Wat krijg je als je zin hebt in kwarktaart en appeltaart? Juist, een appel kwarktaart! Of beter gezegd appel yoghurttaart, want ik maakte de vulling van appel, kaneel en volle romige yoghurt. De taart heeft een voedzame koekbodem van havermout en amandelmeel. Hij is gezoet met honing en dadels en je zou er zelfs een stukje van als ontbijt kunnen eten..
Dit heb je nodig voor deze appel kaneel yoghurttaart / 6 tot 8 personen
Voor de bodem
- 100 g amandelmeel
- 100 g havermout
- 30 gr kokosvet
- 3 el honing
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
Voor de vulling
- 250 gr volle Griekse yoghurt
- 4 gr agar agar – 2 afgestreken tl
- 1 grote appels
- 3 dadels
- 1 flinke tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- honing naar smaak
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Begin met de bodem. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in. Smelt het kokosvet en kneed alle ingrediënten, plus een snuf zout, voor de bodem met de hand tot een soepele deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje (twee eetlepels) water of havermelk toe.
Bekleed de bodem en de randen van de vorm met deeg en druk het geheel goed plat met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 20 minuten in het midden van de oven.
Snijd ondertussen de appel in blokjes en ontpit de dadels. Kook de appelblokjes, dadels, kaneel en honing in een klein laagje water (net zoveel zodat alles net onder staat), zo’n vijf minuten in een kleine pan. Pureer het geheel vervolgens met een staafmixer en roer er de helft van de agar agar erdoor met een garde.
Meng in een ander pannetje de andere theelepel agar agar met drie eetlepels water als roerende aan de kook en schep de volle Griekse yoghurt erbij. Roer de vanille erdoor en laat het geheel twee minuten zacht koken.
Schenk het yoghurtmengsel in de taartvorm en vervolgens het appelmengsel. Roer een paar keer zodat je een mooie marmering krijgt. Laat de taart minimaal twee uur opstijven.
Genieten maar!
Houd je wat van het appelmengsel over? Serveer dat dan bij de taart als extra topping
He,
Dit ziet er heerlijk uit!
Zou je ook stukken kunnen invriezen of word dit niet lekker?
Groetjes, Rachel
Dit kan in principe wel, maar daardoor kan de bodem iets zompig worden na het ontdooien :)
Ik heb niets gekookt, maar wel heel fijn gemaakt en laten opstijven met een paar blaadjes gelatine. Veel gezonder!
Dat ziet er heerlijk uit.
Kan het amandelmeel worden vervangen door ander meel? Ik ben nl. allergisch voor amandelen.
Hoi Lia! In dit artikel vind je verschillende alternatieven waarmee je amandelen/amandelmeel kunt vervangen :) https://ohmypie.nl/2015/02/25/eerste-hulp-bij-meelsoorten/?v=796834e7a283
Wat is agar agar
Geweldig, super makkelijk met een groot resultaat.
Hallo Bo, Ik ben niet zo’n fan van griekse yoghurt maar mss in dit gerecht wel, maar zou je dit ook kunnen vervangen door skyr?
Kan je agar agar vervangen door gelatine?
Yes!
Agar agar is hoeveel blaadjes gelatine?
Op de verpakking van de gelatine staat meestal hoeveel blaadjes nodig zijn per liter vloeistof die je stijf wilt maken.
Dit ziet er super lekker uit, die wil ik gaan maken. Maar kun je agar agar ook vervangen door gelatine en zo ja hoeveel?
Is dit koolhydraad arm?
En hoeveel koolhydraden p 100 gram cake?
Ik tel helaas geen koolhydraten Marja dus hier kan ik je helaas niet bij helpen :)
Bij de ingredienten voor de bodem staat kokosolie. Bij het maken van de bodem staat smelt het kokosvet. Wat moet het nu zijn?
Kokosolie is hetzelfde als kokosvet (maar dan gesmolten) dus ik haal die nog wel eens door elkaar. Ik heb het voor de duidelijkheid even aangepast :D
Hallo Bo, is het de bedoeling dat hier een recept bij staat? Hij klinkt heel erg lekker namelijk (en gezond, = win-win) maar ik zie alleen maar een foto en de optie om een reactie achter te laten. Ik ben wel benieuwd naar het recept eigenlijk :)
Hoi Judith! Ik heb geen idee waar je het over hebt :) In dit artikel staan een aantal foto’s, de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze? Liefs, Bo