...

Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

artisjok-met-dip

Laatst liet ik op Instagram in een story zien dat ik artisjok met een lekkere dip zat te eten. Nou – dat heb ik geweten, mijn inbox stroomde vól met vragen. De vraag die het meest werd gesteld: hoe maak je artisjok klaar? Dat begrijp ik wel, want zo’n artisjok ziet er toch wel een tikkie intimiderend uit. Een prachtige bloem, groot, hard en puntig. En dan is het ook nog eens typisch zo’n groentesoort waar je nauwelijks over hoort of leest. Maar geen zorgen: het klaarmaken ervan is mega simpel. Je kookt de artisjok in z’n geheel een half uurtje in een pan met water, serveert ‘m met een lekkere dip en that’s it. De blaadjes trek je er dan makkelijk af en als je bij de kern bent, schraap je de sliertjes weg en geniet je van het supermalse hart. Die dip die ik maakte, mosterdvinaigrette, is trouwens ook echt het proberen waard. Ik vertel je er meer over!

artisjok-met-dip

Artisjok (met dip)

Eén van de mooiste groentesoorten op deze planeet? Artisjokken! Sowieso. Want hallo: kijk dan?! Niet voor niets zie je artisjokken ook wel eens in spectaculaire boeketten of bloemstukken. Zodra de bollen openbarsten, bloeit er een prachtige paarsige bloem uit. Die zijn trouwens niet eetbaar. Artisjokken worden daarom altijd geoogst voordat de bloemen uitgroeien. In de kern zit op dat moment hooi: als je de artisjok klaarmaakt om te eten, gooi je ook dat draderige spul weg. De rest van de bol – de puntige blaadjes en het boterzachte hart – kun je wél eten. En dat is dus fan-tas-tisch. De smaak is lichtjes bitter, wat dus goed combineert met een wat pittigere en zure dip. De groente zit daarnaast bomvol vitaminen, antioxidanten en eiwitten. Een supergezond borrelhapje of tussendoortje, dus. 

Artisjokken vind je bij de grotere supermarkten en ook vaak bij Turkse winkels. Ze zijn in het seizoen van december tot mei, maar je kan ze in principe het hele jaar door wel ergens scoren. Artisjokharten koop je trouwens ook bij iedere supermarkt in blik of pot – maar voor dit recept heb je daar natuurlijk niks aan ;)

Ook lekker met artisjok…

artisjok-met-dip

artisjok-met-dip

Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)

Supermooi en héél makkelijk te maken: artisjok met een lekkere dip. Een gezond en indrukwekkend borrelhapje!
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 artisjokken
  • 60 ml olijfolie extra vierge
  • 30 ml appelazijn
  • 1 flinke tl grove mosterd
  • 1 tl honing

Instructies
 

  • Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder de onderste taaie blaadjes. Optioneel: wrijf de onderkant van de artisjok in met een halve citroen om verkleuren te voorkomen.
  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg het sap van een halve citroen toe. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord, zodat ze helemaal onder water blijven. Kook ze in 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk in de onderkant van de artisjokken kan prikken.
  • Maak ondertussen de mosterdvinaigrette. Verzamel de ingrediënten voor de vinaigrette samen met een snuf peper en zout in een pot, doe de deksel erop en schudden maar!
  • Haal de artisjokken uit de pan en laat ze ondersteboven even uitlekken in een vergiet. Leg ze op een mooi groot bord en zet dat in z'n geheel op tafel. Pel de blaadjes eraf, dip ze in de mosterdvinaigrette en eet het onderste (zachte) gedeelte van het blaadje.
  • Als je bent aangekomen bij de kern van de artisjok, verwijder je met een lepel het 'hooi'. Daarna kun je het méga malse hart in stukjes snijden en dippen in de vinaigrette. Heer-lijk.
Trefwoord Artisjok
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

artisjok-met-dip

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept