Gek op sushi? Dan moet je deze avocado sushi met makreel en unagi saus echt eens geproefd hebben. Ik ben een enorme sushi fan en ik vind het heerlijk om dit zelf te maken. Uramaki (inside out rolls), nigiri, temaki (hand rolls), u roept maar! Klassieke vissoorten die meestal voor sushi worden gebruikt zijn zalm en tonijn, maar wist je dat gerookte makreel ook echt heerlijk is? Ik gebruik hiervoor kant en klaar gerookte makreelfilets en die pluk ik vervolgens tot kleine stukjes. Je kunt ook makreel uit blik gebruiken, maar met vers gerookte makreelfilets is het resultaat het allerlekkerst. Reepjes avocado erbij, wat knapperige zeekraal, helemaal heerlijk! O, en dan die fantastische unagi saus..
Unagi saus
Kennen jullie die donkere zoete, ietwat stroperige saus die ze vaak in restaurants over de sushi heen doen? Dat is unagi saus. Een gewéldige saus met een diepe umami smaak. Het is soms even zoeken naar een flesje unagi saus, maar bij de toko is de kans het grootst dat je ‘m tegenkomt en anders is online bestellen natuurlijk ook een optie. Maar de moeite waard om een flesje unagi saus aan te schaffen is het zeker, want hij smaakt fantastisch in combinatie met de makreel, zeekraal en avocado! Je kunt unagi saus trouwens ook heel makkelijk zelf maken. Hiervoor breng je in een kleine pan 250 ml sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl geraspte gember, 2 el suiker en 1 el honing aan de kook en roer je tot de suiker en honing gesmolten zijn. Laat de saus op zacht vuur inkoken (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren) tot een stroperige saus. Roer regelmatig en blijf goed opletten. Voeg naar smaak nog wat sojasaus of suiker toe. Schenk de saus als laatst door een zeef en klaar is kees.
Tip: probeer ook mijn recept voor ossenhaas tataki met sushi rijst en unagi saus eens!
Dit heb je nodig voor deze avocado sushi met makreel en unagi saus / 2 personen
- 250 gr sushi rijst + 350 ml water
- 4 nori vellen
- 250 gr gerookte makreelfilet
- 100 gr zeekraal
- 1 avocado
- 3 el rijstazijn
- 3 el unagi kabayaki sauce – verkrijgbaar bij de toko of zie recept hierboven!
Zo maak je het
Begin met de unagi saus indien je deze zelf maakt.
Kook daarna de sushi rijst volgens de bereidingswijze.
Pluk ondertussen de makreelfilets met de hand tot kleine stukjes. Snijd het vruchtvlees van de avocado in reepjes.
Breng de sushi rijst als deze klaar is op smaak met rijstazijn. Leg een nori vel op een snijplank met de glanzende kant naar beneden. Beleg 3/4 van het nori vel met sushi rijst. Leg daarop een portie zeekraal, makreel en reepjes avocado. (Zie foto hierboven).
Ga door tot je vier rollen hebt. Snijd de rollen vervolgens met een scherp en vochtig in 8 stukken. Leg de sushi op een groot bord of plateau en sluit af met een drizzle unagi saus.
Serveer eventueel met sushi-gember, wasabi en natuurlijk met stokjes!
MEGA lekker deze.. thanks voor jouw fijne recepten, er staan er al een heleboel op de favorietenlijst