Baklava honing rolletjes

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava is al zolang ik het me kan herinneren mijn lievelings als het gaat om zoete hapjes. De Turkse winkel verkocht eerst de allerlekkerste – ik kocht uit zelfbescherming maximaal drie stukjes anders bleef ik er maar van eten ;) – en nu is er óók nog eens een baklava bakkerij geopend tien minuten bij ons huis vandaan. Oh oh.. Ik ging maar eens aan de slag met een gezondere variant! Baklava bestaat eigenlijk uit suiker, suiker, suiker, deeg en nootjes. Ik maakte dit weekend een versie met honing en dadels. Om het makkelijk te houden maakte ik er rolletje van in plaats van 482892 laagjes filodeeg. En lekker dat ze zijn geworden :D

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Dit heb je nodig voor deze baklava honing rolletjes / 10 stuks

  • 100 gr pistache nootjes
  • 50 gr amandelen
  • 4 grote dadels
  • 5 langwerpige plakken filodeeg – zo’n 100 gr
  • 25 gr gezouten roomboter
  • flinke snuf kaneel
  • rasp van een 1/2 citroen
  • 4 el honing
  • 100 ml water

 

Zo maak je het

Ontdooi het filodeeg.

Maak ondertussen de vulling. Indien je grote en zachte dadels gebruikt kun je deze direct verwerken. Wanneer ze wat harder zijn kun je ze het best eerst even weken in een kommetje water. Hak de pistache en amandelen heel fijn. Verzamel de nootjes in een kom en prak de dadels erdoor met een vork. Voeg een snuf kaneel, een eetlepel honing en citroenrasp toe. Prak tot alles goed gemengd is. Yes, het is een plakkerige bedoeling! Maar wel een heeeele lekkere.

Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een langwerpige ovenschaal klaar.

Smelt de gezouten boter in een klein pannetje.

Pak het filodeeg erbij. Leg een plak op een snijplank (dek de andere plakken af met een vochtige doek om uitdroging te voorkomen) en halveer hem in de lengte. Bestrijk de plak met gesmolten boter. Leg een eetlepel vulling aan het einde, vouw de zijkanten een stukje naar binnen (zie foto) en rol op tot een rolletje. Ga door tot je tien rolletjes hebt.

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Leg de baklava rolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Bak de rolletjes 30 minuten in het midden van de oven. Maak ondertussen de honingsiroop door 100 ml water en honing te verwarmen in een pannetje. Schenk de siroop de laatste tien minuten van de baktijd over de rolletjes in de ovenschaal.

Serveer de rolletjes direct of na een nachtje in de koelkast. Beide erg lekker. Strooi er eventueel extra gehakte pistache over.

Geniet ervan!

Baklava honing rolletjes, Zelf baklava maken, Beaufood recepten, Makkelijk baklava recept, Baklava Utrecht, Pistache baklava, Baklava zonder suiker

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.