Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

door | jan 8, 2016 | Recepten, Sauzen, dips & spreads | 6 reacties

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush wat tot twee maanden geleden nieuw voor mij. Ik at het voor het eerst tijdens Sinterkerst met de meiden toen vriendinnetje L. zei ‘hier proef eens!’ ennn ik was verkocht! Het is een Oosterse dip gemaakt van gegrilde aubergine en kruiden. Romig, voedzaam en vol van smaak.

Ik las dat je de aubergine drie kwartier in de oven moet grillen en dat vond ik eigenlijk een beetje lang, maar de aubergine bakken in een koekenpan schijnt uit deze boze te zijn (voor de smaak) dus heb ik hem toch maar in de oven gedaan. Het was het wachten méér dan waard. Je kunt trouwens zoveel andere dingen doen in drie kwartier dus ik stelde me ook een beetje aan ;) Na de oventijd tover je een boterzachte aubergine tevoorschijn met een zwart glimmend jasje. Even pureren, wat kruiden erbij, soepstengels of groenten om te dippen en je hebt een feestje op tafel. Ook heel lekker trouwens op een cracker met kaas als lunch!

 

Dit heb je nodig voor deze Baba ganoush (Oosterse aubergine dip) / een klein schaaltje

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tahin – oftewel sesampasta
  • sap van 1/4 citroen
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • scheutje olijfolie
  • 1 el creme fraiche – dit hoort er eigenlijk niet bij maar ik vind het wel erg lekker
  • snufje zout & versgemalen zwarte peper

 

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Spoel de aubergine schoon en wrijf hem in met olijfolie. Leg hem drie kwartier in de oven. Rol hem na 20 minuutjes even om.

Laat de aubergine afkoelen als hij klaar is. Je kunt het velletje er nu makkelijk aftrekken. Snij hem vervolgens in kleinere stukken (het kroontje snij je eraf) en pureer hem samen met de knoflook, tahin, citroen en komijn tot een dip. Voeg ook een scheutje olijfolie toe en wat zout naar smaak.

Schep de baba ganoush in een schaaltje en maak een kuiltje in het midden. Hier kun je de creme fraiche in scheppen. Bestrooi als laatste met zwarte peper.

Serveer er kleine worteltjes, komkommer, soepstengels of brood bij. Je kunt de baba ganoush opvrolijken met granaatappelpitjes en een paar korianderblaadjes

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. Patricia

    Voor snel grillen kan je ook een contactgrill gebruiken.

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Patricia! Hmm dat zou ook kunnen.. Alleen is mijn contact grill niet zo groot en past er geen aubergine tussen denk ik, hihi. Maar bedankt voor de tip! Liefs, Bo

      Antwoord
  2. Natasja

    Baba ganoush is zó lekker!! Ik eet het ook graag! Bedankt voor het recept!

    Antwoord
    • Bo

      Jaar het is ook echt mijn nieuwe lievelingsdipje :) Liefs, Bo

      Antwoord
      • Marjon

        Ga het zo maken, altijd al een keer zelf willen proberen! Vraagje: hoe lang kan ik het bewaren? (in een afgesloten bakje in de koelkast)

        Antwoord
        • Bo

          Tot vier dagen in de koelkast. Geniet ervan!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.