Appel yoghurttaart met honing en kaneel

appel yoghurttaart met honing en kaneel

Laatst vroeg ik jullie naar wat voor recepten jullie eigenlijk op zoek zijn. Ontbijtjes, avondeten, lunchgerechten, baksels misschien? Er kwam geen grote winnaar uit, wat voor mij een voordeel is want dat betekent dat ik gewoon lekker door moet gaan met alle categorieën, toch?! Wel kreeg ik een paar verzoekjes voor gezonde taarten..

So here is it! Een heerlijke én verantwoorde taart met een smeuïge dikke bodem van appel, kaneel en havermout en met als topping een frisse romige laag van honing en yoghurt. Stiekem hoopte ik al dat de taart lekker zou zijn, want hij zag er zo mooi uit. En geloof me, ook mijn baksels mislukken af en toe. Dan komt er een suuuper mooie cake uit de oven die dan helaas niet zo fantastisch smaakt zoals hij eruit ziet. Bummer. Maar daar heeft deze taart geen last van :)

Oh, en de Turkse yoghurt die ik gebruik in dit recept is gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn. Je kunt hem eventueel ook vervangen door gewone kwark.

 

 

Nodig voor een taart (normale ronde bakvorm)

Voor de bodem

  • 150 gr havermeel – hiervoor kun je havermout fijn malen in je blender
  • 2 eieren
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gr Turkse yoghurt
  • 1 el kaneel
  • 1 appel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el honing

Voor de topping

  • 300 gr Turkse yoghurt
  • 125 ml slagroom – ongeklopt
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 appel
  • 1 el honing

 

 

appel yoghurttaart met honing en kaneel

 

 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van de bakvorm met een stuk bakpapier of vet in met een beetje boter of kokosvet.

Meng alle ingrediënten, behalve de appel, voor de bodem met een mixer tot een glad beslag. Giet het beslag in de bakvorm. Snij de appel in kleine plakjes en druk deze een beetje in het beslag. Zet de vorm in de oven voor 45 minuten. Controleer de hem af en toe even.

Is de bodem klaar? Laat hem dan even afkoelen en maak ondertussen de topping. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en schep dit vervolgens door de yoghurt. Week de gelatine blaadjes 3 minuten in koud water. Knijp ze uit en leg ze samen met 5 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Roer tot de blaadjes zijn opgelost in het water. Let op! Het mag niet koken. Laat de gelatine even afkoelen en spatel het daarna door het slagroommengsel.

Giet alles op de taartbodem en zet de taart drie keer even hard neer. Op deze manier sluit de topping straks mooi aan op de bodem. Zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast.

Voordat je de taart gaat serveren snij je de laatste appel in dunne plakjes. Bak deze kort aan in een koekenpan met een beetje kaneel zodat de appel wat zachter wordt. Laat de appel afkoelen en leg ze daarna op de taart. Top hem als laatste af met een paar strepen honing en geniet!

 

 

Maak de bodem van de taart extra lekker door er een handje noten doorheen te mengen. Of stukjes dadel, een handje rozijnen, een theelepel koekkruiden..

 

 

 

 

26 Comments
    1. Turkse yoghurt is lekker dik van structuur en daarom perfect voor deze taart. Griekse yoghurt is helaas te dun. Wel kun je bijvoorbeeld hangop gebruiken :) Liefs, Bo

  1. Hi , wat ziet die er lekker uit ! Zou hem graag willen maken voor me moeders verjaardag , maar die is morgen pas… Hoe lang kan ik deze taart goed houden in de koelkast ?

      1. Bedankt Bo !
        Hij was zoooooo lekker ! Echt een aanrader, mijn moeder kan niet tegen suiker dus dit was super !
        Bedankt ,

        Liefs Rosalie

  2. Wat lijkt me dit heerlijk! Ik wil hem heel erg graag uitproberen.. Zou ik de Turkse yoghurt voor soya-yoghurt kunnen inruilen?(ivm intolerantie)

    1. Hoi Inge, dat kan zeker! Gebruik dan wel meer agar agar of gelatine. Turkse yoghurt is namelijk lekker dit en soja yoghurt erg vloeibaar. Als je een stevige taart wilt zal ik zeker twee keer zoveel gebruiken. Liefs en geniet ervan!

  3. Wat een toptaart!!! Superblij met dit recept!
    Ik heb een paar dingetjes aangepast, zoals het vervangen van 50gr havermeel door amadelmeel en de helft van de olie door roomboter… omdat we zoetekauwen ter diner hadden heb ik ook een eetlepel honing aan de yoghurt toegevoegd en ipv 1 appel heb ik 2 appels gebruikt als topping, maar iedereen heeft gesmuld. Echt yummie! Dankjewel voor dit blijvertje :-)

  4. Klinkt goed! Behalve de varkensbotten, die hoef ik niet in mijn eten. Zou ik daarvoor agar agar voor kunnen gebruiken? En zonnebloemolie werkt ontstekingsbevorderend en is ongezond. Kan dit door olijfolie worden vervangen? Ga hem proberen in ieder geval!

    1. Hoi Kitty, je zou ook agar agar kunnen gebruiken. Ik denk dat je dan de hoeveelheid moet halveren aangezien de bindkracht twee keer zo sterk is dan gelatine. Ook kun je olijfolie gebruiken (de ontstekingsbevorderende werking van zonnebloem speelt pas op bij groot verbruik) maar die heeft een meer typische smaak dan zonnebloemolie en ik weet niet of die lekker is bij yoghurt.. Maar probeer het vooral zou ik zeggen en ik hoor graag hoe het is uitgepakt!:)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!