...

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

door | jan 7, 2021 | Hoofdgerecht, Recepten | 4 reacties

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie. Een klassiek gerecht in een culinair jasje. Of beter gezegd voedzaam jasje, want deze heerlijk romige bietenrisotto met gebakken geitenkaasjes maak je niet met bouillon maar met (je raadt het al); bietensap! En een flinke scheut pinot noir. Daarover hieronder meer. Voor een frisse touch lepel je voor het serveren zelfgemaakte dille-olie over de bietenrisotto. No worries, die heb je binnen twee minuten gemaakt. Je snijdt hiervoor een bosje verse dille fijn en mengt dit vervolgens met een goede extra vierge olijfolie en een kneepje citroensap. Een kleine toevoeging maar een gróót verschil in smaak.

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Gebakken geitenkaasjes

Deze bietenrisotto met dille-olie is al een volledige maaltijd op zich, maar de kleine geitenkaasjes gebakken in parmaham maken ‘m he-le-maal af. Je kunt hiervoor trouwens elk soort gedroogde rauwe ham gebruiken, dit hoeft niet perse parmaham te zijn. Voor het gemak gebruik ik een rolletje zachte geitenkaas die al in plakjes gesneden is. Reepje parmaham erom, even kort bakken in de koekenpan en je hebt een heerlijk romig pakketje in een hartig jasje. Oh, en nog even over die rode wijn.. Daar heeft Mike een hele fijne suggestie voor!

“Bij deze bietenrisotto met gebakken geitenkaas gaan we voor een sappige Spätburgunder. (Spätburgunder is de Duitse benaming voor pinot noir). Een fruitige rode wijn met aardse tonen die heerlijk samengaat met de rode biet. Doe een flinke scheut door de risotto en de rest gaat natuurlijk lekker in het glas!

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Dit heb je nodig voor deze bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie / 2 personen

  • 180 gr risotto rijst
  • 650 ml bietensap
  • 2 rode bietjes – 300 gr totaal
  • 100 ml rode wijn – Bijvoorbeeld deze pinot noir
  • 1 ui
  • bietensap
  • 1 flinke tl groentebouillon poeder
  • een rolletje zachte geitenkaas van 100 gr
  • 2 plakken parmaham
  • 1 flinke tl boter
  • 10 gr verse dille
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 citroen – rasp en sap 

 

Zo maak je het

Haal een dunschiller over de roden bieten en snijd ze daarna in hele kleine blokjes. Snipper de ui.

Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui een paar minuten aan. De ui moet glazig worden, maar liefst niet donker kleuren. Voeg na een paar minuten de bietenblokjes en de risotto rijst toe en bak een minuutje mee. Schep goed om. Blus af met pinot noir en voeg wanneer de wijn verdampt is een kwart van de bietensap en de groentebouillon poeder toe.

Telkens als het vocht in de risotto bijna verdampt is, voeg je weer wat bietensap toe. Blijf goed roeren.

Maak ondertussen de dille-olie. Snijd de dille heel fijn en meng in een kommetje met olijfolie, citroensap en rasp. Breng op smaak met een snuf peper en zout.

Snijd het rolletje geitenkaas in 6 plakjes. Snijd de plakken parmaham in drie repen en wikkel om elk geitenkaasje een reepje ham. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de geitenkaasjes één minuut per kant.

Als de risotto bijna beetgaar is en alle bietensap is verdampt roer je de boter erdoor. Verdeel de bietenrisotto over twee diepe borden, leg de gebakken geitenkaasjes erop en sluit af met dille-olie.

Geniet ervan!

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Zin gekregen in nog meer risotto?

Pompoen risotto met gebakken kabeljauw

Orzo risotto met groene doperwten pesto

Risotto van bospeen uit het kookboek van Niven Kunz – Groente!

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Thea Heesen

    Lijkt mij heerlijk !
    Gebruik je gekookte of ongekookte biertjes?
    Dankjewel.

    Antwoord
    • Bo

      Verse ongekookte bietjes!

      Antwoord
  2. Elena

    Dit vind ik dus een super lekker en gezond gerecht, maar mijn man niet. Weet ik zeker. Heb jij wellicht tips hoe ik een man aan het gezond eten kan krijgen? Goh, dit is wel erg zeg :-D het lijkt op versie ‘hoe ik het kind verantwoord kan laten eten’ Maar goed, mocht het zijn, wil ik graag eten.

    Antwoord
    • Bo

      Hahaha.. Gewoon voorschotelen en zeggen dat hij niet moet zeuren. Jij kookt dus jij bent de baas ;)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *