Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Baba ganoush wat tot twee maanden geleden nieuw voor mij. Ik at het voor het eerst tijdens Sinterkerst met de meiden toen vriendinnetje L. zei ‘hier proef eens!’ ennn ik was verkocht! Het is een Oosterse dip gemaakt van gegrilde aubergine en kruiden. Romig, voedzaam en vol van smaak.

Ik las dat je de aubergine drie kwartier in de oven moet grillen en dat vond ik eigenlijk een beetje lang, maar de aubergine bakken in een koekenpan schijnt uit deze boze te zijn (voor de smaak) dus heb ik hem toch maar in de oven gedaan. Het was het wachten méér dan waard. Je kunt trouwens zoveel andere dingen doen in drie kwartier dus ik stelde me ook een beetje aan ;) Na de oventijd tover je een boterzachte aubergine tevoorschijn met een zwart glimmend jasje. Even pureren, wat kruiden erbij, soepstengels of groenten om te dippen en je hebt een feestje op tafel. Ook heel lekker trouwens op een cracker met kaas als lunch!

 

Dit heb je nodig voor deze Baba ganoush (Oosterse aubergine dip) / een klein schaaltje

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tahin – oftewel sesampasta
  • sap van 1/4 citroen
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • scheutje olijfolie
  • 1 el creme fraiche – dit hoort er eigenlijk niet bij maar ik vind het wel erg lekker
  • snufje zout & versgemalen zwarte peper

 

Baba ganoush | een oosterse aubergine dip

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Spoel de aubergine schoon en wrijf hem in met olijfolie. Leg hem drie kwartier in de oven. Rol hem na 20 minuutjes even om.

Laat de aubergine afkoelen als hij klaar is. Je kunt het velletje er nu makkelijk aftrekken. Snij hem vervolgens in kleinere stukken (het kroontje snij je eraf) en pureer hem samen met de knoflook, tahin, citroen en komijn tot een dip. Voeg ook een scheutje olijfolie toe en wat zout naar smaak.

Schep de baba ganoush in een schaaltje en maak een kuiltje in het midden. Hier kun je de creme fraiche in scheppen. Bestrooi als laatste met zwarte peper.

Serveer er kleine worteltjes, komkommer, soepstengels of brood bij. Je kunt de baba ganoush opvrolijken met granaatappelpitjes en een paar korianderblaadjes

Print Friendly, PDF & Email
4 Comments
    1. Hoi Patricia! Hmm dat zou ook kunnen.. Alleen is mijn contact grill niet zo groot en past er geen aubergine tussen denk ik, hihi. Maar bedankt voor de tip! Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.