...

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

door | jun 27, 2022 | Kerstrecepten, Recepten, Vega, Voor erbij | 1 reactie

biet-zoutkorst

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) – ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is het bijzonder eenvoudig en stelt het weinig voor, maar in de praktijk? Verbluffend. Je gaart de rode knolletjes in een dikke laag zout, waardoor ze een heerlijk volle en intense smaak krijgen. Daarnaast is het ook een waar spektakelstuk op de dinertafel. Zet de schaal met bietjes op tafel en tik ze – onder toeziend oog van je tafelgenoten – kapot. Snijd de bietjes daarna in dunne plakken en serveer dit met romige burrata, een scheutje van de lekkerste olijfolie die je hebt en wat geroosterde amandelen. Fantastisch!

biet-zoutkorst

biet-zoutkorst

Groenten in zoutkorst

Voordat we verdergaan: wist jij eigenlijk al dat dat een ding was, rode biet in zoutkorst? Grote kans van niet – in de foodblogwereld zie ik dit concept nog maar weinig en ook op menukaarten van restaurants spot ik het maar een heel enkel keertje. De hoogste tijd dat je hier kennis mee maakt hoor, het is zó lekker en ook heel leuk om te doen!

Ik begin even helemaal bij het begin. Je kunt groenten op duizend en één manieren bereiden: koken, stomen, grillen, bakken, roosteren, wokken enzovoort enzovoort. Maar je kunt ze dus ook laten garen in een zoutkorst. Je maakt als het ware een dikke pasta van (veel) zeezout, eiwitten en eventueel wat kruiden, en pakt de groenten daarmee in. Als een soort sneeuwpopjes, eigenlijk. Zet deze pakketjes in de oven en let the magic begin. De korst wordt keihard en de groenten erin garen door de afgesloten laag in hun eigen smaken. Zie het zo: in kookwater of olie in een pan gaat ook wat van de smaak van de groenten verloren, in deze zoutpakketjes kán die smaak niet wegsneaken. Vandaar dat het echte smaakbommetjes worden. Serveer ze met een aantal simpele ingrediënten en een niet te intens hoofdgerecht en that’s it. Wees trouwens niet bang voor een torenhoge bloeddruk na het eten van bieten (of andere groenten) in zoutkorst: die korst eet je natuurlijk niet op ;) 

Meer recepten met biet

biet-zoutkorst

Dit heb je nodig voor deze biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen / 2 personen

  • 2 bieten – 450 gr totaal
  • 3 eiwitten
  • 500 gr fijn zeezout
  • 1 tl komijnzaad
  • 35 gr amandelschaafsel
  • 1 bol burrata 
  • Optioneel: een klein scheutje balsamicoazijn en extra vierge olijfolie 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden en leg een bakplaat klaar. 

Boen de bieten schoon, maar schil ze niet. Meng in een kom de eiwitten met het zout en komijnzaad. Roer goed door tot je een samenhangend mengsel hebt. 

Schep twee hoopjes van het zoutmengsel op de bakplaat en leg de bieten erop. Bedek de bieten met de hand met de rest van het zoutmengsel. Zorg dat ze helemaal ingepakt zijn.

Gaar de bieten 60 minuten in de oven en laat ze daarna 15 minuten afkoelen. 

Indruk maken op je gasten? Hak de zoutkorst dan aan tafel open (ja, dat is even goed meppen!) en snijd de bieten vervolgens in dunne plakjes. Verdeel de plakjes biet over een mooi groot bord en serveer met burrata en geroosterd amandelschaafsel. 

Extra lekker met een scheutje balsamicoazijn en extra vierge olijfolie.

Geniet!

Zien hoe ik deze biet in zoutkorst maak? Check dan deze reel op Instagram!

biet-zoutkorst

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Annemiek

    Hi Bo!
    Mijn vriend en ik pakken af en toe even uit met kokkerellen en doen dan het liefst inspiratie op uit jouw foodblog. Zoveel leuks en lekkers al gemaakt! Nu wollen we deze bietjes maken. Heb jij tips ter aanvulling op dit gerecht? Wat eet je er zelf graag bij? Ben benieuwd! Alvast bedankt en sowieso bedankt voor alle leuke inspiratie! Groetjes van ons,

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *