Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush wat tot twee maanden geleden nieuw voor mij. Ik at het voor het eerst tijdens Sinterkerst met de meiden toen vriendinnetje L. zei ‘hier proef eens!’. En ik was verkocht. Het is een oosterse dip gemaakt van gegrilde aubergine en kruiden. Romig, gezond en vol van smaak. Ik ben iemand die een broodje het liefste vier keer in een dipsel dipt dus baba ganoush is meer dan welkom in mijn keuken!

Ik las dat je de aubergine drie kwartier in de oven moet grillen en dat vond ik eigenlijk een beetje lang.. Maar de aubergine bakken in een koekenpan schijnt uit deze boze te zijn (voor de smaak) dus ik heb hem toch maar in de oven gedaan. En het was het wachten meeeer dan waard. Je kunt trouwens zoveel andere dingen doen in drie kwartier dus ik stelde me ook een beetje aan. Na de oventijd tover je een boterzachte aubergine tevoorschijn met een zwart glimmend jasje. Even pureren, wat kruiden erbij, soepstengels of groenten om te dippen en je hebt een feestje op tafel. Ook heel lekker trouwens op een cracker met kaas als lunch.

 

Nodig voor een klein schaaltje

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tahin – oftewel sesampasta
  • sap van 1/4 citroen
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • scheutje olijfolie
  • 1 el creme fraiche – dit hoort er eigenlijk niet bij maar ik vind het wel erg lekker
  • snufje zout & versgemalen zwarte peper

 

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Spoel de aubergine schoon en wrijf hem in met olijfolie. Leg hem drie kwartier in de oven. Rol hem na 20 minuutjes even om.

Laat de aubergine afkoelen als hij klaar is. Je kunt het velletje er nu makkelijk aftrekken. Snij hem vervolgens in kleinere stukken (het kroontje snij je eraf) en pureer hem samen met de knoflook, tahin, citroen en komijn tot een dip. Voeg ook een scheutje olijfolie toe en wat zout naar smaak.

Schep de baba ganoush in een schaaltje en maak een kuiltje in het midden. Hier kun je de creme fraiche in scheppen. Bestrooi als laatste met zwarte peper.

 

Serveer er kleine worteltjes, komkommer, soepstengels of brood bij. Je kunt de baba ganoush opvrolijken met granaatappelpitjes en een paar korianderblaadjes

4 Comments
    1. Hoi Patricia! Hmm dat zou ook kunnen.. Alleen is mijn contact grill niet zo groot en past er geen aubergine tussen denk ik, hihi. Maar bedankt voor de tip! Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!