto met gebakken geitenkaasjes maak je niet met bouillon maar met (je raadt het al); bietensap! En een flinke scheut pinot noir. Daarover hieronder meer. Voor een frisse touch lepel je voor het serveren zelfgemaakte dille-olie over de bietenrisotto. No worries, die heb je binnen twee minuten gemaakt. Je snijdt hiervoor een bosje verse dille fijn en mengt dit vervolgens met een goede extra vierge olijfolie en een kneepje citroensap. Een kleine toevoeging maar een gróót verschil in smaak.

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Gebakken geitenkaasjes

Deze bietenrisotto met dille-olie is al een volledige maaltijd op zich, maar de kleine geitenkaasjes gebakken in parmaham maken ‘m he-le-maal af. Je kunt hiervoor trouwens elk soort gedroogde rauwe ham gebruiken, dit hoeft niet perse parmaham te zijn. Voor het gemak gebruik ik een rolletje zachte geitenkaas die al in plakjes gesneden is. Reepje parmaham erom, even kort bakken in de koekenpan en je hebt een heerlijk romig pakketje in een hartig jasje. Oh, en nog even over die rode wijn.. Daar heeft Mike een hele fijne suggestie voor!

“Bij deze bietenrisotto met gebakken geitenkaas gaan we voor een sappige Spätburgunder. (Spätburgunder is de Duitse benaming voor pinot noir). Een fruitige rode wijn met aardse tonen die heerlijk samengaat met de rode biet. Doe een flinke scheut door de risotto en de rest gaat natuurlijk lekker in het glas!

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Dit heb je nodig voor deze bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie / 2 personen

  • 180 gr risotto rijst
  • 650 ml bietensap
  • 2 rode bietjes – 300 gr totaal
  • 100 ml rode wijn – Bijvoorbeeld deze pinot noir
  • 1 ui
  • bietensap
  • 1 flinke tl groentebouillon poeder
  • een rolletje zachte geitenkaas van 100 gr
  • 2 plakken parmaham
  • 1 flinke tl boter
  • 10 gr verse dille
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 citroen – rasp en sap 

 

Zo maak je het

Haal een dunschiller over de roden bieten en snijd ze daarna in hele kleine blokjes. Snipper de ui.

Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui een paar minuten aan. De ui moet glazig worden, maar liefst niet donker kleuren. Voeg na een paar minuten de bietenblokjes en de risotto rijst toe en bak een minuutje mee. Schep goed om. Blus af met pinot noir en voeg wanneer de wijn verdampt is een kwart van de bietensap en de groentebouillon poeder toe.

Telkens als het vocht in de risotto bijna verdampt is, voeg je weer wat bietensap toe. Blijf goed roeren.

Maak ondertussen de dille-olie. Snijd de dille heel fijn en meng in een kommetje met olijfolie, citroensap en rasp. Breng op smaak met een snuf peper en zout.

Snijd het rolletje geitenkaas in 6 plakjes. Snijd de plakken parmaham in drie repen en wikkel om elk geitenkaasje een reepje ham. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de geitenkaasjes één minuut per kant.

Als de risotto bijna beetgaar is en alle bietensap is verdampt roer je de boter erdoor. Verdeel de bietenrisotto over twee diepe borden, leg de gebakken geitenkaasjes erop en sluit af met dille-olie.

Geniet ervan!

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Zin gekregen in nog meer risotto?

Pompoen risotto met gebakken kabeljauw

Orzo risotto met groene doperwten pesto

Risotto van bospeen uit het kookboek van Niven Kunz – Groente!

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Thea Heesen

    Lijkt mij heerlijk !
    Gebruik je gekookte of ongekookte biertjes?
    Dankjewel.

    Antwoord
    • Bo

      Verse ongekookte bietjes!

      Antwoord
  2. Elena

    Dit vind ik dus een super lekker en gezond gerecht, maar mijn man niet. Weet ik zeker. Heb jij wellicht tips hoe ik een man aan het gezond eten kan krijgen? Goh, dit is wel erg zeg :-D het lijkt op versie ‘hoe ik het kind verantwoord kan laten eten’ Maar goed, mocht het zijn, wil ik graag eten.

    Antwoord
    • Bo

      Hahaha.. Gewoon voorschotelen en zeggen dat hij niet moet zeuren. Jij kookt dus jij bent de baas ;)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.