Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

artisjok-met-dip

Laatst liet ik op Instagram in een story zien dat ik artisjok met een lekkere dip zat te eten. Nou – dat heb ik geweten, mijn inbox stroomde vól met vragen. De vraag die het meest werd gesteld: hoe maak je artisjok klaar? Dat begrijp ik wel, want zo’n artisjok ziet er toch wel een tikkie intimiderend uit. Een prachtige bloem, groot, hard en puntig. En dan is het ook nog eens typisch zo’n groentesoort waar je nauwelijks over hoort of leest. Maar geen zorgen: het klaarmaken ervan is mega simpel. Je kookt de artisjok in z’n geheel een half uurtje in een pan met water, serveert ‘m met een lekkere dip en that’s it. De blaadjes trek je er dan makkelijk af en als je bij de kern bent, schraap je de sliertjes weg en geniet je van het supermalse hart. Die dip die ik maakte, mosterdvinaigrette, is trouwens ook echt het proberen waard. Ik vertel je er meer over!

artisjok-met-dip

Artisjok (met dip)

Eén van de mooiste groentesoorten op deze planeet? Artisjokken! Sowieso. Want hallo: kijk dan?! Niet voor niets zie je artisjokken ook wel eens in spectaculaire boeketten of bloemstukken. Zodra de bollen openbarsten, bloeit er een prachtige paarsige bloem uit. Die zijn trouwens niet eetbaar. Artisjokken worden daarom altijd geoogst voordat de bloemen uitgroeien. In de kern zit op dat moment hooi: als je de artisjok klaarmaakt om te eten, gooi je ook dat draderige spul weg. De rest van de bol – de puntige blaadjes en het boterzachte hart – kun je wél eten. En dat is dus fan-tas-tisch. De smaak is lichtjes bitter, wat dus goed combineert met een wat pittigere en zure dip. De groente zit daarnaast bomvol vitaminen, antioxidanten en eiwitten. Een supergezond borrelhapje of tussendoortje, dus. 

Artisjokken vind je bij de grotere supermarkten en ook vaak bij Turkse winkels. Ze zijn in het seizoen van december tot mei, maar je kan ze in principe het hele jaar door wel ergens scoren. Artisjokharten koop je trouwens ook bij iedere supermarkt in blik of pot – maar voor dit recept heb je daar natuurlijk niks aan ;)

Ook lekker met artisjok…

artisjok-met-dip

artisjok-met-dip

Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

Supermooi en héél makkelijk te maken: artisjok met een lekkere dip. Een gezond en indrukwekkend borrelhapje!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 artisjokken
  • 60 ml olijfolie extra vierge
  • 30 ml appelazijn
  • 1 flinke tl grove mosterd
  • 1 tl honing

Instructies
 

  • Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder de onderste taaie blaadjes. Optioneel: wrijf de onderkant van de artisjok in met een halve citroen om verkleuren te voorkomen.
  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg het sap van een halve citroen toe. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord, zodat ze helemaal onder water blijven. Kook ze in 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk in de onderkant van de artisjokken kan prikken.
  • Maak ondertussen de mosterdvinaigrette. Verzamel de ingrediënten voor de vinaigrette samen met een snuf peper en zout in een pot, doe de deksel erop en schudden maar!
  • Haal de artisjokken uit de pan en laat ze ondersteboven even uitlekken in een vergiet. Leg ze op een mooi groot bord en zet dat in z'n geheel op tafel. Pel de blaadjes eraf, dip ze in de mosterdvinaigrette en eet het onderste (zachte) gedeelte van het blaadje.
  • Als je bent aangekomen bij de kern van de artisjok, verwijder je met een lepel het 'hooi'. Daarna kun je het méga malse hart in stukjes snijden en dippen in de vinaigrette. Heer-lijk.
Trefwoord Artisjok
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

artisjok-met-dip

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept