...

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem

door | mrt 14, 2020 | Recepten, Zoetigheden | 3 reacties

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Ik liep al een tijdje met het idee om een sloffentaart te bakken. Je weet wel, zo’n langwerpig taartje met een heerlijke koekachtige bodem en een vulling van amandelspijs. De bodem kun je vervolgens vullen met je favoriete topping. Bijvoorbeeld met een traditionele topping van slagroom en aardbeien. Héél erg lekker! Ik dook daarom een middagje de keuken in om aan de slag te gaan met een glutenvrije variant. Na een aantal experimenten (drie om precies te zijn) had ik ein-de-lijk de juiste samenstelling van ingrediënten gevonden voor een heerlijke koekachtige én glutenvrije sloffenbodem. Inclusief een gezondere spijslaag gemaakt van amandelmeel en dadels. Ik ben echt suuuuper blij met het resultaat. Ik ben namelijk niet zo heel goed in bakken (ik kook graag op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet) dus ik was echt een beetje trots op mezelf ;) Hieronder vind je het recept!

PS. voor het maken van een sloffentaart heb je een sloffenring nodig. Ik gebruik deze sloffenring van 27 – 40 cm (hiermee kun je een kleine of een grotere slof maken). Geen zin om een vorm te kopen? Dan kun je ook een kleine rechthoekige of ronde bakvorm gebruiken!

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sloffenbodem / 1 stuks

Voor de bodem

  • 100 gr boekweitmeel
  • 45 gr amandelmeel
  • 1 ei (alleen de dooier, het eiwit gebruik je voor de spijs)
  • 2 el honing
  • 90 gr ongezouten roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de spijslaag

  • 70 gr amandelmeel
  • 80 gr dadels – ontpit
  • 1 eiwit
  • rasp van een halve biologische citroen

 

Zo maak je het

Kneed de ingrediënten voor de bodem met de hand tot een samenhangende bal. Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast.

Maak ondertussen de spijs. Pureer hiervoor (met een staafmixer) het amandelmeel samen met de ontpitte dadels, eiwit en de rasp van een halve citroen.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en zet hierop de sloffenring. Druk het deeg in de sloffenring en zorg voor een opstaand randje van zo’n één cm. Verdeel het spijs voorzichtig over de bodem. Yes het is nogal plakkerig! Maar dit gaat je lukken. Gewoon even je handen iets nat maken ;)

Bak de slof in 25 minuten gaar en goudbruin. Haal hem uit de oven, laat hem volledig afkoelen en verwijder daarna de sloffenring.

Tadaaa! Maak de sloffenbodem vervolgens af met je favoriete toppings.

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Basisrecept glutenvrije sloffenbodem, Glutenvrije taartbodem, Glutenvrij bakken, Beaufood recepten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van...

Lees meer
Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een...

Lees meer
Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Liesbeth

    Welke grootte/ lengte sloffenring heb je gebruikt?
    Is deze 27 cm ( op zijn kleinst) of 40 cm?
    Dat lijkt me wel belangrijk ivm de dikte van de koek.
    Ik hoor het graag!

    Antwoord
  2. Rosalie Vanhoutte

    Kan er iets anders gebruikt worden voor de dadels te vervangen.

    Antwoord
  3. Wendy

    Hoe bewaar je de sloffenbodem? Hij is nog niet belegd met topping

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *