...

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Avocado sushi met makreel en unagi saus

door | okt 25, 2021 | Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 1 reactie

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Gek op sushi? Dan moet je deze avocado sushi met makreel en unagi saus echt eens geproefd hebben. Ik ben een enorme sushi fan en ik vind het heerlijk om dit zelf te maken. Uramaki (inside out rolls), nigiri, temaki (hand rolls), u roept maar! Klassieke vissoorten die meestal voor sushi worden gebruikt zijn zalm en tonijn, maar wist je dat gerookte makreel ook echt heerlijk is? Ik gebruik hiervoor kant en klaar gerookte makreelfilets en die pluk ik vervolgens tot kleine stukjes. Je kunt ook makreel uit blik gebruiken, maar met vers gerookte makreelfilets is het resultaat het allerlekkerst. Reepjes avocado erbij, wat knapperige zeekraal, helemaal heerlijk! O, en dan die fantastische unagi saus..

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Unagi saus

Kennen jullie die donkere zoete, ietwat stroperige saus die ze vaak in restaurants over de sushi heen doen? Dat is unagi saus. Een gewéldige saus met een diepe umami smaak. Het is soms even zoeken naar een flesje unagi saus, maar bij de toko is de kans het grootst dat je ‘m tegenkomt en anders is online bestellen natuurlijk ook een optie. Maar de moeite waard om een flesje unagi saus aan te schaffen is het zeker, want hij smaakt fantastisch in combinatie met de makreel, zeekraal en avocado! Je kunt unagi saus trouwens ook heel makkelijk zelf maken. Hiervoor breng je in een kleine pan 250 ml sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl geraspte gember, 2 el suiker en 1 el honing aan de kook en roer je tot de suiker en honing gesmolten zijn. Laat de saus op zacht vuur inkoken (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren) tot een stroperige saus. Roer regelmatig en blijf goed opletten. Voeg naar smaak nog wat sojasaus of suiker toe. Schenk de saus als laatst door een zeef en klaar is kees.

Tip: probeer ook mijn recept voor ossenhaas tataki met sushi rijst en unagi saus eens!

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Dit heb je nodig voor deze avocado sushi met makreel en unagi saus / 2 personen

  • 250 gr sushi rijst + 350 ml water
  • 4 nori vellen
  • 250 gr gerookte makreelfilet
  • 100 gr zeekraal
  • 1 avocado
  • 3 el rijstazijn
  • 3 el unagi kabayaki sauceverkrijgbaar bij de toko of zie recept hierboven!

 

Zo maak je het

Begin met de unagi saus indien je deze zelf maakt.

Kook daarna de sushi rijst volgens de bereidingswijze.

Pluk ondertussen de makreelfilets met de hand tot kleine stukjes. Snijd het vruchtvlees van de avocado in reepjes.

Breng de sushi rijst als deze klaar is op smaak met rijstazijn. Leg een nori vel op een snijplank met de glanzende kant naar beneden. Beleg 3/4 van het nori vel met sushi rijst. Leg daarop een portie zeekraal, makreel en reepjes avocado. (Zie foto hierboven).

Ga door tot je vier rollen hebt. Snijd de rollen vervolgens met een scherp en vochtig in 8 stukken. Leg de sushi op een groot bord of plateau en sluit af met een drizzle unagi saus.

Serveer eventueel met sushi-gember, wasabi en natuurlijk met stokjes!

Avocado sushi met makreel en unagi saus

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Marleen

    MEGA lekker deze.. thanks voor jouw fijne recepten, er staan er al een heleboel op de favorietenlijst

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *