Laatst liet ik op Instagram in een story zien dat ik artisjok met een lekkere dip zat te eten. Nou – dat heb ik geweten, mijn inbox stroomde vól met vragen. De vraag die het meest werd gesteld: hoe maak je artisjok klaar? Dat begrijp ik wel, want zo’n artisjok ziet er toch wel een tikkie intimiderend uit. Een prachtige bloem, groot, hard en puntig. En dan is het ook nog eens typisch zo’n groentesoort waar je nauwelijks over hoort of leest. Maar geen zorgen: het klaarmaken ervan is mega simpel. Je kookt de artisjok in z’n geheel een half uurtje in een pan met water, serveert ‘m met een lekkere dip en that’s it. De blaadjes trek je er dan makkelijk af en als je bij de kern bent, schraap je de sliertjes weg en geniet je van het supermalse hart. Die dip die ik maakte, mosterdvinaigrette, is trouwens ook echt het proberen waard. Ik vertel je er meer over!
Artisjok (met dip)
Eén van de mooiste groentesoorten op deze planeet? Artisjokken! Sowieso. Want hallo: kijk dan?! Niet voor niets zie je artisjokken ook wel eens in spectaculaire boeketten of bloemstukken. Zodra de bollen openbarsten, bloeit er een prachtige paarsige bloem uit. Die zijn trouwens niet eetbaar. Artisjokken worden daarom altijd geoogst voordat de bloemen uitgroeien. In de kern zit op dat moment hooi: als je de artisjok klaarmaakt om te eten, gooi je ook dat draderige spul weg. De rest van de bol – de puntige blaadjes en het boterzachte hart – kun je wél eten. En dat is dus fan-tas-tisch. De smaak is lichtjes bitter, wat dus goed combineert met een wat pittigere en zure dip. De groente zit daarnaast bomvol vitaminen, antioxidanten en eiwitten. Een supergezond borrelhapje of tussendoortje, dus.
Artisjokken vind je bij de grotere supermarkten en ook vaak bij Turkse winkels. Ze zijn in het seizoen van december tot mei, maar je kan ze in principe het hele jaar door wel ergens scoren. Artisjokharten koop je trouwens ook bij iedere supermarkt in blik of pot – maar voor dit recept heb je daar natuurlijk niks aan ;)
Ook lekker met artisjok…
- Pittige wraps met chipolataworstjes, artisjok en linzen (artisjok uit blik, in dit geval)
- Salade met avocado, tonijn en artisjok
- Artisjok spread met feta en walnoten
Artisjok met dip (mosterdvinaigrette)
Ingrediënten
- 2 artisjokken
- 60 ml olijfolie extra vierge
- 30 ml appelazijn
- 1 flinke tl grove mosterd
- 1 tl honing
Instructies
- Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder de onderste taaie blaadjes. Optioneel: wrijf de onderkant van de artisjok in met een halve citroen om verkleuren te voorkomen.
- Breng een grote pan water aan de kook en voeg het sap van een halve citroen toe. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord, zodat ze helemaal onder water blijven. Kook ze in 30 minuten gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk in de onderkant van de artisjokken kan prikken.
- Maak ondertussen de mosterdvinaigrette. Verzamel de ingrediënten voor de vinaigrette samen met een snuf peper en zout in een pot, doe de deksel erop en schudden maar!
- Haal de artisjokken uit de pan en laat ze ondersteboven even uitlekken in een vergiet. Leg ze op een mooi groot bord en zet dat in z'n geheel op tafel. Pel de blaadjes eraf, dip ze in de mosterdvinaigrette en eet het onderste (zachte) gedeelte van het blaadje.
- Als je bent aangekomen bij de kern van de artisjok, verwijder je met een lepel het 'hooi'. Daarna kun je het méga malse hart in stukjes snijden en dippen in de vinaigrette. Heer-lijk.
0 reacties