Appeltaart met honing en havermoutbodem

Appeltaart met honing en havermoutbodem

Vroeger bakte ik vaak appeltaarten met mijn moeder. Ik vond het zo gezellig om samen in de keuken te staan, te genieten van de geur uit de oven en het niet wachten met aansnijden tot de taart was afgekoeld. Warm is hij het aller lekkerst vind ik. Met een bolletje vanille ijs of een lik slagroom.

Ik bedacht me gister dat ik al heeeel lang geen appeltaart heb gebakken. En dat terwijl Mike er zo gek op is, shame on me! Dus als verrassing bakte is gister een grote dikke appeltaart met honing, noten en een lekkere bodem van havermout. Rond een uurtje of 23.00 om precies te zijn want ik vind niets fijner dat ’s avonds laat nog wat lekkers bakken en ondertussen een film kijken. En je hoeft de appeltaart niet eens te bewaren voor bij de koffie, want ik maakte een gezonde variant waarmee je ook kunt ontbijten. Je moet er zelf een feestje van maken nietwaar?

 

Dit heb je nodig voor 1 appeltaart / 8 personen

voor het deeg

  • 500 gr havermout – maal dit tot meel in je blender. Kan, mag, maar hoeft niet.
  • 100 gr roomboter
  • 4 eieren
  • 4 el honing
  • 1 el kaneel
  • 4 el amandelmeel

voor de vulling

  • 2 appels – ongeveer 800 gr
  • 2 el kaneel
  • 2 el honing
  • 1 handje gemengde noten – of noten naar keuze

 

Appeltaart met honing en havermoutbodem

 

 

Zo maak je hem

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een ronde bakvorm met een stuk bakpapier.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende geheel. Begin met drie eieren en voeg een ei toe als het deeg te droog is. Je kunt naar smaak meer honing of kaneel toevoegen.

Verdeel het deeg in drie stukken en vorm van 1/3 een bodem. Met het andere deel bekleed je de zijkanten tot aan de rand van de vorm.

Was de appels en snij ze in kleine stukjes. Doe de appelpartjes in een kom en breng op smaak met de kaneel en honing. Hak de noten grof en schep vervolgens door de appels. Ook hier kun je naar smaak meer honing of kaneel toevoegen. Schep het appelmengsel in de taartvorm.

Neem het laatste deel van het deeg en vorm hier reepjes van om de taart mee af te sluiten. Zet de taart voor 30 tot 45 minuten in de oven. Bak hem niet te lang, anders is de korst straks zo hard.

 

Maak je taart nog lekkerder door er gedroogd fruit, rozijnen, dadels, cacaonibs of extra koekkruiden aan toe te voegen. Serveer er een grote eetlepel volle kwark bij óf een schep zelfopgeklopte slagroom die je zoet met honing

Print Friendly, PDF & Email
7 Comments
  1. Deze taart is echt zoooo lekker. Bij de koffie, of ontbijt/lunch met wat yoghurt.
    Alleen zijn 2 appels erg weinig, (klopt ook niet met 800 gr). Gewoon 5 goudreinetten, heerlijk!

    1. Hoi Sandra, ik had echt meeega grote appels die samen 800 gram waren. Maar 5 gewone appeltjes kan natuurlijk ook, als het maar rond de 800 gr is. Fijn dat je hem lekker vond :D

  2. Hee, ziet er super lekker uit! Én lekker gezond :) Zou je de amandelmeel ook door een ander soort meel kunnen vervangen? (kokosmeel bijvoorbeeld)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.