Basisrecept glutenvrije sloffenbodem

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem

door | mrt 14, 2020 | Recepten, Zoetigheden | 3 reacties

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Ik liep al een tijdje met het idee om een sloffentaart te bakken. Je weet wel, zo’n langwerpig taartje met een heerlijke koekachtige bodem en een vulling van amandelspijs. De bodem kun je vervolgens vullen met je favoriete topping. Bijvoorbeeld met een traditionele topping van slagroom en aardbeien. Héél erg lekker! Ik dook daarom een middagje de keuken in om aan de slag te gaan met een glutenvrije variant. Na een aantal experimenten (drie om precies te zijn) had ik ein-de-lijk de juiste samenstelling van ingrediënten gevonden voor een heerlijke koekachtige én glutenvrije sloffenbodem. Inclusief een gezondere spijslaag gemaakt van amandelmeel en dadels. Ik ben echt suuuuper blij met het resultaat. Ik ben namelijk niet zo heel goed in bakken (ik kook graag op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet) dus ik was echt een beetje trots op mezelf ;) Hieronder vind je het recept!

PS. voor het maken van een sloffentaart heb je een sloffenring nodig. Ik gebruik deze sloffenring van 27 – 40 cm (hiermee kun je een kleine of een grotere slof maken). Geen zin om een vorm te kopen? Dan kun je ook een kleine rechthoekige of ronde bakvorm gebruiken!

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sloffenbodem / 1 stuks

Voor de bodem

  • 100 gr boekweitmeel
  • 45 gr amandelmeel
  • 1 ei (alleen de dooier, het eiwit gebruik je voor de spijs)
  • 2 el honing
  • 90 gr ongezouten roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de spijslaag

  • 70 gr amandelmeel
  • 80 gr dadels – ontpit
  • 1 eiwit
  • rasp van een halve biologische citroen

 

Zo maak je het

Kneed de ingrediënten voor de bodem met de hand tot een samenhangende bal. Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast.

Maak ondertussen de spijs. Pureer hiervoor (met een staafmixer) het amandelmeel samen met de ontpitte dadels, eiwit en de rasp van een halve citroen.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en zet hierop de sloffenring. Druk het deeg in de sloffenring en zorg voor een opstaand randje van zo’n één cm. Verdeel het spijs voorzichtig over de bodem. Yes het is nogal plakkerig! Maar dit gaat je lukken. Gewoon even je handen iets nat maken ;)

Bak de slof in 25 minuten gaar en goudbruin. Haal hem uit de oven, laat hem volledig afkoelen en verwijder daarna de sloffenring.

Tadaaa! Maak de sloffenbodem vervolgens af met je favoriete toppings.

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Liesbeth

    Welke grootte/ lengte sloffenring heb je gebruikt?
    Is deze 27 cm ( op zijn kleinst) of 40 cm?
    Dat lijkt me wel belangrijk ivm de dikte van de koek.
    Ik hoor het graag!

    Antwoord
  2. Rosalie Vanhoutte

    Kan er iets anders gebruikt worden voor de dadels te vervangen.

    Antwoord
  3. Wendy

    Hoe bewaar je de sloffenbodem? Hij is nog niet belegd met topping

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.