Basisrecept glutenvrije sloffenbodem

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Ik liep al een tijdje met het idee om een sloffentaart te bakken. Je weet wel, zo’n langwerpig taartje met een heerlijke koekachtige bodem en een vulling van amandelspijs. De bodem kun je vervolgens vullen met je favoriete topping. Bijvoorbeeld met een traditionele topping van slagroom en aardbeien. Héél erg lekker! Ik dook daarom een middagje de keuken in om aan de slag te gaan met een glutenvrije variant. Na een aantal experimenten (drie om precies te zijn) had ik ein-de-lijk de juiste samenstelling van ingrediënten gevonden voor een heerlijke koekachtige én glutenvrije sloffenbodem. Inclusief een gezondere spijslaag gemaakt van amandelmeel en dadels. Ik ben echt suuuuper blij met het resultaat. Ik ben namelijk niet zo heel goed in bakken (ik kook graag op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet) dus ik was echt een beetje trots op mezelf ;) Hieronder vind je het recept!

PS. voor het maken van een sloffentaart heb je een sloffenring nodig. Ik bestelde een verstelbare sloffenring van 27 – 40 cm (hiermee kun je een kleine of een grotere slof maken) voor een tientje via Bol.com. Geen zin om een vorm te kopen? Dan kun je ook een kleine ronde bakvorm gebruiken.

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sloffenbodem / 1 stuks

Voor de bodem

  • 100 gr boekweitmeel
  • 45 gr amandelmeel
  • 1 ei (alleen de dooier, het eiwit gebruik je voor de spijs)
  • 2 el honing
  • 90 gr ongezouten roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de spijslaag

  • 70 gr amandelmeel
  • 80 gr dadels – ontpit
  • 1 eiwit
  • rasp van een halve biologische citroen

 

Zo maak je het

Kneed de ingrediënten voor de bodem met de hand tot een samenhangende bal. Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast.

Maak ondertussen het spijs. Pureer hiervoor (met een staafmixer) het amandelmeel samen met de ontpitte dadels, eiwit en de rasp van een halve citroen.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en zet hierop de sloffenring. Druk het deeg in de sloffenring en zorg voor een opstaand randje van zo’n één cm. Verdeel het spijs voorzichtig over de bodem. Yes het is nogal plakkerig! Maar dit gaat je lukken. Gewoon even je handen iets nat maken ;)

Bak de slof in 25 minuten gaar en goudbruin. Haal hem uit de oven, laat hem volledig afkoelen en verwijder daarna de sloffenring.

Tadaaa! Maak de sloffenbodem vervolgens af met je favoriete toppings.

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.